smk111 Napisano 25 Marca 2015 Share Napisano 25 Marca 2015 Witam wszystkich forumowiczów... W ramach wdzięczności dla jednego z pilotów już niestety nie latających na migach 29 z Malborka mam zamiar zrobić model... I tutaj pytanie do was, mianowicie jakiego byście polecili miga w sensie jakiej firmy... wiem, że latał na MIG'u 29 wersji G i jaką sprawdzoną techniką mam zrobić do niego kamuflaż, oczywiście chcę zrobić identyk na którym najczęściej latał. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 25 Marca 2015 Share Napisano 25 Marca 2015 Moim zdaniem w tej chwili najważniejsza dla ciebie powinna być dokumentacja oryginału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smk111 Napisano 25 Marca 2015 Autor Share Napisano 25 Marca 2015 To ogarnę tylko wróćmy do tematu... jakie farby będą mi potrzebne dokładny model etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 25 Marca 2015 Share Napisano 25 Marca 2015 Model to podstawa, ale o jaką skalę chodzi? W zasadzie w 1:72 na chwilę obecną wyboru nie ma i jeśli to pilne bierzesz do ręki produkt Italeri. W 1:48 króluje niepodzielnie GREAT WALL HOBBY. Ważne żebyś miał do czynienia z wersją samolotu 9-12. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smk111 Napisano 25 Marca 2015 Autor Share Napisano 25 Marca 2015 Ja się Panowie na tym nie znam, dlatego zostawiam to wam żeby mi polecić model najbardziej zbliżony do niego... Dokładnie MIG-29G "4116"... Cenę modelu chciałbym do 100zł, bo i tak to będzie prezent. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 25 Marca 2015 Share Napisano 25 Marca 2015 Cenę modelu chciałbym do 100zł No to z takim budżetem nie poszalejesz. Zostaje Italeri w 1:72, który z farbkami i dodatkową kalkomanią (w pudełku poloników nie uświadczysz) w sumie wyniesie coś koło tego. http://www.martola.com.pl/pl306/produkty4332/mig_29a_fulcrum_ http://www.martola.com.pl/pl1563/produkty50071/mig_29_in_polish_service_vol_2 Na tych kalkomaniach są następujące malborskie MiG-i: 4103, 4104, 4113, 4115 (szparka), 4118, 4120, 77, 65 i 92. Niestety 4116 brak a z tych numerków co są na arkuszu ułożyć się nie da (inny krój numerów cztero- i dwucyfrowych). Do tego minimum trzy farbki do podstawowego kamuflażu (nie wiem co kolega preferuje, olejne czy akryle i jakiej firmy) i zmieścisz się w budżecie. Najtańszy z samolotów w 1:48 to model Academy, który jakościowo jest całkiem znośny (ale GWH znacznie lepszy i dużo droższy - trzeba dać ze 250 zł): http://www.martola.com.pl/pl307/produkty5026/Mig_29A_Fulcrum po dokupieniu kalkomanii (wybór malowań identyczny jak wyżej): http://www.martola.com.pl/pl1564/produkty50070/mig_29_in_polish_service_vol_2 zaczniesz lekko przekraczać stówkę. Podobnież trzeba zakupić jeszcze farbki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smk111 Napisano 25 Marca 2015 Autor Share Napisano 25 Marca 2015 Mówiłem o samym Mig'u do 100zł kalkomanie i farby i inne chemie doliczam oddzielnie ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 25 Marca 2015 Share Napisano 25 Marca 2015 To weź Academy w 1:48 i obowiązkowo dokup żywiczny nos na wymianę, bo ten z modelu naprawdę kiepsko wygląda: http://www.martola.com.pl/pl140/produkty18692/MiG_29A_Fulcrum_correct_nose Gdybyś chciał nieco naciągnąć budżet to w drugiej kolejności proponowałbym wymienić dysze: http://www.martola.com.pl/pl140/produkty38615/mig_29_exhaust_nozzles Jeśli jednak dysze to za dużo, proponowałbym toczoną rurkę Pitota: http://www.martola.com.pl/pl2041/produkty51661/mig_29_fulcrum_pitot_tube Powinien powstać z tego całkiem zgrabny MiG, zewnętrznie zbliżony do oryginału. Na koniec uwaga natury ogólnej. Mam za sobą kilka modeli podarunkowych i z praktyki wiem, że do wnętrza nikt potem nie zagląda. Model po prostu z daleka cieszy oko piękną sylwetką. Stąd kładę nacisk głównie na wygląd zewnętrzny. Dlatego najlepiej jest wykonać samolot z zamkniętą kabiną. Łatwiej go potem "serwisować" przez nowego właściciela (przestawianie, odkurzanie itp. prace, podczas których można coś urwać). