Skocz do zawartości

Bf 110G-4 "Książę Nocy"

Ripper1

Rekomendowane odpowiedzi

Rozpoczynam warsztat kolejnego modelu Tym razem będzie to nocny myśliwiec Messerschmitt Bf 110G-4, model wykonany przez firmę "EDUARD" plus kilka dodatków metalowych i żywicznych :

f7cdcc59.jpg

samolot planuję wykonać w malowaniu tytułowego :Księcia Nocy" czyli maj. Heinza Wolfganga Schnaufera

3b03baac.jpg

na pierwszy ogień poszły jak zwykle elementy kabiny pilota oraz operatora radaru i strzelca pokładowego

7148a954.jpg

ad471acb.jpg

z tych elementów udało sie złożyć takie coś

8b7047cd.jpg

5eb360ef.jpg

26bdbf7f.jpg

73687f53.jpg

cdn...

Nie wiem jakim kolorem pomalować ten przedział:

mk108.jpg

producent modelu sugeruje kolory RLM02 na całość i Flat Black na ścianę ogniową - takiego rozwiązania można przy odrobinie fantazji dopatrzyć się na tym zdjęciu:

mk-108-cannon-bf-110g-2.jpg

ale coś mnie to nie przekonuje. Wie ktoś może jakie powinno być prawidłowe malowanie tej części modelu Pomóżcie

powoli prace posuwają się naprzód. Skończyłem montować blachy we wnęce podwozia:

b0f8c0a4.jpg

5b92240a.jpg

05033c01.jpg

i złożyłem to w całość no i oto efekt - silnik made in EDUARD

9e25fa5b.jpg

no cóż - szpachla mój przyjaciel

Powoli ale do przodu. Zaczyna to przypominać samolot

d668cc32.jpg

8629012c.jpg

silniki ze skrzydłami nawet udało sie spasować bez zbytniej tragedii. Wymagało to trochę szpachlowania w niektórych miejscach ale ogólnie bałem się, że będzie gorzej

02c1b6d6.jpg

cdn...

• 6 months later...

"Ruszyła maszyna po szynach ospale...."

Ano po półrocznej przerwie dojrzałem do skończenia tego tematu. Stan na dzień dzisiejszy prezentuje sie nastepująco:

2443a015.jpg

4bba5ab3.jpg

bad939ba.jpg

34bfbffd.jpg

24b002f7.jpg

prace trwają i mam nadzieję niedługo dojść do etapu malowania

cdn..

Mam pytanie do szanownych kolegów

Mam kłopot z pałąkiem do anteny radarowej

4adfc630.jpg

wiem, że takowy pałąk był np w zestawie Horten Ho 229B

23427992.jpg

może ktoś budował Hortena w innej wersji niż mysliwca nocnego i takowy element mu pozostał, chętnie go odkupię i pokryję koszty wysyłki

no jeszcze tylko jakieś antenki, pomaskować to co nie ma być pomalowane i aero do roboty

476b2d37.jpg

de8f5ae2.jpg

a może ktoś ma do odsprzedania w rozsądnej cenie model Hortena ho 229B z Dragona w cztery ósemce?

• 2 weeks later...

Trochę czasu zajęło mi położenie kalkomanii. Tłumaczyć może mnie trochę to, że kalki firmy "Pedinghaus Decals" drukowane sa na jednym arkuszu folii i każda z nich wymaga uważnego wycięcia na szczęście jakość ratuje sytuację - kładą się znakomicie uwidaczniając linie i nity. Położyłem wszystkie oznaczenia jakie były w zestawie wierząc, że producent wykonał je na bazie dobrych materiałów źródłowych a nie znalazłem nigdzie dowodów na to, że takich linii czy oznaczeń nie było na tym samolocie.

No i tak to wygląda na chwilę obecną:

4e7b5b93.jpg

861b73e5.jpg

b5fe9f5f.jpg

5dd976b8.jpg

Dzięki uprzejmości kolegi Pafko który podesłał mi krzyżak podstawy anteny złożyłem ten detal:

4b686323.jpg

a12b9aa7.jpg

DZIĘKI PAWEŁ

no i na koniec kilak drobnych elementów wykończeniowych:

0b90a9e7.jpg

pozostało "styranie" tego modelu i złożenie tego wszystkiego w całość ale o tym potem

cdn...

No to powolutku, chyba przedział uzbrojenia mogę uznać za skończony

61498266.jpg

Ta przednia osłona pancerna od spodu. Chyba wypadało by poprawić. Nie doszlifowane widać ubutek. Troche kiepsto to wygląda.

Poza tym widze lufy nawierciłeś w końcu:)

Pzdr

Hmmm, wystarczy odciąć przednią część zawierającą cały przedział uzbrojenia, wkleić odpowiedniej grubości podkładkę i ponownie dokleić przód tak aby dolna część osłony ogniowej wystawała podobnie jak górna ( 1 mm ) . Potem to już tylko wyszpachlować to wyszlifować na gładko i pomalować w tym samym odcieniu co reszta kadłuba oczywiście najlepiej nie niszcząc położonych wcześniej kalek Chyba muszę coś innego wykombinować

Prace powoli posuwają sie naprzód, "przykurzyłem"trochę spód żeby bardziej był podobny do używanej maszyny a nie eksponatu z muzeum:

da14e44d.jpg

960e7431.jpg

b9f39262.jpg

nie wszystkie anteny są przymocowane a to z tego względu, że są to tak delikatne elementy, że wielokrotnie były by łamane przy kolejnych pracach. Po pokryciu modelu warstwą matu, przyjdzie jeszcze czas na jakieś ślady płynów eksploatacyjnych.

teraz pora zabrać się za górę

196c6fa6.jpg

cdn...