sabatms Napisano 2 Czerwca 2015 Napisano 2 Czerwca 2015 Panie i Panowie może dobrze zacząć ten temat --- elementy żywiczne : tj. obróbka, klejenie, malowanie, giełda bo ad odlewów i techniki już mamy mam nadzieję wszystko. Piszcie jak to robicie.
Warka Bear Napisano 2 Czerwca 2015 Napisano 2 Czerwca 2015 Panie i Panowie może dobrze zacząć ten temat --- elementy żywiczne : tj. obróbka, klejenie, malowanie, giełda bo ad odlewów i techniki już mamy mam nadzieję wszystko. Piszcie jak to robicie. 1. Pozbywamy sie lenistwa i zaczynamy szukac na forum. 2. Po ok. 2 sek. wchodzimy na strone glowna forum 3. 3-cia sek.: patrzymy w prawy dolny rog i zanajdujemy "Tajniki modelarstwa" 4. 6-ta sek. klikamy, iiii....mamy wszystko jak na dloni!
sabatms Napisano 2 Czerwca 2015 Autor Napisano 2 Czerwca 2015 Panie i Panowie może dobrze zacząć ten temat --- elementy żywiczne : tj. obróbka, klejenie, malowanie, giełda bo ad odlewów i techniki już mamy mam nadzieję wszystko. Piszcie jak to robicie. 1. Pozbywamy sie lenistwa i zaczynamy szukac na forum. 2. Po ok. 2 sek. wchodzimy na strone glowna forum 3. 3-cia sek.: patrzymy w prawy dolny rog i zanajdujemy "Tajniki modelarstwa" 4. 6-ta sek. klikamy, iiii....mamy wszystko jak na dloni! thx "Warka Strong" - tak dla odmiany p.s. daj 5. == konkret dla lotników bo tam nic nie widzę konkretnego :( -- może pominąłem na szybko ps.2 : od zakupu po montaż --- może już jest coś takiego ?? ale "szukaj" nie pomaga :(
Solo Napisano 2 Czerwca 2015 Napisano 2 Czerwca 2015 No ale co tu można doradzić przy tak ogólnie postawionym pytaniu? Elementy żywiczne starannie i delikatnie odcinasz od kostek wlewowych i jeśli trzeba, szlifujesz i piłujesz żeby ładnie wyglądały. Jak się nie mieszczą w kadłubie, to szlifujesz je (albo kadłub, albo jedno i drugie), tak żeby się zmieściło w środku. Jak dopasujesz do kadłuba, to gotowe do malowania - wtedy malujesz, no chyba że element wygodniej pomalować po zamknięciu kadłuba. Lepiej zadawaj konkretne pytania, wtedy łatwiej będzie coś doradzić.
Marcin K. Napisano 2 Czerwca 2015 Napisano 2 Czerwca 2015 Panie i Panowie może dobrze zacząć ten temat --- elementy żywiczne Pozwolę sobie wyrazić w tym miejscu moją staroświecko brzmiącą i "niemodną" opinię. Zanim podejmie się decyzję o zakupie zestawu do waloryzacji warto dobrze to przemyśleć. Na samym początku zabawy w waloryzację odradzałbym skomplikowane zestawy wymagające dużej ingerencji w bryłę modelu itp. Często te z pozoru proste rozwiązania okazują się chybioną ( i stosunkowo kosztowną ) inwestycją ze względu na możliwe duże problemy ze spasowaniem, złą jakością odlewów czy wreszcie niezgodnością merytoryczną takiego "ułatwiacza" ( o ile w tym ostatnim przypadku komuś na tym zależy).Nie neguję w ogóle potrzeby takich inwestycji w ulepszanie/ poprawianie modelu, ale bezkrytyczne wsadzanie wszystkich możliwych dodatków w model nie zawsze daje dobry efekt, sam się o tym przekonałem. Patrząc na pracę takich Modelarzy jak Mikołaj75, GEM czy innych utalentowanych użytkowników tego forum widać jak wiele można osiągnąć bez uciekania na siłę w dodatki.
Constructor Napisano 3 Czerwca 2015 Napisano 3 Czerwca 2015 Panie i Panowie może dobrze zacząć ten temat --- elementy żywiczne : tj. obróbka, klejenie, malowanie, giełda bo ad odlewów i techniki już mamy mam nadzieję wszystko. Piszcie jak to robicie. Widze, że kolega trzy latka zalogowany ale forum to ciężko poprzeglądać? Zakładasz roszczeniowy temat i liczysz na to, że wszyscy rzucą ci do stóp gotowe tematy? Wypisałeś kilka zagadnień - zastanawiam się czy mamy ci bić brawo z powodu znajomości pojęć? Tego jednego jednak nie rozumiem "giełda bo ad odlewów"... I znów musiałem się unosić. Jak widzisz Miś Warka zrobił to w kilka sekund. Dla chcącego nic trudnego. Chyba zacznę odkładać na emeryturę bo ostatnie pokolenia nie dają nadziei na lepszą przyszłość :( PS. Swoja drogą - kilka tematów w tajnikach utraciło fotki... może pora pomyśleć nad archwiziowaniem tych ważnych tematów.
sabatms Napisano 4 Czerwca 2015 Autor Napisano 4 Czerwca 2015 nie tylko w tajnikach, w warsztatach również :( a odnośnie różnych dodatków to właśnie chcę pierwszy raz spróbować, wcześniej dorabiałem wszystko sam z różnych materiałów. a to co kupiłem jest bardzo fajne i dokładne więc spróbuję po raz pierwszy w życiu to poskładać w całość, lecz wielu rzeczy w dodatkach nie ma więc i tak czeka mnie bardzo dużo dorabiania własnych. Chcę otworzyć wszystko lub prawie wszystko w modelu więc jest co robić ale dzięki za wszelkie sugestie a na emeryturę jeszcze nie odkładacie -- dziwne bo warto ale za granicą bo za swoją emeryturę po opłatach na zapałki nie starczy i to pod jednym warunkiem że w tym kraju jej dożyjesz
Constructor Napisano 4 Czerwca 2015 Napisano 4 Czerwca 2015 a odnośnie różnych dodatków to właśnie chcę pierwszy raz spróbować, wcześniej dorabiałem wszystko sam z różnych materiałów. a to co kupiłem jest bardzo fajne i dokładne więc spróbuję po raz pierwszy w życiu to poskładać w całość, lecz wielu rzeczy w dodatkach nie ma więc i tak czeka mnie bardzo dużo dorabiania własnych. Chcę otworzyć wszystko lub prawie wszystko w modelu więc jest co robić Odnoszę wrażenie, że ten post to jakiś żart --- ja też ostatnio kupiłem dużo materiałów i też będę składał model i też mam farbki i dwa koty i stałe łącze internetowe. I to jest fajne wszystko. Chcesz czegoś konkretnego czy tylko się pochwalić, że masz "COŚ"?
sabatms Napisano 6 Czerwca 2015 Autor Napisano 6 Czerwca 2015 chcesz założyć nowy wątek ad chwalenia to sobie załóż sam d....u. a od mego wara bo ja mam 6 kotów i 4 psy, he he więc jesteś cieniasem !! a teraz ogon pod siebie i do mamusi niech Ci dokupi
Super Moderator Reflect Napisano 6 Czerwca 2015 Super Moderator Napisano 6 Czerwca 2015 Witam Prosze o grzeczny ton wypowiedzi. Kolega za powyższy post otrzymuje ostrzeżenie. Temat zamykam - proszę używać opcji SZUKAJ na forum. Pozdrawiam Admin
Rekomendowane odpowiedzi