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smk111 Napisano 25 Marca 2015 Autor Share Napisano 25 Marca 2015 A kolego najdroższy, jakie farby i wszelaką chemię kupić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 25 Marca 2015 Share Napisano 25 Marca 2015 Czy Ty w ogóle wcześniej zajmowałeś się modelarstwem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smk111 Napisano 25 Marca 2015 Autor Share Napisano 25 Marca 2015 Model b17 1:72 skleiłem ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 25 Marca 2015 Share Napisano 25 Marca 2015 W takim razie byłoby dobrze gdybyś w ogóle powiedział co chcesz osiągnąć: czy ten model ma być pomalowany byle jak, czy z jakimiś efektami zabrudzeń itp.? Jak rozumiem malowanie pędzelkiem? Może pokaż zdjęcie jakiegoś modelu na którym chcesz się wzorować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
net_sailor Napisano 25 Marca 2015 Share Napisano 25 Marca 2015 Model b17 1:72 skleiłem ;) Jeśli masz tak małe doświadczenie to nie pakuj się w te żywiczne dysze Farby i chemię każdy zwykle dobiera sobie sam według własnych preferencji. Dlatego wolę podać kody Federal Standard bo każdy poważny producent farb modelarskich ma ich odpowiedniki: FS 36320 na spodzie a na górze FS 26270 i FS 36118. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smk111 Napisano 25 Marca 2015 Autor Share Napisano 25 Marca 2015 Aerografem prawdopodobnie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 25 Marca 2015 Share Napisano 25 Marca 2015 A masz aerograf? Malowałeś coś nim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smk111 Napisano 26 Marca 2015 Autor Share Napisano 26 Marca 2015 Będę miał od kolegi. Nigdy nim nie malowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 26 Marca 2015 Share Napisano 26 Marca 2015 Świeżyzna na temat: MiG-29 Academy 1:48 i MiG-29 9-12A 22.BLT Malbork GWH 1:48. … „Zawsze musi być ten pierwszy raz”, ale wydaje mi się że chcesz za dużo w stosunku do umiejętności, które się nabywa z doświadczeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smk111 Napisano 26 Marca 2015 Autor Share Napisano 26 Marca 2015 To co mi radzicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 26 Marca 2015 Share Napisano 26 Marca 2015 A może, skoro to ma być prezent-pamiątka zrób przeróbkę czegoś takiego: http://allegro.pl/samoloty-swiata-nr-11-mig-29-i5195080198.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 26 Marca 2015 Share Napisano 26 Marca 2015 To co mi radzicie ? Nie ulegać presji czasu Zgromadzić jak najwięcej dokumentacji. Papierowej, elektronicznej. Ważne, żeby trwale u ciebie, a nie gdzieś w internecie. Tam z czasem znika. [*]Podjąć decyzje dopiero wtedy gdy, dzięki zgromadzonej dokumentacji, będziesz wiedział co chcesz osiągnąć. Czy robisz sam, czy zlecasz komuś? Czy robisz absolutnie sam, czy szukasz kontaktu z realnymi modelarzami z okolicy, którzy w razie czego pokażą na żywo. [*]Teraz jest czas na działania wstępne Jeśli zlecasz to orientujesz się co do ceny i zbierasz forsę. Jeśli robisz sam to sam będziesz w dużej mierze wiedział jakie potrzebujesz materiały i narzędzia.Robić inne modele. Tańsze niż twój pierwszy. Będziesz miał więcej odwagi próbować nowe techniki i umiejętności. W miarę gromadzenia dokumentacji robić sobie listę efektów jakie chcesz uzyskać na docelowym MIGu i je wypróbowywać na aktualnie robionych modelach. [*]Jeśli potrzebujesz kontaktu na żywo to masz czas go szukać. [*]Dopiero tutaj jest właściwy moment na szukanie konkretnego modelu, konretnych dodatków, konkretnych klejów i konkretnych farb. Uważam, że człowiek któremu zależy jest w stanie zrealizować powyższą listę w około sześć miesięcy. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi