Skocz do zawartości

Tiger I "S33" Okolice Żytomierza 1 grudnia 1943

jager27

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Od kilku lat miałem ochotę wykonać replikę Tygrysa S33 z dywizji "Das Reich" walczącego w rejonie Fastów - Żytomierz około 100 km na zachód od Kijowa. W końcu stanąłem na wysokości zadania i przystąpiłem do prac nad nim. Główną pomocą były te zdjęcia:

S33vergleich%2525203.jpg

Panzer_IV_tanks_and_Panzer_VI_Tiger_S33_of_the_Das_Reich_Division.jpg

images.jpg

a2e33a025dd53db1f473989cdeccc728.jpg

images%252520%2525281%252529.jpg

6139515688_af4ac01879_b.jpg

Krótka historia pojazdu:

Jeżeli chodzi o wczesne serie produkcyjne (czyli z wysoką kopułką dowódcy) to była już jedna z ostatnich serii tego typu. Pojazd posiadał już osłonę celownika i peryskop ładowniczego. Dowiedziałem się także o tym, że nie jest to ten sam S33 co walczył w dywizji "Das Reich" w Bitwie pod Kurskiem. Ten S33 z lata 1943 roku dotarł do jednostki prawie na samym początku czyli na początku wiosny 1943 roku a po operacji "Cytadela" miał zmienione numery na S22 i uległ zniszczeniu na skutek samozapłonu z powodu pęknięcia przewodu paliwowego i rozlania się paliwa na gorący blok silnika w drugiej połowie listopada 1943 roku. Natomiast Tygrys, którego replikę wykonałem zaczął swoją służbę w dywizji "LAH" w maju 1943 roku. Został przekazany do "Das Reich" pod koniec lata pełniąc tam służbę do końca. Zakończył swoją służbę z nieznanych mi przyczyn pod koniec grudnia 1943 roku. Pojazd posiadał już peryskop ładowniczego i dopasowany seryjny zasobnik na części zamienne z tyłu wieży, które były już montowane do końca produkcji Tygrysów. Pierwotnie posiadał także zapasowe ogniwa gąsienic po bokach wieży jednak zostały one usunięte po trafieniu do "Das Reich" w celu naniesienia tam numeracji. W połowie grudnia pojazd chyba wpadł na minę i urwało mu pierwsze koło jezdne wraz z wahaczem z prawej strony. Pojazd miał także dziwnie pomalowaną kopułkę dowódcy na biało tak jakby była odstrzelona i zamontowana z innego rozbitego wozu. No... to tak jakby kogoś interesowało

Chciałem odwzorować replikę na stan w jakim ów Tygrys znajdował się 1 grudnia 1943 roku podczas przemarszu w kolumnie w lesie. Dodatkowo poprosiłem koleżankę żeby mi narysowała tło

No to przejdźmy do meritum

WP_20150828_12_15_10_Pro.jpg

WP_20150828_12_15_52_Pro.jpg

facebook5.jpg

WP_20150828_12_18_07_Pro.jpg

facebook6.jpg

facebook4.jpg

WP_20150912_11_31_20_Pro.jpg

WP_20150912_11_31_45_Pro.jpg

WP_20150828_11_41_47_Pro%252520-%252520kopia.jpg

facebook3.jpg

ekstra%252520fotomonta%2525C5%2525BC.jpg

Życzę miłego oglądania i mam nadzieję, że Wam się spodobają moje wypociny

Edytowane przez Gość

Wierze ze merytoryka pojazdu jest w miare OK choc mamy tutaj minimum dwoch fachowcow ktorzy moga to potwierdzic lub zdementowac. Idea i wykonanie podoba mi sie tylko... No oczywiscie, do czego 7urgen moze sie czepic? Do figur rzecz jasna i w tym przypadku chodzi o czolgistow ktorzy niestety sa bardzo niemerytoryczni.

Nie do końca przekonany jestem do trójkolorowego kamo, ale Tygrys dobrze się prezentuje.

No i ogromny plus za dbałość o szczegóły.

Pzdr

Ps. Figurki psują trochę odbiór.

Zasada - lepiej unikać niż pchać na siłę.

Wybrałem trójkolorowe kamo, ponieważ w książce Schneidera "Tygrysy z Das Reich" było opisane, że kamuflaż składał się właśnie z trzech barw co nie oznacza, że tak musiało być. Też miałem i mam nadal wątpliwości jednak akurat z tych zdjęć nie było możliwości rozpoznania nawet układu plam poza jednym zdjęciem. Pewne jest tylko to, że nie był cały pomalowany tylko w dunkelgelb ;)

Pzdr