Skocz do zawartości

"Wizyta u Królowej Zimy" , czyli sdkfz 261 1/72

Dżejrosz

Rekomendowane odpowiedzi

Klasa 2 - Pojazdy wojskowe

Specjalna 1 - Najlepsza relacja z prac warsztatowych

Specjalna 3 - Najlepsza interpretacja tematu konkursowego

Witam gorąco , choć temat nacechowany chłodem.

Ja na swój konkursowy warsztat , wziąłem model sdkfz 261 od ICM w malowaniu pudełkowym "Zima, Rosja 1942".

Model będzie wspomagany , jeżeli umiejętności pozwolą, pracą własną , to jest - druciki i plastikowe profile.

Skąd tytuł?

Otóż Rosja to duży kraj , a z historii wiemy ,że większość najeźdźców ponosiła sromotną klęskę przez śnieżyce i potwornie niskie temperatury panujące w tym ogromnym kraju.

Na sam początek mały in-box małego modelu :

Małe , białe pudełeczko z ciekawą wg mnie grafiką mojej repliki...

DSC_1995_zpsiph0natr.jpg

..oraz wnętrzności , czyli 3 ramki , zestaw blaszek , zestaw kalkomanii i oczywiście instrukcja:

DSC_1996_zpsrszf8jc2.jpg

i ostatnie zdjęcie na dzisiaj czyli wspomniane malowanie :

DSC_1997_zps2suewpl1.jpg

Tak więc zapraszam do oglądania i kibicowania , bo w końcu odkopałem ten model i jestem zmotywowany do pracy.

Dziękuje i pozdrawiam!

Kuba

Witam znów!

Niestety postęp prac skutecznie opóźnia nowa szkoła ,czyli liceum , które pożera 90% mojego dziennego czasu i nie mam kiedy zrobić relacji , albo jestem zbyt zmęczony.

Dzisiaj udało mi się znaleźć ociupinkę czasu by coś pokazać .

Tak więc przeszukując internet dowiedziałem się wielu ciekawych rzeczy ; Mój esdek bazuje na sdkfz 222 - cechy szczególne to dwa wizjery z przodu i charakterystyczne "trójkąty" na kołpakach.

Mam zamiar zrobić wnętrze tegoż robaczka , a w internecie jest mnóstwo zdjęć wnętrza sdkfz 222 :

IMGP5208.jpg

źródło:http://svsm.org/gallery/Sdkfz222

Tak więc , w moim modelu zacząłem przerabiać amortyzatory , może moje bedą ładniejsze od zestawowych :

Siatka by ktoś przypadkiem granatu od góry nie wrzucił...

DSC_2001_zpscsewmuxe.jpg

amortyzator nr 1

DSC_2002_zpswcjjzn17.jpg

i kółka gotowe do podkładowania:

DSC_2000_zps6ar3to5q.jpg

Dziękuje i pozdrawiam!

Kuba

Witam!

Szkoły coraz więcej , a czasu coraz mniej - prosta proporcja .

Dzisiaj , choć mało siedziałem przy esdeku , zrobiłem dosyć dużo .

Na początku...

Zmieniłem troszeczkę koncepcję amortyzatorów ,ponieważ wcześniejsze amortyzatory po prostu nie mieściły się we wskazanym miejscu , na samym początku ubytki po podstawach amortyzatorów zalałem żelowym CA- szczerze powiem ,że eksperymentuje z tą "szpachlówką" z czystej ciekawości.

Następnie zająłem się siatką "antygranatową"- z nią było najwięcej zabawy i nerwów , a i tak ją musze jeszcze dokończyć.

Potem już troszeczkę zająłem się luźniejszym tematem czyli pokrowiec na koło zapasowe- tu użyłem starej jak świat chusteczki , wikolu i wody , a później zająłem się drzwiami , które w rzeczywistości są pełne , a w ICM-owskiej rzeczywistości - puste.

Czyli gruby poliestyren , żel CA i szpachlówka by wszystko wyrównać .

.. i to by było na tyle.

Podstawy amortyzatorów..

DSC_2004_zpsy8jaupsb.jpg

.."antygranatnik"..

DSC_2006_zpsxwgqvhzp.jpg

DSC_2007_zpsvxmc19ha.jpg

... koło zapasowe i drzwi..

DSC_2005_zpslzy7owq5.jpg

...i zdjęcie grupowe.

DSC_2003_zpspzjuzvsl.jpg

Przepraszam za warsztatową scenerię ,ale niestety czas goni , bo jutro szkoła.

A zatem auf Wiedersehen!

Dziękuje i pozdrawiam!

Kuba

• 1 month later...