Skocz do zawartości

SU-100 ZVEZDA 1:35

jonathan

Rekomendowane odpowiedzi

Jako że czekam na przesyłkę z różnymi pierdołami do innych modeli, postanowiłem zabrać się za kolejny na którym będę mógł podszlifować troszkę umiejętności.

W sumie to żałuję że nie zacząłem właśnie od takiego modelu.

Ilość elementów niewielka, jakość... no tu każdy może powiedzieć coś od siebie

20150716_161056_zpsdpqyafh8.jpg

20150716_161104_zpsjroqz0er.jpg

20150716_162119_zpsz7gddmqg.jpg

Powiem szczerze że po wszelakich przymiarkach zastanawiam się czy nie wykorzystam tego modelu jako dekoracji na pierwszą dioramę. Zniszczony SU wraz z jakimś niemiaszkiem...

Ida do mnie Panthera (i to chyba z ona byłaby katem SU-100 ), Tiger I Initial (ale jego chcę wrzucić w kolory działań w Tunezji), ISU-152 (jego też chcę już raczej zrobić jako historyka).

Druga myśl to się sprężyć. Dokupić lufę i siatkę na tył. I dokończyć normalnie model nie użalając się nad jego jakością.

Edytowane przez Gość

Mam pytanie do znawców tematu.

Czy górna osłona jarzma była ruchoma?

Staram się to jakoś dopasować, ale ten model to niezły obiekt by poćwiczyć zabawy nożykiem, pilnikiem, papierem ściernym i szpachlą. Nie koniecznie w tej kolejności.

Zaczynam tracić cierpliwość zwłaszcza że przyszły paczuszki.

20150724_174521_zpsgiiixwsa.jpg

20150724_201730_zpssgu1wzci.jpg

Szkoda, że nie wprowadziłeś blaszek do tego SU-100. Co najmniej siatka na tylnej części pojazdu zrobiłaby robotę. Nie mówiąc o innych detalach.

Niemniej całkiem spoko poradziłeś sobie ze szpachlą - przynajmniej z przodu

Staram się to jakoś dopasować, ale ten model to niezły obiekt by poćwiczyć zabawy nożykiem, pilnikiem, papierem ściernym i szpachlą. Nie koniecznie w tej kolejności.

Pewnie już za późno....ale

Osłona jarzma raczej była ruchoma.

Na bliźniaczej konstrukcji...

http://www.muzeumptw.pl/eksponat/su-85/

Na jednym ze zdjęć widać jarzmo od góry i ewidentnie są zawiasy.Tak samo było w ISU-122 oraz ISU-152

http://svsm.org/gallery/Su-100/IMGP2852

http://svsm.org/gallery/su-100_aberdeen/IMG_4000

Szkoda, że nie wprowadziłeś blaszek do tego SU-100. Co najmniej siatka na tylnej części pojazdu zrobiłaby robotę. Nie mówiąc o innych detalach.

Powiem Ci ze myślałem o tym by wyciąć te plastikowe elementy i zastąpić je fototrawionymi. Lecz wtedy zacząłem robić koła. Tu po prostu zwątpiłem po całości. Odlewy są tak krzywe że w momencie jakbym chciał je wyrównać to miałbym albo dużo mniejsze koła albo jaja... Dlatego postanowiłem nie inwestować w ten model. Mam do niego metalową lufę, ale też trzeba będzie się na kombinować by ją zamontować. Pewnie będę musiał obciąć kawałek oryginalnej i go nawiercić.

Pewnie już za późno....ale

Osłona jarzma raczej była ruchoma.

Na bliźniaczej konstrukcji...

http://www.muzeumptw.pl/eksponat/su-85/

Na jednym ze zdjęć widać jarzmo od góry i ewidentnie są zawiasy.Tak samo było w ISU-122 oraz ISU-152

http://svsm.org/gallery/Su-100/IMGP2852

http://svsm.org/gallery/su-100_aberdeen/IMG_4000

Też naoglądałem się zdjęć

http://www.primeportal.net/tanks/dmitry_kiyatkin/su-100/

Bardzo fajna stronka z dużą ilością szczegółowych zdjęć

34234_zpsl16bnfrz.jpg

Szpachla, szpachla, szpachla...

Ale po zeszlifowaniu nawet jakoś to będzie przypominali SU-100

rr24234_zpsux81hewu.jpg

Chociaż jeżeli mam być szczery nie rozumiem wielu rozwiązań producenta.

Model posiada wiele błędów i nadaje się chyba tylko dla początkujących, albo dla takich co lubią się pomęczyć i dokupić pół modelu...

Liczy się efekt masy

Im więcej części tym lepiej...wg producenta, nawet jeśli podział części i detali jest idiotyczny.

Niestety Zvezda należy do czołówki idiotycznych podziałów. Sklejałem już kilka modeli Zvezdy,co prawda w 1:72,ale czy to model samolotu czy pancerki niezrozumiałych fragmentów zawsze było.

Powiem Ci ze myślałem o tym by wyciąć te plastikowe elementy i zastąpić je fototrawionymi. Lecz wtedy zacząłem robić koła. Tu po prostu zwątpiłem po całości. Odlewy są tak krzywe że w momencie jakbym chciał je wyrównać to miałbym albo dużo mniejsze koła albo jaja... Dlatego postanowiłem nie inwestować w ten model. Mam do niego metalową lufę, ale też trzeba będzie się na kombinować by ją zamontować. Pewnie będę musiał obciąć kawałek oryginalnej i go nawiercić.

aha, to aż takie "przygody" hehe

Coraz więcej znaków na niebie mówi mi że ten model skończy jako kawałek dioramy.

Kot mi w tym pomógł w podjęciu decyzji, wylewając klej na ten model ;]

Dzisiaj było pierwsze podejście do zabawy z pigmentami.

Wyszło masakrycznie. Model już schnie po małym czyszczeniu.

brrreee_zpskjqj5ey7.jpg

Jedyne co fajnie wyszło to pobrudzone "schodki"

bbrrrr_zpsvkdvfgkq.jpg

Głównymi błędami jest to, że działałeś trochę zbyt szybko, nie wykonałeś próbnej pracy pigmentami na złomie modelarskim i nie przeanalizowałeś zdjęć pojazdu przed nałożeniem błota. Taki przegląd zdjęć pomoże Ci to zidentyfikować rejony w jakich powinno się ono znaleźć i w jakiej ilości. Teraz wygląda to trochę jakby obok pojazdu pękł wielki balon wypełniony błotem...

Do tego trzeba pamiętać by barwa błota nie była jednolita. U Ciebie jest wszędzie dokładnie taka sama. Nie ma również efektu mokrego błota, a jedynie zaschnięty trochę "cementowy" nalot podobny do tego jaki pokrywa wysłużoną betoniarkę.

Dobrze Ci radzę potrenuj najpierw na jakiś niepotrzebnych elementach.

Pozdrawiam

Kornik