Skocz do zawartości

Lakier bezbarwny Humbrol

Hammett

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Pomalowałem model bezbarwnym błyszczącym lakierem Humbrola w słoiczku. Małowałem aero. Lakier rozcieńczyłem benzyną do zapalniczek. Efekt to jakby matowe mleko lub biały kurz na całym modelu. Poprzedni model malowałem satynowym humbrolem i też rozcieńczałem benzyną i wszystko było ok. Można to jakoś uratować?

czyli czym najlepiej rozcienczac te Humbrole? Szukałem tu i tam , ale nie mogę znaleźć konkretnej odpowiedzi czym rozcienczac i w jakich proporcjach.

Wracając do mojego "ośnieżonego" Hellcata, to póki co wyczysciłem pędzelkiem i poleciałem Sido. Udało się odzyskać połysk. Chyba kupię jakiś lakier MM albo coś w puszce. Będę wdzięczny za jakieś podowiedzi sprawdzonych lakierów bezbarwnych błyszczących.

Humbrole możesz rozcieńczać Wamodem. Od dawna nie maluję bezbarwnymi Humbrola, przesiadłem się na bezbarwne Revella - lepszej jakości - i bezbarwne akryle Pactry.

Kupiłem lakier Model Master w sprayu i sprawa załatwiona. Jakość nieporównywalnie lepsza od tego badziewia z Humbrola. Kilka ruchów i samolot lśni jak złoto. Bez zabawy z rozcienczaniem i mieszaniem. Cena wyższa, to fakt, ale jakość i prostota aplikacji rekompensuja te parę złotych więcej. Jeszcze raz dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Nie rozcieńczasz lakieru i nie zapycha ci się aero? Gratulacje, używam tego samego lakieru i muszę go rozcieńczyć.

Nie rozcieńczasz lakieru i nie zapycha ci się aero? Gratulacje, używam tego samego lakieru i muszę go rozcieńczyć.

A jak lakier w sprayu wlewasz do aero?

"Kupiłem lakier Model Master w sprayu ...". Czytamy ze zrozumieniem

Myślę, że jest tu pełne zrozumienie. Ty kupiłeś lakier w sprayu i malujesz bezpośrednio, natomiast kolega Lipstein, jak pisze, wlewa go do aero, co nie jest może operacją nagminną, ale niektórzy tak robią. Ma to zaletę, że lakier wysokojakościowy z puszki mogą precyzyjnie dozować z aero. Problemem jest tylko jak to zrobić. Korzystając z rad na forum próbowałem już: a) wypsikać lakier do pojemnika, b) włożyć spray do dużego pojemnika i przedziurawić puszkę gwoździem. W obu przypadkach smród i syf w całej chałupie. Dlatego jestem ciekaw jak robi to Lipstein.

A jak lakier w sprayu wlewasz do aero?

Spróbuj metody C

Potrzebna będzie rurka do picia taka plastikowa, najlepsza taka zginana. Skracasz, przykładasz do kapturka puszki drugi koniec do aerografu i delikatnie naciskasz. Poczekaj chwile, żeby odgazowało i maluj. Zawsze tak robie.