Mariusz Posted November 15, 2007 Share Posted November 15, 2007 (edited) Witam, postanowiłem również wziąć udział w zabawie, gdyz dotychczas nie uczestniczyłem w żadnego typu konkursach. Wybór padł na replikę czołgu Sturer Emil w skali 1:35. Z czasem będę uzupełniał zdjęcia. Początek pracy przedstawia się następująco: Pozdrawiam i życzę wszystkim miłej zabawy :-) Edited November 19, 2007 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jakub W. Posted November 16, 2007 Share Posted November 16, 2007 Widzę Mariusz, że jednak zdecydowałeś się wystartować w konkursie i to jeszcze z tym samym modelem co ja. Będzie napewno ciekawiej . Ja ze swoim wystartuję chyba w poniedziałek . Pzdr. i wysokich lokat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz Posted November 18, 2007 Author Share Posted November 18, 2007 (edited) Tutaj załączam 2 real fotki modelu, który składam: Edited November 22, 2007 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz Posted November 20, 2007 Author Share Posted November 20, 2007 (edited) Po pewnych przemyśleniach zdecydowałem, że dodatkowo zrobię diorame. Będzie to diorama z kilkoma figurkami i może z pojazdem opancerzonym. Poniżej kilka zdjęć Stalingradu w 1942-43r: Edited November 22, 2007 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ar2r Posted November 22, 2007 Share Posted November 22, 2007 Mario, zarzuć jakieś foty. Z chęcią Ci wszyscy pomogą tylko nawrzucaj czegoś. Pzdr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz Posted November 22, 2007 Author Share Posted November 22, 2007 (edited) Ok, no to jedziemy (ciąg dalszy mojej pracy): Edited November 22, 2007 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ar2r Posted November 23, 2007 Share Posted November 23, 2007 Hejas Widzę że nie za szybko jedziesz z Emilkiem, ale cóż każdy robi w swoim tempie. Ni podoba mi się jedna żecz: pociski w kabinie są dwukolorowe, mianowicie złoto-srebrne. A czy sam pocisk nie powinien być po prostu srebrny? A tak to spoko. A jak ta Twoja dio będzie wyglądać (no co tam będzie) Pzdr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz Posted November 23, 2007 Author Share Posted November 23, 2007 hmm ja myślałem że to jest jakiś mniejszy pocisk poprostu i pomalowałem go na dwa kolory ale jak cos nie tak to będe musiał poprawic Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FAZZY_bez_humoru Posted November 23, 2007 Share Posted November 23, 2007 szanuj wzrok starszych i wrzucaj ostrzejsze zdjęcia :P a co do pocisków to głowice ścięte na czarno, ostre na zielono Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jakub W. Posted November 24, 2007 Share Posted November 24, 2007 Hej ! Przed przyklejeniem sprzętu wypadało by pomalować wnętrze gdyż będziesz miał SPORO zabawy z pędzelkowaniem, no ale jak to woli, niektórym wychodzi to nawet dobrze. Pzdr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz Posted November 24, 2007 Author Share Posted November 24, 2007 hehe no właśnie o tym zapomniałem ale będzie więcej atrakcji ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarcinL Posted November 24, 2007 Share Posted November 24, 2007 Mariuszu to działo samobieżne a nie czołg. Tu jest fajnie opisane. http://www.ioh.pl/bron_pancerna/index.php?art=10 Jeśli chodzi o amunicję to nie wiem czy była dzielona czy jednolita. Jeżeli jednolita to często łuska była malowana kolorem zielonym. Kolory pocisków trzeba było by zlokalizować w necie rodzaj amunicji używany do tych armat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jakub W. Posted November 24, 2007 Share Posted November 24, 2007 Ech uprzedziłeś mnie z tym linkiem MarcinL Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarcinL Posted November 24, 2007 Share Posted November 24, 2007 http://www.ostpanzer.asty.ru/topics/sp_guns/emil/images.html tu masz kilka fajnych zdjęć Amunicja była dzielona. Jest więc możliwość że ładunek miotający był częściowo kartonowy. Pocisk mógł być szary. Nie dysponuje informacjami szczegółowymi na temat amunicji stosowanej do tego działa. Oznaczenie A.P.H.E. (Pz.Gr.) i A.P.D.S. (Pz.Gr. 44) niestety niewiele mi mówią. / oprócz tego że jest to amunicja przeciwpancerna i podkalibrowa / Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz Posted November 24, 2007 Author Share Posted November 24, 2007 O dziękuje ci za linki napewno się przydadzą A z tym co powiedziałeś że jest to działo samobieżne to mnie zaskoczyłeś Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarcinL Posted November 24, 2007 Share Posted November 24, 2007 Pomijając wszelkie nomenklatury czołg ma z reguły wieżę obrotową. / Nie licząc szwedzkich wynalazków gdzie celowanie odbywa się poprzez skomplikowany układ jezdny/. Oczywiście są odstępstwa w jedną i drugą stronę. /Patrz armato haubica "Goździk", nie dość że ma wieżę obrotową to może strzelać na wprost, ogniem pośrednim i bezpośrednim i jeszcze franca pływa ale to już takie ruskie wynalazki./ Z kolorami pocisków to chyba tak jak F_b_h pisał. Te ścięte to podkalibrowe a zielone p.pancerne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jakub W. Posted November 24, 2007 Share Posted November 24, 2007 Ja jeszcze serwuje taki jeszcze link -tam jest dość sporo fajnych zdjęć Sturera: http://www.dolin.estranky.cz/fotoalbum/original-net-fotos/128mm-sfl_/1523 Ech miałem go zachować dopóki nie wyrstartuję z własną relacją , na ale... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz Posted November 25, 2007 Author Share Posted November 25, 2007 hehe o dzięki Jakub.W. A co do relacji to czekam bo z przyjemnością będe ją śledził Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jakub W. Posted November 25, 2007 Share Posted November 25, 2007 No cyfrówki nadal mam brak , a miała być w już tydzień temu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz Posted November 25, 2007 Author Share Posted November 25, 2007 No kurcze szkoda no ale co zrobic trzeba czekac Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ar2r Posted November 25, 2007 Share Posted November 25, 2007 Czekaj, lub skombinuj, bo ja również z miłą chęcią obejżę Twojego Emilka. A zresztą fajna zabawa jest. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz Posted November 25, 2007 Author Share Posted November 25, 2007 No wesoło pomysł jest naprawde świetny myśle że się powtórzy niedługo ;] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ar2r Posted November 25, 2007 Share Posted November 25, 2007 (edited) Niedługo? Mariusz przecież konkurs się dopiero zaczoł, a będzie trwał do conajmniej połowy marca (właczam również ankietę) i to chyba wiesz, bo chyba czytałeś regulamin. Edited November 25, 2007 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz Posted November 25, 2007 Author Share Posted November 25, 2007 Po pierwsze nie jestem Marisz :PP A po drugie czytałem a to co powiedziałem to słowa rzucone na wiatr :PP Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz Posted December 1, 2007 Author Share Posted December 1, 2007 Już w poniedziałek w najlepszym wypadku jutro (niedziele) wrzucę fotki ukończonego modelu ale to jeszcze nie pomalowanego itd. Model jest tylko sklejony i w co niektórych miejscach pomalowany Pozatym trzeba przy nim wiele pracy A więc prosze o cierpliwośc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts