Dżejrosz Napisano 1 Września 2015 Napisano 1 Września 2015 Klasa 2 - Pojazdy wojskowe Specjalna 1 - Najlepsza relacja z prac warsztatowych Specjalna 3 - Najlepsza interpretacja tematu konkursowego Witam gorąco , choć temat nacechowany chłodem. Ja na swój konkursowy warsztat , wziąłem model sdkfz 261 od ICM w malowaniu pudełkowym "Zima, Rosja 1942". Model będzie wspomagany , jeżeli umiejętności pozwolą, pracą własną , to jest - druciki i plastikowe profile. Skąd tytuł? Otóż Rosja to duży kraj , a z historii wiemy ,że większość najeźdźców ponosiła sromotną klęskę przez śnieżyce i potwornie niskie temperatury panujące w tym ogromnym kraju. Na sam początek mały in-box małego modelu : Małe , białe pudełeczko z ciekawą wg mnie grafiką mojej repliki... ..oraz wnętrzności , czyli 3 ramki , zestaw blaszek , zestaw kalkomanii i oczywiście instrukcja: i ostatnie zdjęcie na dzisiaj czyli wspomniane malowanie : Tak więc zapraszam do oglądania i kibicowania , bo w końcu odkopałem ten model i jestem zmotywowany do pracy. Dziękuje i pozdrawiam! Kuba Cytuj
Super Moderator Reflect Napisano 1 Września 2015 Super Moderator Napisano 1 Września 2015 No jak byś się jeszcze pokusił machnąć go jak na opakowaniu to hohoho :-) !!!! powodzenia i oglądam Christian Cytuj
Dżejrosz Napisano 1 Września 2015 Autor Napisano 1 Września 2015 No jak byś się jeszcze pokusił machnąć go jak na opakowaniu to hohoho :-) !!!! powodzenia i oglądam Christian Dziękuje dziękuje Cytuj
Dżejrosz Napisano 9 Września 2015 Autor Napisano 9 Września 2015 Witam znów! Niestety postęp prac skutecznie opóźnia nowa szkoła ,czyli liceum , które pożera 90% mojego dziennego czasu i nie mam kiedy zrobić relacji , albo jestem zbyt zmęczony. Dzisiaj udało mi się znaleźć ociupinkę czasu by coś pokazać . Tak więc przeszukując internet dowiedziałem się wielu ciekawych rzeczy ; Mój esdek bazuje na sdkfz 222 - cechy szczególne to dwa wizjery z przodu i charakterystyczne "trójkąty" na kołpakach. Mam zamiar zrobić wnętrze tegoż robaczka , a w internecie jest mnóstwo zdjęć wnętrza sdkfz 222 : źródło:http://svsm.org/gallery/Sdkfz222 Tak więc , w moim modelu zacząłem przerabiać amortyzatory , może moje bedą ładniejsze od zestawowych : Siatka by ktoś przypadkiem granatu od góry nie wrzucił... amortyzator nr 1 i kółka gotowe do podkładowania: Dziękuje i pozdrawiam! Kuba Cytuj
bazylms Napisano 9 Września 2015 Napisano 9 Września 2015 Kuba, podziw za pracę w tej skali. Postaraj się trochę bardziej kadrować zdjęcia, tzn. więcej modelu a mniej tła. Cytuj
plastikk Napisano 9 Września 2015 Napisano 9 Września 2015 Uwaga na kalki ICMu...są upierdliwe.Chyba że w nowych wydaniach je poprawili... Cytuj
Dżejrosz Napisano 10 Września 2015 Autor Napisano 10 Września 2015 Dzięki za rady -będę uważał na kaliki i na kadrowanie. Cytuj
Polski_Czołgista Napisano 10 Września 2015 Napisano 10 Września 2015 A jak spasowanie? Bo z icm'a jeszcze nic nie miałem no będę zaglądał Cytuj
Dżejrosz Napisano 10 Września 2015 Autor Napisano 10 Września 2015 Ze spasowaniem różnie , bo wiem , że górną płytę będę musiał szpachlować. Dzięki Czołgisto Cytuj
Dżejrosz Napisano 13 Września 2015 Autor Napisano 13 Września 2015 Witam! Szkoły coraz więcej , a czasu coraz mniej - prosta proporcja . Dzisiaj , choć mało siedziałem przy esdeku , zrobiłem dosyć dużo . Na początku... Zmieniłem troszeczkę koncepcję amortyzatorów ,ponieważ wcześniejsze amortyzatory po prostu nie mieściły się we wskazanym miejscu , na samym początku ubytki po podstawach amortyzatorów zalałem żelowym CA- szczerze powiem ,że eksperymentuje z tą "szpachlówką" z czystej ciekawości. Następnie zająłem się siatką "antygranatową"- z nią było najwięcej zabawy i nerwów , a i tak ją musze jeszcze dokończyć. Potem już troszeczkę zająłem się luźniejszym tematem czyli pokrowiec na koło zapasowe- tu użyłem starej jak świat chusteczki , wikolu i wody , a później zająłem się drzwiami , które w rzeczywistości są pełne , a w ICM-owskiej rzeczywistości - puste. Czyli gruby poliestyren , żel CA i szpachlówka by wszystko wyrównać . .. i to by było na tyle. Podstawy amortyzatorów.. .."antygranatnik".. ... koło zapasowe i drzwi.. ...i zdjęcie grupowe. Przepraszam za warsztatową scenerię ,ale niestety czas goni , bo jutro szkoła. A zatem auf Wiedersehen! Dziękuje i pozdrawiam! Kuba Cytuj
Mikele Napisano 13 Września 2015 Napisano 13 Września 2015 Maleńki czołg porucznika Grubera to to nie jest, ale gabaryt chyba podobny ;) Cytuj
Dżejrosz Napisano 13 Września 2015 Autor Napisano 13 Września 2015 Czyżby nie chodzi o pana z Alo Alo , bo serial fajny . Cytuj
Dżejrosz Napisano 13 Września 2015 Autor Napisano 13 Września 2015 "Dzieńdybry " Pozdrawiam O boziu , wspomnienia wracają Cytuj
Dżejrosz Napisano 29 Października 2015 Autor Napisano 29 Października 2015 Witam! Przepraszam za długą przerwę , ale wymówka ta sama ,czyli liceum . Przez ten okres nieobecności udało mi się skleić amortyzatory i zacząć wnętrze : Pozdrawiam! Kuba Cytuj
Super Moderator Reflect Napisano 30 Października 2015 Super Moderator Napisano 30 Października 2015 No widzę, że działasz - to dobrze. Lepiej się skup na złożeniu wszystkiego do kupy niż dokładaj waloryzacje - czas ucieka ;-) pozdrawiam Christian Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi