Skocz do zawartości

2010 Camaro SS, Revell 1/25

Misiek

Rekomendowane odpowiedzi

Klasa 3 - Pojazdy cywilne

Specjalna 1 - Najlepsza relacja z prac warsztatowych

Specjalna 3 - Najlepsza interpretacja tematu konkursowego

Witam Wszystkich Forumowiczów w mojej pierwszej relacji.

Jako, że jest to mój pierwszy post, pragnę się przedstawić - nazywam się Piotr, lat 24. Zamieszkuję w Piechowicach ( tj. tuż przy Szklarskiej Porębie - Jakuszycach ). Forum przeglądam już od dłuższego czasu, jednakże dopiero teraz postanowiłem spróbować swoich sił przy lepieniu. Będzie to mój pierwszy w życiu model plastikowy, więc prosiłbym o konstruktywną krytykę i pomoc, gdybym coś schrzanił

Dlaczego postanowiłem przystąpić do konkursu ? Przede wszystkim termin - wyznaczona data zakończenia będzie mnie motywować do pracy nad modelem. A świadomość, iż model będzie potem oceniany, spowoduje, że dam z siebie wszystko.

Z jakiego powodu camaro ? No cóż - 500 konny potwór z napędem na tył daje frajdę nawet w lecie na asfalcie, a co dopiero zimą...

Założenia co do budowy - generalnie wielkich zmian nie planuję, na pewno wymienię tarcze hamulcowe na Aber'a. Malowania w zasadzie jeszcze nie wybrałem, lecz skłaniam się ku kolorze niebieskim z białymi wstawkami, bądź też pół na pół ( biały dach, reszta niebieska ) Nie wzoruję się tutaj na żadnym konkretnym pojeździe, więc od razu zaprezentuję foto ramek i pudełka. Żadnych dodatków jeszcze nie zakupiłem, dlategoteż zdjęcia tychże pokażę jak tylko będę je miał u siebie.

DSCF0001_zpsezz2mvqs.jpg

DSCF0003_zps8tfhtbsq.jpg

DSCF0004_zpsdglq3wrf.jpg

Zachęcam Wszystkich do aktywnego uczestnictwa w relacji.

Pozdrawiam, Piotr

Z jakiego powodu camaro ? No cóż - 500 konny potwór z napędem na tył daje frajdę nawet w lecie na asfalcie, a co dopiero zimą...

Zimą to dupa wyprzedza przód nawet na półsprzęgle

Muscle car to się prosi o jakiś krzykliwy kolor - żółty, pomarańczowy czy czerwony, złamany czarnym na przykład.

img_3622.jpg

Nie, żebym podjudzał czy coś

(...) Ale jednak trochę słabe jak na razie nawiązanie do zimy, może coś by dało radę dorzucić np jakieś łańcuchy na koła? Lub w malowaniu jakoś tą zimę uchwycić?

Mnie również dręczył ten temat. Nie chciałem powielać tematu w malowaniu ( buduje się już biały lancer ). Myślałem, myślałem, aż w końcu wymyśliłem Tak więc przedstawiam oficjalnie nawiązanie do tematyki konkursu:

Koncepcja - właścicielowi szykuje się urlop, który zamierza spędzić w górach. Camaro będzie przyszykowane na sezon zimowy, gotowe do wyjazdu. Na wyposażeniu znajdzie się deska snowboard'owa, narty, łopata do śniegu, szpadel, łańcuchy, być może dodatkowe halogeny ( w końcu dni zimą szybko się kończą )

Sam pojazd planuję wykonać jako oczko w głowie właściciela, czyściutki, zadbany, ewentualnie delikatne błotko w nadkolach i na progach - to co nalepiło się podczas jazdy. Malowanie dwu kolorowe, żółto-niebieskie, jak na poniższym foto:

103793580_zpsnpqawspr.jpg

103793581_zpsseymmcjn.jpg

Co mi z tego wyjdzie wkrótce się okaże, mam nadzieję, że wygląd modelu nie doprowadzi Szanownych Forumowiczów do łez

Dziś rozpocząłem prace nad modelem, złożyłem blok silnika. Póki co więcej było szlifowania jak klejenia. Fotki wstawię jutro, jak tylko zaopatrzę się w jednolite tło.

Pozdrawiam, Piotr

Witam ponownie.

Dziś pragnę zaprezentować pierwsze postępy w budowie. Zgodnie z instrukcją, prace rozpocząłem od montażu silnika. Samo klejenie przebiegło szybko i przyjemnie, natomiast było dość dużo szlifowania, co zajęło sporo czasu.

DSCF0001_zpsmgzlcxtt.jpg

DSCF0002_zpswq9g4hxd.jpg

DSCF0004_zpsze2zxd2y.jpg

(...) I na wstępie wyrzuć, te pudełkowe farby, żeby Cię nie kusiły.

Naturalnie nie mam zamiaru tych farb używać. Wraz z nimi muszę jeszcze wymienić oświetlenie do zdjęć, gdyż fotki wyszły takie średnie...

Pozdrawiam, Piotr

Może wystarczy światło przepuścić przez kalkę techniczną.

Spróbuję, być może poskutkuje. Docelowo zamierzam sobie zakupić żarówki LED'owe o odpowiedniej barwie światła, ale to dopiero jak będę na mieście. Póki co dostawiłem jarzeniówkę, jest trochę lepiej, lecz to jeszcze nie to

Niedziela upłynęła z papierem ściernym i wiertarką w ręku. Troszkę podziurawiłem płytę podłogową oraz zawieszenie, moim zdaniem warto było, efekt jest dużo lepszy od fabrycznego Revell'owskiego. Dokleiłem również górę silnika, poczym poddałem go kąpieli celem odtłuszczenia.

DSCF0014_zpseh4dvfwi.jpg

DSCF0011_zpsq6wl2c0s.jpg

DSCF0006_zpscwjt4ojn.jpg

DSCF0004-001_zpsahzn4jg8.jpg

DSCF0001-001_zpsiiofjmiu.jpg

Pozdrawiam, Piotr

DSCF0014_zpseh4dvfwi.jpg

Tę szparę między blokiem, a w zasadzie miską olejową, a osłoną torque convertera warto by zaszpachlować, czy wkleić tam kawałek plastikowej płytki - dla zasady ;)

Instrukcja podaje, co to za silnik? Wygląda jak LS7 - kawał porządnego młynka

Konkurencja w tym dziale naprawdę mocna, ale tematycznie Twój warsztat trafia w moje gusta najbardziej ;)

Fajny warsztat aż korci mnie aby wystartować z swoim Falconem '64 ale jak by tu wytłumaczyć nawiązanie do zimy w hot rodzie Silnik z tego Camaro to prawdopodobnie jest już LS3.

Można go wstawić do garażu i na zewnątrz sypnąć śniegiem ;)

Witam w kolejnej aktualizacji ;-)

Mikele Silnik to LS3, marne 6,2l Nie mogę znaleźć fotki, która jednoznacznie pokazałaby czy ta szpara tam być powinna czy nie. Miska była doklejana osobno i za chiny nie szło jej docisnąć, więc zacząłem podejrzewać, że może tak ma być ? Jednak nigdy nie spotkałem się z aż taką przerwą, więc zaszpachlowałem.

skwarciu21 tak jak Mikele radzi - na warsztat i trochę śniegu przed drzwi. Jak by nie było, zabytków zimą raczej na drodze nie spotkasz, chyba że będzie +20 i słońce Lub też wyślij nierozważnego właściciela na drogę, gdzie przez nieuwagę wpadnie w zaspę ;-)

MODEL

Przez ostatnie 2 dni walczyłem z przednim zawieszeniem. To Revellowskie absolutnie mi nie pasowało. Dokonałem więc małych modyfikacji. Początkowo cały układ był zrobiony jako ruchomy, co wymusiło na mnie pewne uproszczenia względem oryginału. Ostatecznie jednak ze względu na delikatność konstrukcji ustawiłem delikatny skręt w lewo i wszystko zalałem klejem. Do zawieszenia dojdzie jeszcze kilka pierdółek, zdjęcia przedstawiają stan na dziś ( na pierwszym zdj. oryginał z modelu ):

DSCF0002_zpstotpispc.jpg

DSCF0007_zpsxv1iqj78.jpg

DSCF0005_zpsp6ye0o1b.jpg

DSCF0003_zpsiv87vlje.jpg

Przyłożyłem też silnik celem sprawdzenia pasowalności ;-)

DSCF0009_zpslhqos2sn.jpg

DSCF0008_zpsxrqlbevt.jpg

Pozdrawiam, Piotr

Edytowane przez Gość

Fajnie a takie pytanko te druciki odstające w tył do czegoś będą służyć czy po prostu jeszcze ich nie skróciłeś?

Zostawiłem sobie zapas do dalszych prac. Ma to być imitacja układu hamulcowego, dolne pójdą do zacisków, górne do pomy hamulcowej ;-)

Pozdrawiam, Piotr