zloty Napisano 9 Lutego 2016 Share Napisano 9 Lutego 2016 Dziękuje Panowie Kładła się bardzo dobrze - biały podkład + dwie warstewki tego fluo kolorku. Kolory fluo mają specyficzną konsystencję, przez co trudno się je rozcieńcza - ja maluję gęstszą farbą na duży ciśnieniu, przez co wystarczają dwie warstwy Pozdrawiam Messer Jakiego rozcieczalnika używasz? Chcę uzyskać wysoki połysk "samochodowy" który lakier się do tego najlepiej nadaje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 9 Lutego 2016 Autor Share Napisano 9 Lutego 2016 Do Vallejo - wody z kranu Jak chcesz uzyskać wysoki połysk to tylko lakier bezbarwny - ja używam samochodowych 1K ( w sprayu ) takich firm jak Car system, APP, Troton - nic się nie waży z Vallejo. Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 10 Lutego 2016 Share Napisano 10 Lutego 2016 Np taki http://www.troton.pl/produkty/dodatki_lakiernicze/lakiery_akrylowe_w_aerozolu_adds_troton/lakier_bezbarwny_akrylowy_1_k_polysk__mat.html I tak z puszki ładujesz na model?Ja mam do pomalowania skrzydła w Mustangu 1:72. Malujesz z bliska, z daleka, kladziesz kolejną warstwę na mokry lakier? Opisz bliżej techniki lakiernicze samochodziarzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 10 Lutego 2016 Autor Share Napisano 10 Lutego 2016 zloty ja maluję prosto z puszki, czasami przelewam lakier do pojemniczka, daje mu czas na odgazowanie ( 20min ) i leję do aero ( czyszczę nitro potem ). Z puszki maluję kilkoma etapami: 1. Mgiełka - odległość od modelu ok 30cm, szybkie ruchy - na modelu ma zostać tylko mgiełka ze sprayu. Zabezpiecza to kalki. 2. Pół mokra - odległość ok 15-10cm, wolniejsze ruchy - ma być widoczny lekki połysk. Takich warstw daję dwie. 3. Mokra - ok 10-15cm od modelu, wolniejsze ruchy ale z wyczuciem ( łatwo o zaciek ) - model ma się szklić, być jak zanurzony w wodzie. Z racji późniejszych zabiegów polerskich potrafię wylać takich warstw nawet osiem ale zazwyczaj są to trzy. Maluję w odstępach 10min między warstwami, przy mokrych warstwach daje nawet 20min między kolejnymi. A tymczasem... Model kupiłem bez oszklenia ( brak całej przeźroczystej ramki ) więc zacząłem dorabiać brakujące elementy wnętrza, które będą dość widoczne. Na razie wygląda to tak: Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 13 Lutego 2016 Autor Share Napisano 13 Lutego 2016 Powoli kończę wnętrze. Tak wyglądała fabryczna deska: A tak moja wersja: W wnętrzu doszła też klatka ( jeszcze przed obróbką i szpachlowaniem ) oraz docelowy fotel ( jeszcze nie obrobiony ). A tak się to prezentuje złożone na sucho ; Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 14 Lutego 2016 Super Moderator Share Napisano 14 Lutego 2016 Ekstra! Chętnie bym takim jeździł ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fliper_nx Napisano 17 Lutego 2016 Share Napisano 17 Lutego 2016 Świetny projekt, od początku się jemu przyglądam i kibicuję. Fajna kolorystyka oraz wykonanie wraz z malowaniem, dobry wybór felg. Jestem ciekaw podwozia oraz wykonania przeniesienia napędu. Wnętrze również ciekawe chociaż deska rozdzielcza rzecz gustu, jestem ciekaw na finalny produkt - wtedy ocenię. Klatka fajnie wygląda ale powinna być wykonana w technologi wykonywania klatek sportowych. Tak trzymaj Tomek! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniekx6 Napisano 17 Lutego 2016 Share Napisano 17 Lutego 2016 Wygląda rewelacyjnie ciekawy pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hyblos Napisano 25 Stycznia 2017 Share Napisano 25 Stycznia 2017 Szkoda, że dzisiaj znalazłem na forum ten wzór malowania :(( Jest po prostu super ! Gdybym go wcześniej widział ,to bym "na licencji" tak pomalował swojego Midgeta - oczywiście jak bym znalazł takiego lakiernika Teraz już za późno - został pomalowany na biało- żółto .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 20 Października 2020 Autor Share Napisano 20 Października 2020 Witam po długiej przerwie. Model odstał już swoje, a że mam chwile wolnego, to kończę zaległy temat Wnętrze doczekało się skończenia. Nic rewelacyjnego, spartańskie - to nie auto do jazdy na co dzień. Garść drobiazgów do wklejenia: Oraz rzut oka na bryłę. Doszły szyby ( jeszcze przed czyszczeniem ), światła, pałąk na pace, lusterka. Zostały światła tył i kierunki... Oczywiście tu i tam muszą być jeszcze retusze, ale wszystko w swoim czasie Pozdrawiam Messer 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Browarek90 Napisano 21 Października 2020 Share Napisano 21 Października 2020 Taki szkrab a jaki fajny, super ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fliper_nx Napisano 22 Października 2020 Share Napisano 22 Października 2020 Poszalałeś ! Na prawdę fajna to koncepcja. Powodzenia z kołami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 23 Października 2020 Share Napisano 23 Października 2020 ale "powrót" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 23 Października 2020 Autor Share Napisano 23 Października 2020 Dzięki Panowie, tymczasem model skończony -> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi