raval74 Napisano 19 Lipca 2015 Share Napisano 19 Lipca 2015 Witam. Mam na imię Rafał i będzie to moja pierwsza relacja na forum Modelwork pt. BTR-80 Model Trumpeter 1:35+blaszki Voyagera+lufa MASTER GM35-011,inbox http://www.mojehobby.pl/products/BTR-80-APC.html BTR będzie wersją Ukraińską(okręg Wołyński) stacjonującą w Iraku w bazie Al Kut OIF w 2004r. sfotografowany przez Adama Pękale(dzięki Adam),mam nadzieję że grono Szanownych Forumowiczów udzieli mi niezbędnych rad i pomocy w realizacji tego projektu Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cortez 77 Napisano 19 Lipca 2015 Share Napisano 19 Lipca 2015 jestem ciekawy relacji z jego budowy, więc będę kibicował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piecu_KP Napisano 20 Lipca 2015 Share Napisano 20 Lipca 2015 Efekt może być bardzo interesujący. Z chęcią popatrzę. Jakoś pojazdy kołowe budzą we mnie ciepłe uczucia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raval74 Napisano 3 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 3 Sierpnia 2015 No to zaczynamy.Późno bo niestety dopadła mnie delegacja,ale lepiej późno niż wcale Na początek poszły blaszki + układ jezdny i jeszcze klapy bocznych włazów.16 małych duperelek wygiąłem i zlutowałem przy pomocy pasty Koki i palnika Dremel,to samo z elementami klap.Zawieszenie trzasnąłem dosyć szybko bo wcześniej robiłem BTR-a 70 a układ w nich niczym się nie różni cdn pozdrawiam Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 3 Sierpnia 2015 Super Moderator Share Napisano 3 Sierpnia 2015 Rozpoczęło się zachęcająco - będę kibicował :-) pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raval74 Napisano 3 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 3 Sierpnia 2015 Aaaaa witam Cię Chris,dobrze mieć za plecami specjalistę od BTR-a Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raval74 Napisano 4 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2015 Witam. Niestety w tym dniu nie zaszalałem zrobiłem jeden zawias i dwie zapadki haków,prysnąłem też wnętrze amfibii białym podkładem od AK,trudno jest pogodzić hobby z remontem w domu pozdro Zawiasik normalna katorga przez 30 min. Tutaj już przyklejony na miejscu Zapadki poszły dużo szybciej bo już była wprawa Zapadki na miejscu Wnętrze odtłuszczone IPA 3m I wnętrze pryśnięte białym AK rozrobionym 2:1,ciśnienie 20psi, aerograf H&S Ultra dysza 0,2 cdn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raval74 Napisano 5 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2015 Dzisiaj pomalowałem kolorem bazowym wnętrze Tutaj chemia jakiej użyłem: po delikatnym preshadingu Vallejo MC German Grey położyłem kilka warstw mieszanki light grey i dark blue(proporcje na oko) później dodałem białej też MC+kilka kropel glazing medium W&N delikatnie rozjaśniłem starając uzyskać odcień podobny do zdjęć referencyjnych A tutaj zdjęcia referencyjne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raval74 Napisano 5 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2015 Aaaaa witam Cię Chris,dobrze mieć za plecami specjalistę od BTR-a Pozdrawiam. Za plecami w sensie,że zawsze coś doradzi oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 5 Sierpnia 2015 Super Moderator Share Napisano 5 Sierpnia 2015 Wygląda spoko. Zobaczymy jak dalej. Wnętrze będziesz dorabiał? Pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raval74 Napisano 5 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2015 Ciężko mi jeszcze się przyzwyczaić do tego forum,nie wiem czy cytować czy odpowiadać,w ogóle tego nie ogarniam wnętrze pudełkowe,skupię się na wyglądzie zewnętrznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raval74 Napisano 9 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2015 Kontynuacja.... Foteliki ,fotele i takie tam I podgląd do wnętrza wnętrze poskładane i pomalowane Składanie gumiaków wash i kilka ujęć z manufaktury peryskopowej cdn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 9 Sierpnia 2015 Share Napisano 9 Sierpnia 2015 Nad wnętrzem trzeba by jeszcze opracować. Chodzi mi głównie o przetaricia. W jednym miejscu totalnie odrapane z farby a zaraz obok prawie nówka. Trochę to dziwnie wygląda. NIe musisz dewastowac kompletnie, ale dodaj kilka malutkich odpryskó dla równowagi. Peryskopy to płyta CD? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 9 Sierpnia 2015 Share Napisano 9 Sierpnia 2015 Kable będziesz we wnętrzu dorabiał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raval74 Napisano 9 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2015 Nad wnętrzem trzeba by jeszcze opracować. Chodzi mi głównie o przetaricia. W jednym miejscu totalnie odrapane z farby a zaraz obok prawie nówka. Trochę to dziwnie wygląda. NIe musisz dewastowac kompletnie, ale dodaj kilka malutkich odpryskó dla równowagi.Peryskopy to płyta CD? Masz rację z tymi obiciami,będzie trzeba to jeszcze jakoś zrównoważyć,zrobi się w sumie wnętrze robię czysto relaksacyjnie(bo było w pudle) a na fotach referencyjnych zauważ że w amfibii,która jest bardzo wiekowa te wytarcia i obicia są tylko w miejscach usilnie eksploatowanych czyli przy lukach desantowych,a w sumie co mi tam tego i tak nie będzie widać A peryskopy to CD jak najbardziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raval74 Napisano 9 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2015 Kable będziesz we wnętrzu dorabiał? Kabli nie będę dorabiał ponieważ nie mam silnika i akumulatorów to co je zasili? Dobra a teraz poważnie,mam na półce jeszcze takiego samego BTR-a,którego mam zamiar zrobić kompletnie,przeszukując internet nigdzie nie natknąłem się na silnik od Kamaza 7403 w skali 1:35 natomiast znalazłem dokumentację i będę się starał opracować taki silniczek wtedy będzie już kompletny gdyż posiadam dobrą monografię,a w tym projekcie skupię się wyłącznie na zewnętrznym wyglądzie.Te żaluzje też będę starał się odwzorować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 9 Sierpnia 2015 Share Napisano 9 Sierpnia 2015 Faktycznie, fotki pokazują że masz rację. Może więc jakiś brązowy filterek dla zróżnicowania koloru. Po prostu w tych miejscach kolor wygląda na jednolity a to powoduje (przynajmniej u mnie) że wyglada dziwnie w odbiorze. Ale nic na siłe, jak relaksacyjnie to ma być FUN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raval74 Napisano 9 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2015 Faktycznie, fotki pokazują że masz rację. Może więc jakiś brązowy filterek dla zróżnicowania koloru. Po prostu w tych miejscach kolor wygląda na jednolity a to powoduje (przynajmniej u mnie) że wyglada dziwnie w odbiorze. Ale nic na siłe, jak relaksacyjnie to ma być FUN. Myślałem nad brązem ale w ostatniej chwili się powstrzymałem,ponieważ mam zamiar jeszcze popracować pigmentami.Dzięki za konstruktywną opinię bo już myślałem że relację robię sam dla siebie:-) Wiesz po 20 latach przerwy w tym pięknym fachu staram się nadgonić te wszystkie techniki,w sumie to mój 3 model po tej przerwie.dzięki za zainteresowanie i rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raval74 Napisano 19 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2015 Ponownie blacharka Elementy wycięte i przygotowane do lutowania Po wygięciu i spasowaniu elementy zostały szczepione klejem światło-utwardzalnym BONDIC I zlutowane za pomocą pasty KOKI i palnika gazowego Blaszki dopasowane i przyklejone klejem CA i BONDIC cdn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 26 Sierpnia 2015 Super Moderator Share Napisano 26 Sierpnia 2015 No ładnie! :-) A ten klej UV spoko? Jaka ma konsystencje? pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raval74 Napisano 27 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2015 No ładnie! :-) A ten klej UV spoko? Jaka ma konsystencje? pozdrawiam Christian Dzięki Bondic to świetny wynalazek,bardzo pomocny przy składaniu modelu. Konsystencje ma gęstą ale to nie przeszkadza przy aplikacji nawet w malutkie szczeliny ponieważ można dowolnie go formować np.wykałaczką,igłą czy też patyczkiem do uszu,główna cecha to taka że wysycha tylko wtedy kiedy my chcemy,a nie odwrotnie Zamówiłem sobie do testów klej UV,którym klei się wyświetlacze w smartfonach http://multi-com.pl/,details,id_pr,13282,key,klej-re8802-uv-loca-do-lcd-50-g.html ,wydaje mi się że też się sprawdzi,zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raval74 Napisano 30 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2015 Jeszcze trochę żelastwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 14 Października 2015 Super Moderator Share Napisano 14 Października 2015 No i jak tam? odkopuję temat, bo chętnie bym dalej zobaczył progres. pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 15 Października 2015 Share Napisano 15 Października 2015 Świetnie oblaszkowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raval74 Napisano 15 Października 2015 Autor Share Napisano 15 Października 2015 kilka ujęć z ukończenia blachary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi