Mitrandir Napisano 4 Lutego 2022 Share Napisano 4 Lutego 2022 Taniej będzie kalki zrobić 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 4 Lutego 2022 Autor Share Napisano 4 Lutego 2022 A u kogo teraz dobrze i w miarę szybko? Nie musi być tanio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 4 Lutego 2022 Autor Share Napisano 4 Lutego 2022 Lambretta o wielu imionach: TukTuk, skuter, taczka - to pojazd który jako ambulans w zasadzie nie powinien być używany. Ale jest. Jego niska cena i koszty eksploatacji, wystarczający udźwig i łatwość obsługi sprawiły, że od początku istnienia był wybierany przez wiele społeczności jako karetka/ambulans. Ten konkretny model jest wzorowany na ambulansie z Pleiku z 1967 roku. W całej Afryce, ale także Bliskim Wschodzie i Azji, jeżdżą niezliczone odmiany takich pojazdów. w 2019 / 2020 roku stał się nawet bohaterem skandalu w Afryce Południowej, kiedy to minister zdrowia Dr Zweli Mkhize zakontraktował takowe jako element swojego koncertu korupcyjnego z okazji COVID-19. Jak sam przyznał w 2020 roku, te pojazdy nie spełniają wymogów stawianych współczesnym ambulansom. Mimo to jako transport szpitalny i w biedniejszych rejonach (a nawet w takim kraju jak Zjednoczone Emiraty Arabskie) funkcjonują do dziś. Model to przerobiona Germania Figuren. Oryginał jest krótszy, typowo do przewozu pasażerów. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 4 Lutego 2022 Share Napisano 4 Lutego 2022 Cześć! Jeśli chodzi o SAR-owego Hueya to można też poszukać kalkomanii z firmy Fireball Models - oni (właściwie on) robili zestaw który się nazywał "Abandon Chute" - w różnych skalach - właśnie z takimi biało-czerwonymi malowaniami. A Twoja Lambretta skłoniła mnie, żeby Cię poprosić o pomoc. Widziałem kiedyś zdjęcie ambulansu z Wietnamu, pomalowanego na biało starego Dodge'a WC54. Teraz mam problem, żeby takie zdjęcie znaleźć, nie miałbyś czegoś? Życzę powodzenia w rozwijaniu kolekcji i pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 4 Lutego 2022 Autor Share Napisano 4 Lutego 2022 17 minut temu, pmroczko napisał: A Twoja Lambretta skłoniła mnie, żeby Cię poprosić o pomoc. Widziałem kiedyś zdjęcie ambulansu z Wietnamu, pomalowanego na biało starego Dodge'a WC54. Teraz mam problem, żeby takie zdjęcie znaleźć, nie miałbyś czegoś? Ciekawostka. Rozumiem, że chodziło o karetkę odziedziczoną od Amerykanów przez jakiś szpital? Bo jedyne białe karetki WC-54 jakie znam to były floty, ale w Wietnamie już używano M37 i M43. WC-54 zaczęto wymieniać już w Korei. Nie widziałem tego zdjęcia, ale będę pamiętał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 4 Lutego 2022 Share Napisano 4 Lutego 2022 Ja to słyszałem, że WC-54 zaczęto już wymieniać pod koniec drugiej wojny, na takie które dawały się rozłożyć do transportu (knock down). Pewności oczywiście nie mam, ale stawiał bym na to, że Wietnamczycy swój wóz odziedziczyli po Francuzach i we własnym zakresie pomalowali go na biało. A może miałbyś zdjęcia jakiegoś innego cywilnego ambulansu z tego czasu, tak, żeby można było odczytać co by mogło być na takim ambulansie napisane? Choćby to zdjęcie tej Lambretty ale z bardziej czytelnymi napisami? Pozdrawiam i do usłyszenia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 4 Lutego 2022 Autor Share Napisano 4 Lutego 2022 To najlepsza jakość jaką mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 5 Lutego 2022 Share Napisano 5 Lutego 2022 Dzięki wielkie - przetłumaczę sobie te napisy i zobaczę, czy by mi się nie przydały! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 7 Lutego 2022 Autor Share Napisano 7 Lutego 2022 Wszyscy znają to zdjęcie. Choć nie ma na nim karetki, Warszawa M20 w wersji sanitarnej odegrała w tym wydarzeniu tak dużą rolę że postanowiłem zrobić własną wersję. WIĘCEJ NA BLOGU. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 13 Marca Autor Share Napisano 13 Marca 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 13 Marca Autor Share Napisano 13 Marca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 13 Marca Autor Share Napisano 13 Marca 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 7 Kwietnia Autor Share Napisano 7 Kwietnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 7 Kwietnia Autor Share Napisano 7 Kwietnia Dorzucę dla porządku. Zresztą niedługo zaczynam część drugą tej historii, bo się ona okazuje się wcale nie skończyła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 7 Kwietnia Share Napisano 7 Kwietnia 3 minuty temu, kret69 napisał: niedługo zaczynam część drugą tej historii, bo się ona okazuje się wcale nie skończyła. A co tam będziesz zaczynał? Sana H27? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 7 Kwietnia Autor Share Napisano 7 Kwietnia Teraz, Grzes napisał: A co tam będziesz zaczynał? Sana H27? Jak tylko skończę aktualnie dłubanego Aero Ae-145 to napiszę co, a także dlaczego to nie koniec historii. Uciśnięcia nadbrzusza jako pierwsza pomoc w przypadku zadławienia zostało opracowane przez amerykańskiego chirurga klatki piersiowej Henry Judah Heimlich'a. Pomysł na który wpadł był prosty - wykorzystać płuca osoby zadławionej do usunięcia przedmiotu zamykającego drogi oddechowe. Opisał tę technikę w 1975 roku, ale jej wprowadzenie do wytycznych zajęło mu 10 lat. w 1985 roku wytyczne AHA usunęły uderzenia międzyłopatkowe na rzecz "manewru Heimlicha". Dopiero w 2005 roku wprowadzono je z powrotem, regułą "5 uderzeń, 5 uciśnięć". Tak samo uczymy ich w wytycznych Europejskiej Rady Resuscytacji (ERC). Na zdjęciu technika zastosowana w przypadku gdy poszkodowany jest znacznie wyższy od nas - w tym przypadku na randce. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 8 Kwietnia Share Napisano 8 Kwietnia Taka kobieta to skarb! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 21 Sierpnia Autor Share Napisano 21 Sierpnia "Panie, odsuń się i daj to zrobić komuś wykwalifikowanemu" Cytat "Kolce, głównie pochodzenia roślinnego, należą do często spotykanych ciał obcych w skórze w okresie letnim. Zdecydowanie rzadziej powodem wizyty u lekarza są zranienia kolcami kaktusa. Najrzadziej przyczyną zranienia są kolce pochodzenia zwierzęcego (np. zranienie kolcem jeżowca podczas kąpieli w ciepłych morzach). Niezbędny sprzęt, wskazania i przeciwwskazania są podobne omówione w przypadku innych ciał obcych w skórze i błonach śluzowych. Techniki usuwania kolców roślin (np. róży, krzewów kolczastych) nie różnią się od stosowanych do usuwania innych ciał obcych (np. drzazg). Przeciwwskazania do usunięcia: 1) ciało obce umiejscowione w sąsiedztwie oczodołu 2) ciała obce penetrujące przez wargę lub policzek do przedsionka jamy ustnej 3) drzazgi zlokalizowane w okolicy lub w obrębie narządów płciowych zewnętrznych i odbytu 4) podejrzenie, że drzazga może penetrować do stawu lub w kierunku naczyń, nerwów lub ścięgien 5) brak odpowiednich narzędzi Uwaga: W powyższych przypadkach ranę należy zabezpieczyć jałowym opatrunkiem, a pacjenta skierować do chirurga. 6) względne przeciwwskazanie to niewielka drzazga położona w obrębie naskórka, niepenetrująca do skóry właściwej – zwykle niewywołująca bólu. Ulega ona samoistnemu usunięciu wraz ze złuszczaniem się naskórka" (za: Medycyna Praktyczna). Figurka to oczywiście "Pan usuwający cierń ze stopy Satyra", znajdująca się obecnie w Luwrze rzeźba z początków naszej ery oraz jakiś mój wydrukowany pielęgniarz/ ratownik z SORu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 12 Października Autor Share Napisano 12 Października Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi