jager27 Napisano 12 Września 2015 Share Napisano 12 Września 2015 (edytowane) Witam wszystkich Od kilku lat miałem ochotę wykonać replikę Tygrysa S33 z dywizji "Das Reich" walczącego w rejonie Fastów - Żytomierz około 100 km na zachód od Kijowa. W końcu stanąłem na wysokości zadania i przystąpiłem do prac nad nim. Główną pomocą były te zdjęcia: Krótka historia pojazdu: Jeżeli chodzi o wczesne serie produkcyjne (czyli z wysoką kopułką dowódcy) to była już jedna z ostatnich serii tego typu. Pojazd posiadał już osłonę celownika i peryskop ładowniczego. Dowiedziałem się także o tym, że nie jest to ten sam S33 co walczył w dywizji "Das Reich" w Bitwie pod Kurskiem. Ten S33 z lata 1943 roku dotarł do jednostki prawie na samym początku czyli na początku wiosny 1943 roku a po operacji "Cytadela" miał zmienione numery na S22 i uległ zniszczeniu na skutek samozapłonu z powodu pęknięcia przewodu paliwowego i rozlania się paliwa na gorący blok silnika w drugiej połowie listopada 1943 roku. Natomiast Tygrys, którego replikę wykonałem zaczął swoją służbę w dywizji "LAH" w maju 1943 roku. Został przekazany do "Das Reich" pod koniec lata pełniąc tam służbę do końca. Zakończył swoją służbę z nieznanych mi przyczyn pod koniec grudnia 1943 roku. Pojazd posiadał już peryskop ładowniczego i dopasowany seryjny zasobnik na części zamienne z tyłu wieży, które były już montowane do końca produkcji Tygrysów. Pierwotnie posiadał także zapasowe ogniwa gąsienic po bokach wieży jednak zostały one usunięte po trafieniu do "Das Reich" w celu naniesienia tam numeracji. W połowie grudnia pojazd chyba wpadł na minę i urwało mu pierwsze koło jezdne wraz z wahaczem z prawej strony. Pojazd miał także dziwnie pomalowaną kopułkę dowódcy na biało tak jakby była odstrzelona i zamontowana z innego rozbitego wozu. No... to tak jakby kogoś interesowało Chciałem odwzorować replikę na stan w jakim ów Tygrys znajdował się 1 grudnia 1943 roku podczas przemarszu w kolumnie w lesie. Dodatkowo poprosiłem koleżankę żeby mi narysowała tło No to przejdźmy do meritum Życzę miłego oglądania i mam nadzieję, że Wam się spodobają moje wypociny Edytowane 12 Września 2015 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erolo2000 Napisano 12 Września 2015 Share Napisano 12 Września 2015 A co by sie tu miało nie podobać ...Dla mnie bomba, wykonanie całości extra - Sam zwierzak I - klasa ! . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 12 Września 2015 Share Napisano 12 Września 2015 Wierze ze merytoryka pojazdu jest w miare OK choc mamy tutaj minimum dwoch fachowcow ktorzy moga to potwierdzic lub zdementowac. Idea i wykonanie podoba mi sie tylko... No oczywiscie, do czego 7urgen moze sie czepic? Do figur rzecz jasna i w tym przypadku chodzi o czolgistow ktorzy niestety sa bardzo niemerytoryczni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 12 Września 2015 Share Napisano 12 Września 2015 Fajny model i rysunek też Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 12 Września 2015 Share Napisano 12 Września 2015 Nie do końca przekonany jestem do trójkolorowego kamo, ale Tygrys dobrze się prezentuje. No i ogromny plus za dbałość o szczegóły. Pzdr Ps. Figurki psują trochę odbiór. Zasada - lepiej unikać niż pchać na siłę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jager27 Napisano 12 Września 2015 Autor Share Napisano 12 Września 2015 Wybrałem trójkolorowe kamo, ponieważ w książce Schneidera "Tygrysy z Das Reich" było opisane, że kamuflaż składał się właśnie z trzech barw co nie oznacza, że tak musiało być. Też miałem i mam nadal wątpliwości jednak akurat z tych zdjęć nie było możliwości rozpoznania nawet układu plam poza jednym zdjęciem. Pewne jest tylko to, że nie był cały pomalowany tylko w dunkelgelb ;) Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 12 Września 2015 Share Napisano 12 Września 2015 Dawno tak zabrudzonego modelu nie widziałem. Ponadto ubrudzić model też trzeba umieć. Twój wygląda bardzo realistycznie. Podoba mi się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gorlock Napisano 12 Września 2015 Share Napisano 12 Września 2015 Ładny tiger. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek 80 Napisano 12 Września 2015 Share Napisano 12 Września 2015 Pojazd pierwsza klasa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi