Polski_Czołgista Napisano 17 Sierpnia 2015 Share Napisano 17 Sierpnia 2015 Witam. Znalazłem kilka moich starych modeli i chcę je odnowić. Czy jak wrzucę go do pojemnika z wodą z cleanluxem to się wyczyści??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polski_Czołgista Napisano 17 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 17 Sierpnia 2015 Jak przygotować taką mieszankę przy okazji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek G. Napisano 17 Sierpnia 2015 Share Napisano 17 Sierpnia 2015 Cześć ! Na to czy się wyczyści czy nie wpływ ma kilka czynników takich jak rodzaj użytej farby ( akryl tak, olej cóż nie mam bladego pojęcia ), grubość powłoki, jakieś lakiery położone na farbę... Jeśli już masz topić model w cleanluxie to lepiej go nie rozcieńczaj bo tylko osłabisz jego działanie. Jeszcze jedno-sam się nie wyczyści. Jeśli to mały model to włóż go do pudełka, zalej cały i odstaw na dobę, a potem najmniej przyjemna robota, czyli zbieranie zgluciałej lub rozpuszczonej farby najlepiej sztywnym pędzlem i płukanie wodą. Jeśli to duży model ( 1:35) lepiej pomachać sztywnym pędzlem ( kawałek po kawałku ) nasączonym zmywaczem Wamod ( niezawodny ) bo na zanużenie dużego modelu zmarnowałbyś o wiele więcej cleanluxu i kasy niż Wamodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polski_Czołgista Napisano 17 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 17 Sierpnia 2015 Cześć !Na to czy się wyczyści czy nie wpływ ma kilka czynników takich jak rodzaj użytej farby ( akryl tak, olej cóż nie mam bladego pojęcia ), grubość powłoki, jakieś lakiery położone na farbę... Jeśli już masz topić model w cleanluxie to lepiej go nie rozcieńczaj bo tylko osłabisz jego działanie. Jeszcze jedno-sam się nie wyczyści. Jeśli to mały model to włóż go do pudełka, zalej cały i odstaw na dobę, a potem najmniej przyjemna robota, czyli zbieranie zgluciałej lub rozpuszczonej farby najlepiej sztywnym pędzlem i płukanie wodą. Jeśli to duży model ( 1:35) lepiej pomachać sztywnym pędzlem ( kawałek po kawałku ) nasączonym zmywaczem Wamod ( niezawodny ) bo na zanużenie dużego modelu zmarnowałbyś o wiele więcej cleanluxu i kasy niż Wamodu. Tu chodzi bardziej o mi-24 w 1:72 i bf-109 w 1:48. Były malowane Humbrolami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 17 Sierpnia 2015 Share Napisano 17 Sierpnia 2015 Tu chodzi bardziej o mi-24 w 1:72 i bf-109 w 1:48. Były malowane Humbrolami Humbrole nawet kilkunastoletnie schodzą w NaOH, który możesz kupić w sklepie chemicznym, albo na serwisie aukcyjnym. Szukaj: Wodorotlenek sodu, albo soda kaustyczna. Nie uszkadza plastiku w jakiś zauważalny sposób. Uszkadza natomiast mocno nieostrożnego użytkownika. Środki typu "Kret" są chyba oparte na tej samej zasadzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 18 Sierpnia 2015 Share Napisano 18 Sierpnia 2015 Chyba tak. Ja sam używałem kreta i po pół godzinnej płukance miałem praktycznie czysty model. Trzeba tylko uważać na małe elementy bo potrafią się odkleić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polski_Czołgista Napisano 18 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2015 Tarcie pędzlem z rozcienczalnikiem wamodu daje radę. Idzie dość powoli ale idzie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 12 Października 2015 Share Napisano 12 Października 2015 Ja "Kąpie modele" w płynie hamulcowym - zostawiam model zanurzony na kilkanaście minut i zmywam pędzlem to co na nim zostanie, potem mycie w wodzie z płynem do naczyń i po wyschnięciu gotowy jest do kolejnego malowania. A że maluje często nieudolnie, więc często moje modele lądują w takiej kąpieli. Taka kąpiel nieco zmienia kolor plastiku, ale nie uszkadza elementów. Płyn po kąpieli przelewam przez filtr do kawy i jest gotowy do kolejnego użycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 12 Października 2015 Share Napisano 12 Października 2015 Ja mieszkam cleanlux i żel do WC z Lidla z ciepłą wodą (w tych samych proporcjach) i działa, ale często rozklejają się części. Uwaga na zlewy z nierdzewki przy takiej kąpieli: jak pochlapiesz to mogą zostać jaśniejsze plamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
azazel Napisano 21 Października 2015 Share Napisano 21 Października 2015 Ktoś ma jakąś konkretną metodę która właśnie ROZKLEIŁABY części? Płyn hamulcowy odpada - zbyt toksyczne, nie powinniśmy takich rzeczy spłukiwać w toalecie Chcę zdjąć farbę akrylową z bardzo starych modeli i zrobić je praktycznie "od nowa". Piwko za pomoc z góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi