jonathan Napisano 24 Lipca 2015 Share Napisano 24 Lipca 2015 (edytowane) Jako że czekam na przesyłkę z różnymi pierdołami do innych modeli, postanowiłem zabrać się za kolejny na którym będę mógł podszlifować troszkę umiejętności. W sumie to żałuję że nie zacząłem właśnie od takiego modelu. Ilość elementów niewielka, jakość... no tu każdy może powiedzieć coś od siebie Powiem szczerze że po wszelakich przymiarkach zastanawiam się czy nie wykorzystam tego modelu jako dekoracji na pierwszą dioramę. Zniszczony SU wraz z jakimś niemiaszkiem... Ida do mnie Panthera (i to chyba z ona byłaby katem SU-100 ), Tiger I Initial (ale jego chcę wrzucić w kolory działań w Tunezji), ISU-152 (jego też chcę już raczej zrobić jako historyka). Druga myśl to się sprężyć. Dokupić lufę i siatkę na tył. I dokończyć normalnie model nie użalając się nad jego jakością. Edytowane 24 Lipca 2015 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 24 Lipca 2015 Share Napisano 24 Lipca 2015 Jeden z gorszych modeli ,ale są gorsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 24 Lipca 2015 Share Napisano 24 Lipca 2015 Trochę szpachli poszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 24 Lipca 2015 Autor Share Napisano 24 Lipca 2015 Dało się to zauważyć. Dlatego właśni szukam informacji jak można zrobić ładne ślady trafień i eksplozji. A szpachla... no w niektórych miejscach to nie szparki a prześwity Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 24 Lipca 2015 Autor Share Napisano 24 Lipca 2015 Mam pytanie do znawców tematu. Czy górna osłona jarzma była ruchoma? Staram się to jakoś dopasować, ale ten model to niezły obiekt by poćwiczyć zabawy nożykiem, pilnikiem, papierem ściernym i szpachlą. Nie koniecznie w tej kolejności. Zaczynam tracić cierpliwość zwłaszcza że przyszły paczuszki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 24 Lipca 2015 Share Napisano 24 Lipca 2015 Aber robi bardzo fajną paczkę dodatków do Tigera I, spójrz http://www.mojehobby.pl/products/Pz.Kpfw.-VI-Ausf.E-Sd.Kfz.181-Tiger-I-wczesna-wersja-TAM-603314.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 24 Lipca 2015 Autor Share Napisano 24 Lipca 2015 Na Tygrysa będzie oddzielny temat ;] Trochę do przodu... ale na dziś mam dość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 25 Lipca 2015 Share Napisano 25 Lipca 2015 Z Panzerem od Italeri też troszkę powalczysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 25 Lipca 2015 Autor Share Napisano 25 Lipca 2015 Ty umiesz pocieszyć :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 25 Lipca 2015 Share Napisano 25 Lipca 2015 Szkoda, że nie wprowadziłeś blaszek do tego SU-100. Co najmniej siatka na tylnej części pojazdu zrobiłaby robotę. Nie mówiąc o innych detalach. Niemniej całkiem spoko poradziłeś sobie ze szpachlą - przynajmniej z przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 25 Lipca 2015 Share Napisano 25 Lipca 2015 Mam pytanie do znawców tematu.Czy górna osłona jarzma była ruchoma? Staram się to jakoś dopasować, ale ten model to niezły obiekt by poćwiczyć zabawy nożykiem, pilnikiem, papierem ściernym i szpachlą. Nie koniecznie w tej kolejności. Pewnie już za późno....ale Osłona jarzma raczej była ruchoma. Na bliźniaczej konstrukcji... http://www.muzeumptw.pl/eksponat/su-85/ Na jednym ze zdjęć widać jarzmo od góry i ewidentnie są zawiasy.Tak samo było w ISU-122 oraz ISU-152 http://svsm.org/gallery/Su-100/IMGP2852 http://svsm.org/gallery/su-100_aberdeen/IMG_4000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 25 Lipca 2015 Autor Share Napisano 25 Lipca 2015 Szkoda, że nie wprowadziłeś blaszek do tego SU-100. Co najmniej siatka na tylnej części pojazdu zrobiłaby robotę. Nie mówiąc o innych detalach. Niemniej całkiem spoko poradziłeś sobie ze szpachlą - przynajmniej z przodu Powiem Ci ze myślałem o tym by wyciąć te plastikowe elementy i zastąpić je fototrawionymi. Lecz wtedy zacząłem robić koła. Tu po prostu zwątpiłem po całości. Odlewy są tak krzywe że w momencie jakbym chciał je wyrównać to miałbym albo dużo mniejsze koła albo jaja... Dlatego postanowiłem nie inwestować w ten model. Mam do niego metalową lufę, ale też trzeba będzie się na kombinować by ją zamontować. Pewnie będę musiał obciąć kawałek oryginalnej i go nawiercić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 25 Lipca 2015 Autor Share Napisano 25 Lipca 2015 Mam pytanie do znawców tematu.Czy górna osłona jarzma była ruchoma? Staram się to jakoś dopasować, ale ten model to niezły obiekt by poćwiczyć zabawy nożykiem, pilnikiem, papierem ściernym i szpachlą. Nie koniecznie w tej kolejności. Pewnie już za późno....ale Osłona jarzma raczej była ruchoma. Na bliźniaczej konstrukcji... http://www.muzeumptw.pl/eksponat/su-85/ Na jednym ze zdjęć widać jarzmo od góry i ewidentnie są zawiasy.Tak samo było w ISU-122 oraz ISU-152 http://svsm.org/gallery/Su-100/IMGP2852 http://svsm.org/gallery/su-100_aberdeen/IMG_4000 Też naoglądałem się zdjęć http://www.primeportal.net/tanks/dmitry_kiyatkin/su-100/ Bardzo fajna stronka z dużą ilością szczegółowych zdjęć Szpachla, szpachla, szpachla... Ale po zeszlifowaniu nawet jakoś to będzie przypominali SU-100 Chociaż jeżeli mam być szczery nie rozumiem wielu rozwiązań producenta. Model posiada wiele błędów i nadaje się chyba tylko dla początkujących, albo dla takich co lubią się pomęczyć i dokupić pół modelu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 25 Lipca 2015 Share Napisano 25 Lipca 2015 Liczy się efekt masy Im więcej części tym lepiej...wg producenta, nawet jeśli podział części i detali jest idiotyczny. Niestety Zvezda należy do czołówki idiotycznych podziałów. Sklejałem już kilka modeli Zvezdy,co prawda w 1:72,ale czy to model samolotu czy pancerki niezrozumiałych fragmentów zawsze było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 26 Lipca 2015 Share Napisano 26 Lipca 2015 Szkoda, że nie wprowadziłeś blaszek do tego SU-100. Co najmniej siatka na tylnej części pojazdu zrobiłaby robotę. Nie mówiąc o innych detalach. Niemniej całkiem spoko poradziłeś sobie ze szpachlą - przynajmniej z przodu Powiem Ci ze myślałem o tym by wyciąć te plastikowe elementy i zastąpić je fototrawionymi. Lecz wtedy zacząłem robić koła. Tu po prostu zwątpiłem po całości. Odlewy są tak krzywe że w momencie jakbym chciał je wyrównać to miałbym albo dużo mniejsze koła albo jaja... Dlatego postanowiłem nie inwestować w ten model. Mam do niego metalową lufę, ale też trzeba będzie się na kombinować by ją zamontować. Pewnie będę musiał obciąć kawałek oryginalnej i go nawiercić. aha, to aż takie "przygody" hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 26 Lipca 2015 Autor Share Napisano 26 Lipca 2015 Na ostatniej fotce widać... I nie jest to "szew" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamerio Napisano 26 Lipca 2015 Share Napisano 26 Lipca 2015 Z jakiej firmy te szekle? RB? Jak z ich wykonaniem bo mam dylemat czy kupować z RB czy z Abera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 26 Lipca 2015 Autor Share Napisano 26 Lipca 2015 Szekle są wykonane poprawnie. Jedynie brakuje zapinek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 26 Lipca 2015 Autor Share Napisano 26 Lipca 2015 Czas troszkę pobrudzić i poobijać tego ruska ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 27 Lipca 2015 Autor Share Napisano 27 Lipca 2015 Ma ktoś jakiś pomysł jak tu wcisnąć metalową lufę RB?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 29 Lipca 2015 Autor Share Napisano 29 Lipca 2015 Coraz więcej znaków na niebie mówi mi że ten model skończy jako kawałek dioramy. Kot mi w tym pomógł w podjęciu decyzji, wylewając klej na ten model ;] Dzisiaj było pierwsze podejście do zabawy z pigmentami. Wyszło masakrycznie. Model już schnie po małym czyszczeniu. Jedyne co fajnie wyszło to pobrudzone "schodki" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 29 Lipca 2015 Share Napisano 29 Lipca 2015 No dobrze to nie wygląda, niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 30 Lipca 2015 Share Napisano 30 Lipca 2015 Niestety. Samo malowanie wyglądało całkiem ciekawie, ale to błocenie okrutnie popsuło efekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 30 Lipca 2015 Autor Share Napisano 30 Lipca 2015 Wiem. Model jest juz oczyszczony z wiekszosci blota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 30 Lipca 2015 Share Napisano 30 Lipca 2015 Głównymi błędami jest to, że działałeś trochę zbyt szybko, nie wykonałeś próbnej pracy pigmentami na złomie modelarskim i nie przeanalizowałeś zdjęć pojazdu przed nałożeniem błota. Taki przegląd zdjęć pomoże Ci to zidentyfikować rejony w jakich powinno się ono znaleźć i w jakiej ilości. Teraz wygląda to trochę jakby obok pojazdu pękł wielki balon wypełniony błotem... Do tego trzeba pamiętać by barwa błota nie była jednolita. U Ciebie jest wszędzie dokładnie taka sama. Nie ma również efektu mokrego błota, a jedynie zaschnięty trochę "cementowy" nalot podobny do tego jaki pokrywa wysłużoną betoniarkę. Dobrze Ci radzę potrenuj najpierw na jakiś niepotrzebnych elementach. Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi