Urban Napisano 14 Czerwca 2015 Share Napisano 14 Czerwca 2015 Witam wszystkich Forumowiczów. Mój pierwszy post i temat na forum więc chciałbym się przedstawić. Mam na imię Krzysiek, ale znajomi mówią na mnie Urban, pochodzę z Nysy (opolskie). Modelarstwem interesuję się już od około 5lat, lecz z przerwami. Postanowiłem się znowu tym zająć przy okazji rejestrując się na forum by móc się czegoś więcej nauczyć. Pisałem na innym forum ale postanowiłem napisać również tutaj. Ale przechodząc do rzeczy - mniej więcej od października zeszłego roku (wspomniana przerwa) grzebię w tytułowym modelu. Postanowiłem go robić raczej prosto z pudła. W modelu do składania dużo mi już nie zostało - wklejenie szoferki, pomalowanie drzwi i dachu, pomalowanie i wklejenie paki. Tak prezentuje się podwozie na aktualnie: Zdaję sobię sprawę że kolor jest nie do końca właściwy jednak taki przypadł mi do gustu więc zostawiłem. Kombinowałem trochę z imitacja rdzy na rurze wydechowej. Robiłem to za pomocą rozrzedzonej szpachli Tamiya, czekałem aż chwilkę podeschnie i i "dziabałem" pędzlem. Oraz przybrudziłem koła (słabo to widać na zdjęciach). Tak prezentuje się to co mam już zrobione z szoferki: Zniszczenia są "trochę" przesadzone. (Na ostatnim zdjęciu widać ślady po wypychaczach. Zostawiłem je ponieważ i tak ich od dołu nie będzie widać bo zasłania je silnik) Więcej zdjęć tutaj https://plus.google.com/photos/102542393346220081960/albums/6159572186403189425/6159881850042356914?pid=6159881850042356914&oid=102542393346220081960 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 14 Czerwca 2015 Share Napisano 14 Czerwca 2015 Stary dobry sposob na rdze ukladu wydechowego to popiol z papierosa klejony na farbe, bardzo dobra metoda, chociaz w dzisiejszych czasach mozesz to zalatwic za pomoca pigmentow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 15 Czerwca 2015 Share Napisano 15 Czerwca 2015 Jak na początek to model ładnie zrobiony. Malujesz pędzlem czy aero? No i w jednej kwestii się z tobą zgadzam: Zniszczenia są "trochę" przesadzone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Urban Napisano 15 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2015 Maluję pędzlem, farbami akrylowymi. Co do otarć itd za radą użytkowników drugiego forum zmyłem tamta farbę (na błotnikach i masce) i będę "niszczył" od nowa. Jutro powinien przyjść pędzel 000. Nie mam kompletnie pomysłu jak zrobić imitację drewna na pace. Chcę żeby wyglądała na porysowaną/startą. Jedyne co mi przychodzi do głowy to pomalowanie lakierem do włosów a na to farbę, ale to za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 15 Czerwca 2015 Share Napisano 15 Czerwca 2015 Ostatnio męczyłem lekko deski zestawem z Lifecolor. Prześledź warsztat i może to cię zainspieruje. viewtopic.php?f=87&t=48270 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Urban Napisano 16 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2015 Dzisiaj pokombinowałem z paką. Muszę zakupić więcej olejnych i efekt powinien być zadowalający. Zdjęcia nie bardzo oddają kolor, wyszło coś pomiędzy nimi. "Smarowałem" umbrą naturalną firmy Renesans.Jeszcze nie do końca wyschło. Poza tym zrobiłem nowe obicia, wyglądają faktycznie dużo lepiej, dzięki za poradę. Najpierw malowałem kolorem podkładu zmieszanym z białym, na to mieszankę "dark iron", "rust" i czarnej. Mieszałem na "mokrej palecie" dlatego plamki trochę różnią się barwą. W niektórych miejscach plamki wyszły zbyt regularne, ale z czasem mam nadzieję dojść do wprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 16 Czerwca 2015 Share Napisano 16 Czerwca 2015 "Jeszcze nie do końca wyschło." Kolego! To lakierem trzeba potraktowac, bo zanim te oleje same z siebie wyschna to sobie troche poczekasz. ps powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Urban Napisano 16 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2015 Nie bardzo mi się spieszy więc niech na razie schną same z siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 16 Czerwca 2015 Share Napisano 16 Czerwca 2015 Obicia lepsze, ale mimo to rób je jeszcze mniejsze przy kolejnym modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Urban Napisano 18 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2015 Dziś zakupiłem sienę paloną i dociapałem pakę. Taki efekt mnie satysfakcjonuje, jak na pierwszy raz jest całkiem ok. Kolor jest mniej czerwony niż na zdjęciach, muszę się nauczyć używać aparatu. Poza tym nic więcej z modelem nie robiłem. Czekam aż ta farba wyschnie, później już zajmę się malowaniem paki na właściwy kolor. Czy to co planowałem z lakierem do włosów i uzyskaniem efektu łuszczącej się farby uda się jak będę malował pędzlem po lakierze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Urban Napisano 19 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2015 Dziś skończyłem pracę nad paką (poza washami itd oczywiście). Żałuję że od początku czegoś takiego z drewnem nie robiłem, bo efekt bardzo mi się podoba. Zrobiłem to tak jak pisałem wcześniej - na pomalowane deski psiknąłem lakierem do włosów i zostawiłem go do wyschnięcia. Po tym pomalowałem całość właściwym kolorem i znowu zostawiłem do wyschnięcia. Po około pół godziny włożyłem pakę do wody i delikatnie zacząłem ścierać farbę najpierw szczoteczką, a później twardym pędzlem aż do zadowalającego efektu. Następnie jeszcze gdzieniegdzie zrobiłem rysy za pomocą wykałaczki. Zastanawiam się jak zrobić jeszcze obicia na zewnątrz paki i na drzwiach - jakieś podpowiedzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Urban Napisano 24 Czerwca 2015 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2015 Z modelem ostatnio dużo się nie dzieje ale już widać koniec składania. Pobawiłem się trochę washem na modelu i widać sporą zmianę w tych deseczkach. Musze zakupić sidolux i będę nadkładał kalkomanie. Nikt wcześniej nie zwrócił mi uwagi że przy masce brakuje tych zamków/zaczepów do otwierania klapy, dziś dopiero zauważyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi