Zlevikk Napisano 26 Lipca 2015 Share Napisano 26 Lipca 2015 Witam. Zgodnie z zapowiedzią zakładam swój pierwszy warsztat. Na stół idzie rosyjski czołg BT-7 w wersji z 1937 roku - model Tamiya 35327 z 2013 roku. Skleja się świetnie bo wszystko idealnie dopasowane. Narazie dokupiłem do niego tylko lufę od RB Model ale zastanawiam się poważnie nad gąskami Friulmodel. Plastikowe z pudełka są całkiem OK ale lubię jak model po sklejeniu jest dość ciężki (chodzi mi o wagę), a metalowe gąsienice pewnie by znacząco ten ciężar zwiększyły. Jestem w połowie budowy więc wrzucam kilka aktualnych fotek. Jeszcze nie wiem jakie mu zrobię oznaczenia. Może ktoś zaproponuje jakiś konkretny egzemplarz. Zaznaczam tylko, że musi być rusek, a nie przechwycony. Podoba mi się oznaczenie BT-7 - 645 - jakie zrobił Mig Jimenez na swoim z książki FAQ 2 ale nie wiem gdzie dorwać takie numery. Wszelkie uwagi i propozycje mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 26 Lipca 2015 Share Napisano 26 Lipca 2015 Ciekawy temat, model nie pojawia się zbyt często ,mimo iż znany , będę podpatrywał jak Ci to będzie szło ,malowany będzie pędzelkiem czy aero? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polski_Czołgista Napisano 26 Lipca 2015 Share Napisano 26 Lipca 2015 Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zlevikk Napisano 26 Lipca 2015 Autor Share Napisano 26 Lipca 2015 W ruch pójdzie aerograf i farby Tamiya rozcieńczane Lacquer Thinner'em. Weathering produktami Ammo of Mig i AK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 26 Lipca 2015 Share Napisano 26 Lipca 2015 Dobry Wybór,też tak maluje swoje modele, Tamki + Lacquer Thinner ,tak dodam że jak maluje odcienie ciemnie np:. zielone czy szare pojazdy,to na podkład kładę czarną z połyskiem, i później rozjaśniam (baza zielona ---> zielony + żółty (np:. dark yellow) ----> to co zmieszałem rozjaśniam jeszcze białym i to kładę już na najwyższe partie modelu. ;) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 26 Lipca 2015 Share Napisano 26 Lipca 2015 Temat ciekawy, dobrze że założyłeś warsztat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 26 Lipca 2015 Share Napisano 26 Lipca 2015 zastanawiam się poważnie nad gąskami Friulmodel. Plastikowe z pudełka są całkiem OK ale lubię jak model po sklejeniu jest dość ciężki (chodzi mi o wagę) Kiedyś był taki przodownik forum Reggy i on pakował w kadłuby czołgów nakrętki, śruby i inny złom. PZdr Ps. Temat nieciekawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 26 Lipca 2015 Share Napisano 26 Lipca 2015 Ps. Temat nieciekawy.Nieciekawy bo Seb lubi zasadniczo Tygryski. Mnie ciekawi szczególnie że będzie używana ruska zieleń i to z farbek Tamiya. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 26 Lipca 2015 Share Napisano 26 Lipca 2015 Klej CA od Tamki, kolega na bank napadł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zlevikk Napisano 27 Lipca 2015 Autor Share Napisano 27 Lipca 2015 Ps. Temat nieciekawy.Nieciekawy bo Seb lubi zasadniczo Tygryski. Mnie ciekawi szczególnie że będzie używana ruska zieleń i to z farbek Tamiya. No właśnie może ktoś zaproponuje dobry przepis na Russian Green z farbek Tamiya:) W instrukcji podają XF-4:1+XF-58:1 ale nie jestem do końca przekonany tą mieszanką. Trzeba będzie poeksperymentować Klej CA od Tamki, kolega na bank napadł? Klej drogi ale rewelacyjny. Ma konsystencje żelu i nie wysycha za szybko więc można spokojnie dopasować blaszki bez obawy że klej odparuje. Nie nadaje się (przynajmniej mi nie odpowiada) do gąsek Friulmodel tutaj lepiej się sprawdza CA od UHU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irgr Napisano 27 Lipca 2015 Share Napisano 27 Lipca 2015 Klej jest wart swojej ceny, czekałem na niego miesiąc ale co by tu nie mówić, było warto. Nie zmienił swojej konsystencji przez ćwierć roku, pomimo że opakowanie ma niemal identyczne jak tragiczne jednorazówki z kiosków. Co do modelu to chętnie popatrzę, zawsze interesowałem się tym zestawem ale w swoim przedziale cenowym ma sporo konkurencji =P Sam czołg jest bardzo ciekawym tematem: http://www.fprado.com/armorsite/Tiger1-2002-Picz/Tiger1_Hunts-2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 27 Lipca 2015 Share Napisano 27 Lipca 2015 Ja ostatnio przestałem Friule sklejać. Stosuje metodę poleconą przez Przemka (Tremac). Składam dwa ogniska razem, wiercę wiertła 0.5mm i wkładam drut przewodu telefonicznego lub skrętki. Ma idealny wymiar 0.5mm i Klein nie trzeba. Czasami się zdarzy że się lekko wysunie, ale to rzadkość. W końcu modelami się nie bawimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 27 Lipca 2015 Share Napisano 27 Lipca 2015 Ps. Temat nieciekawy.Nieciekawy bo Seb lubi zasadniczo Tygryski. Mnie ciekawi szczególnie że będzie używana ruska zieleń i to z farbek Tamiya. Zlevikk- No właśnie może ktoś zaproponuje dobry przepis na Russian Green z farbek Tamiya:) W instrukcji podają XF-4:1+XF-58:1 ale nie jestem do końca przekonany tą mieszanką. Trzeba będzie poeksperymentować Rzeczywiście, to co sugeruje tamka jest takie sobie,jeśli ma być to odcień z pudełka to może bym powalczył nato green+ dark yellow, delikatnie rozjaśnił zieloną,daje to taką bardzo przyjemną zieleń w odbiorze + reszta wyjaśnień , a podkład jaki stosujesz ,jaki kolor ? ;) Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zlevikk Napisano 27 Lipca 2015 Autor Share Napisano 27 Lipca 2015 Jako podkładu użyję szarego Surfacer'a 1500 rozcieńczonego Leveling Thinner'em. Jeżeli dokupię Friule to pewnie też się rozejrzę za jakimś lepszym drutem do łączenia ogniwek bo przy robieniu poprzedniego modelu (Panzer II) stwierdziłem, że firmowy jest zbyt giętki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 27 Lipca 2015 Share Napisano 27 Lipca 2015 A może skoro zestawowe gęsi są ok, to nie ma sensu przepłacać, tylko dociążyć model tak jak Seb pisze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 28 Lipca 2015 Share Napisano 28 Lipca 2015 Podglądamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zlevikk Napisano 29 Lipca 2015 Autor Share Napisano 29 Lipca 2015 Garść fotek z kolejnych etapów budowy. Powoli zbliżamy się do końca. Przy okazji wrzucam fotkę maski SECURA 2000 LAK do malowania i okularów, które zakupiłem wczoraj. Polecam. Przetestowałem dzisiaj przy okazji operowania Tamiya Extra Thin, który jak wiadomo śmierdzi i jest trujący. Nie wiem jak na was ale na mnie opary tego kleju działają drażniąco. W masce pełen komfort, wygoda i zero smrodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zlevikk Napisano 2 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2015 Budowa zakończona. Trochę pracy było z montażem lufy ale efekt jest bardzo dobry. Ogólnie budowa to była czysta przyjemność. Za kilka dni malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 2 Sierpnia 2015 Share Napisano 2 Sierpnia 2015 Armata jak najbardziej na plus, nieźle się prezentuje chodź nie wiem dlaczego wydaje mi się że jakoś modelu jest taka sobie... , delikatna szpara jest na wierzy (drugie zdjęcie od dołu) , należało by ją przy szpachlować . Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 2 Sierpnia 2015 Share Napisano 2 Sierpnia 2015 No fajnie to wygląda. Jakich gąsek w końcu użyjesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zlevikk Napisano 2 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2015 Nad wieżą jeszcze popracuje, a gąski będą z pudełka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zlevikk Napisano 13 Listopada 2015 Autor Share Napisano 13 Listopada 2015 Kilka nowych fotek po zaszpachlowaniu dziur i po położeniu Surfacer'a 1200. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TReS Napisano 22 Listopada 2015 Share Napisano 22 Listopada 2015 A jakie malowanie.?? Choruje na ten czolg w wersji finskiej BT-42 jak pamietam,lecz cena Tamki troche odstrasza, a Zvezda podobno nie jest dobra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zlevikk Napisano 23 Listopada 2015 Autor Share Napisano 23 Listopada 2015 Najprawdopodobniej będzie to BT-7 781 jeżeli tylko znajdę odpowiednią czcionkę do zrobienia maski na oznaczenia. Na pewno będzie malowany farbami Gunze serii C rozcieńczanymi Mr. Leveling Thinner'em. Tu zmiana bo miały być farby Tamiya. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TReS Napisano 23 Listopada 2015 Share Napisano 23 Listopada 2015 O jaki ladny czysciutki, w gazecie Technika Wojskowa Histoia w numerach 6-2013 oraz 1-2014 byla monografia czolgow BT, i kilka malowan, znajde chwile rzuce okiem i moze cos Ci podesle, podrzuc email jesli zainteresowany, zrobie zdjecia, w pracy ciezko mi sie dopchac do kompa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi