Skocz do zawartości

Supermarine Spitfire Mk.Vb 1:48 firmy Tamiya

w3r3w0lf

Rekomendowane odpowiedzi

Jak już pisałem wcześniej w dziale Tutaj Się Witamy jestem początkującym modelarzem który gdzieś tam w młodości skleił parę modeli .Czym człowiek dorastał tym więcej mu obowiązków przybywało no i hobby poszło w odstawkę . No i po latach gdy człowiek dorobił się paru siwych włosów na głowie znalazł w końcu upragniony czas i co najważniejsze parę groszy na to by wrócić do modelarstwa . A że interesuje mnie wszystko co jest związane z II Wojną Światową będę starał się stopniowo poszerzać swoją kolekcję o modele związane z tym okresem. Swoje doświadczenie z modelarstwem mam zamiar zacząć zdobywać budując pierwszy model po długiej przerwie jakim jest Spitfire , oczywiście wiem że nie zdobędę już przy 1 modelu całego doświadczenia tylko poprzez systematyczne budowanie , wyciąganie wniosków z błędów które się popełni przy budowie itd . Ale dosyć zanudzania ..... . Czas na relację mam nadzieję że będę mógł liczyć na wasze rady opinie sugestie , podczas sklejania tego modelu.

Główny Bohater :

ZLVLVs35iBfwRPk3UfdBCPWLPczGca8pvh91pRfxVw=w945-h709-no

Tydzień 1

Jako że jestem początkującym hobbystą entuzjastą pozwoliłem sobie na małe zakupy nie chcielibyście widzieć miny mojej żony jak jej mówiłem kochanie potrzebował bym to i to jak byś mogła podskoczyć do sklepu i kupić , osobiście nie mogłem gdyż pracuje od rana do wieczora ale to inne story. W każdym bądź razie każdego dnia jej coś kazałem kupić no i poprzez ten tydzień nazbierało się trochę tego i owego

DSCN0075.JPG

DSCN0077.JPG

Część sprzętu pochodzi z zestawu do budowy modelu drewnianego Sovereign of the Seas którego sklejam powoluteńku od jakiegoś czasu.

Co do sprzętu to nie jest to wszystko co bym chciał ale w miarę budowy i z czasem będzie przybywało tego i owego

Co do samej budowy . Jak każdy z nas zacząłem budowę od kokpitu i polerki pilota który posiadał tu i ówdzie nie naturalne linie które biegły wzdłuż figurki po oszlifowaniu krawędzi , odtłuszczeniu, pomalowałem wszystko podkładem Humbrol Acrylic . Następnie pomalowałem oparcie fotela pilota chyba tak to się nazywa oraz zagłówek na czarno czarny glossem firmy Revell gdyż takowy posiadałem . W instrukcji pisze o tym żeby był gloss firmy Tamiya ale po co kupować dodatkowy jak posiada się już 1 tylko że innej firmy . Na chwile obecną stanąłem z malowaniem gdyż zauważyłem że brakuje mi paru farbek które mam zamiar dokupić w Poniedziałek . Całość pomalowałem podkładem za pomocą Aerografu, który to po raz pierwszy użyłem i muszę powiedzieć że malowanie nim jest o wiele przyjemniejsze niż pędzelkami .

Pierwsze efekty pracy

DSCN0072.JPG

DSCN0073.JPG

V5weOtq9ghfcHX0vWx9tKf9MQ3-AO7B6PXQlWsSTtQ=w945-h709-no

Mam tylko nadzieje że zdjęcia nie są za duże , wiem że perfekcyjnej jakości to one nie są ale jaki aparat i fotograf taki efekt

Mam takie niezręczne pytanie ........ Otóż mam taki wzór XF-5:1+XF-21:3+XF-65:1 wiem że XF to rodzaj farby ale co to będzie 5:1 czy 21:3 etc .Jedno co mi przychodzi na myśl to ..... 1 cześć XF-5 3 części XF-21 tylko że ile będzie miała ta część ?

Jedno co mi przychodzi na myśl to ..... 1 cześć XF-5 3 części XF-21 tylko że ile będzie miała ta część ?

Dokładnie o to chodzi.

A ile częsć będzie miała to już zależy od tego ile farby potrzebujesz. 1cześć może mieć 3ml a może mieć i 10 wtedy -

3ml XF5 i 9 ml XF-21 lub jak pisałem 10ml XF5 i 30ml XF21.

Tydzień 2

Efekt prac z Poniedziałku i Wtorku . Najwięcej problemu stwarzał mi pilot bo malowanie pędzelkiem tak małej figurki to nie lada wyczyn .A że to jest mój pierwszy model nie kupowałem do niego żadnych elementów foto trawionych tak że środek jest oryginalny z Tamiya. Dopiero teraz zauważyłem że regulator napięcia chyba tak to się nazywa ( ostatnie zdjęcie )za fotelem pilota jest nie domalowany będzie trzeba zrobić małą zaprawkę . Jutro będę chciał coś więcej przy nim pogrzebać tak że na pewno jeszcze coś w tym tygodniu dorzucę .

DSCN0099.JPG

20150708_174119%2B-%2BKopia.jpg

20150708_174135.jpg

20150708_174204.jpg

DSCN0101.JPG