Misiek Napisano 24 Września 2015 Share Napisano 24 Września 2015 Klasa 3 - Pojazdy cywilne Specjalna 1 - Najlepsza relacja z prac warsztatowych Specjalna 3 - Najlepsza interpretacja tematu konkursowego Witam Wszystkich Forumowiczów w mojej pierwszej relacji. Jako, że jest to mój pierwszy post, pragnę się przedstawić - nazywam się Piotr, lat 24. Zamieszkuję w Piechowicach ( tj. tuż przy Szklarskiej Porębie - Jakuszycach ). Forum przeglądam już od dłuższego czasu, jednakże dopiero teraz postanowiłem spróbować swoich sił przy lepieniu. Będzie to mój pierwszy w życiu model plastikowy, więc prosiłbym o konstruktywną krytykę i pomoc, gdybym coś schrzanił Dlaczego postanowiłem przystąpić do konkursu ? Przede wszystkim termin - wyznaczona data zakończenia będzie mnie motywować do pracy nad modelem. A świadomość, iż model będzie potem oceniany, spowoduje, że dam z siebie wszystko. Z jakiego powodu camaro ? No cóż - 500 konny potwór z napędem na tył daje frajdę nawet w lecie na asfalcie, a co dopiero zimą... Założenia co do budowy - generalnie wielkich zmian nie planuję, na pewno wymienię tarcze hamulcowe na Aber'a. Malowania w zasadzie jeszcze nie wybrałem, lecz skłaniam się ku kolorze niebieskim z białymi wstawkami, bądź też pół na pół ( biały dach, reszta niebieska ) Nie wzoruję się tutaj na żadnym konkretnym pojeździe, więc od razu zaprezentuję foto ramek i pudełka. Żadnych dodatków jeszcze nie zakupiłem, dlategoteż zdjęcia tychże pokażę jak tylko będę je miał u siebie. Zachęcam Wszystkich do aktywnego uczestnictwa w relacji. Pozdrawiam, Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 24 Września 2015 Share Napisano 24 Września 2015 Z jakiego powodu camaro ? No cóż - 500 konny potwór z napędem na tył daje frajdę nawet w lecie na asfalcie, a co dopiero zimą... Zimą to dupa wyprzedza przód nawet na półsprzęgle Muscle car to się prosi o jakiś krzykliwy kolor - żółty, pomarańczowy czy czerwony, złamany czarnym na przykład. Nie, żebym podjudzał czy coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Browarek90 Napisano 25 Września 2015 Share Napisano 25 Września 2015 Witam będę śledził wątek i popieram przedmówcę. Ale jednak trochę słabe jak na razie nawiązanie do zimy, może coś by dało radę dorzucić np jakieś łańcuchy na koła? Lub w malowaniu jakoś tą zimę uchwycić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misiek Napisano 25 Września 2015 Autor Share Napisano 25 Września 2015 (...) Ale jednak trochę słabe jak na razie nawiązanie do zimy, może coś by dało radę dorzucić np jakieś łańcuchy na koła? Lub w malowaniu jakoś tą zimę uchwycić? Mnie również dręczył ten temat. Nie chciałem powielać tematu w malowaniu ( buduje się już biały lancer ). Myślałem, myślałem, aż w końcu wymyśliłem Tak więc przedstawiam oficjalnie nawiązanie do tematyki konkursu: Koncepcja - właścicielowi szykuje się urlop, który zamierza spędzić w górach. Camaro będzie przyszykowane na sezon zimowy, gotowe do wyjazdu. Na wyposażeniu znajdzie się deska snowboard'owa, narty, łopata do śniegu, szpadel, łańcuchy, być może dodatkowe halogeny ( w końcu dni zimą szybko się kończą ) Sam pojazd planuję wykonać jako oczko w głowie właściciela, czyściutki, zadbany, ewentualnie delikatne błotko w nadkolach i na progach - to co nalepiło się podczas jazdy. Malowanie dwu kolorowe, żółto-niebieskie, jak na poniższym foto: Co mi z tego wyjdzie wkrótce się okaże, mam nadzieję, że wygląd modelu nie doprowadzi Szanownych Forumowiczów do łez Dziś rozpocząłem prace nad modelem, złożyłem blok silnika. Póki co więcej było szlifowania jak klejenia. Fotki wstawię jutro, jak tylko zaopatrzę się w jednolite tło. Pozdrawiam, Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 25 Września 2015 Share Napisano 25 Września 2015 Kolorki po dziadku Jestem za Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 25 Września 2015 Super Moderator Share Napisano 25 Września 2015 Fajny temat i nawiązanie do zimy też sympatyczne! Czekam zatem na dechę na dachu oraz oszronione lusterka :-) pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 26 Września 2015 Share Napisano 26 Września 2015 Prowadź szczegółową relację, żebyśmy mogli ci podpowiadać za w czasu. ;) I na wstępie wyrzuć, te pudełkowe farby, żeby Cię nie kusiły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misiek Napisano 26 Września 2015 Autor Share Napisano 26 Września 2015 Witam ponownie. Dziś pragnę zaprezentować pierwsze postępy w budowie. Zgodnie z instrukcją, prace rozpocząłem od montażu silnika. Samo klejenie przebiegło szybko i przyjemnie, natomiast było dość dużo szlifowania, co zajęło sporo czasu. (...) I na wstępie wyrzuć, te pudełkowe farby, żeby Cię nie kusiły. Naturalnie nie mam zamiaru tych farb używać. Wraz z nimi muszę jeszcze wymienić oświetlenie do zdjęć, gdyż fotki wyszły takie średnie... Pozdrawiam, Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 27 Września 2015 Share Napisano 27 Września 2015 Może wystarczy światło przepuścić przez kalkę techniczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misiek Napisano 27 Września 2015 Autor Share Napisano 27 Września 2015 Może wystarczy światło przepuścić przez kalkę techniczną. Spróbuję, być może poskutkuje. Docelowo zamierzam sobie zakupić żarówki LED'owe o odpowiedniej barwie światła, ale to dopiero jak będę na mieście. Póki co dostawiłem jarzeniówkę, jest trochę lepiej, lecz to jeszcze nie to Niedziela upłynęła z papierem ściernym i wiertarką w ręku. Troszkę podziurawiłem płytę podłogową oraz zawieszenie, moim zdaniem warto było, efekt jest dużo lepszy od fabrycznego Revell'owskiego. Dokleiłem również górę silnika, poczym poddałem go kąpieli celem odtłuszczenia. Pozdrawiam, Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 27 Września 2015 Share Napisano 27 Września 2015 Tę szparę między blokiem, a w zasadzie miską olejową, a osłoną torque convertera warto by zaszpachlować, czy wkleić tam kawałek plastikowej płytki - dla zasady ;) Instrukcja podaje, co to za silnik? Wygląda jak LS7 - kawał porządnego młynka Konkurencja w tym dziale naprawdę mocna, ale tematycznie Twój warsztat trafia w moje gusta najbardziej ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwarciu21 Napisano 28 Września 2015 Share Napisano 28 Września 2015 Fajny warsztat aż korci mnie aby wystartować z swoim Falconem '64 ale jak by tu wytłumaczyć nawiązanie do zimy w hot rodzie Silnik z tego Camaro to prawdopodobnie jest już LS3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 28 Września 2015 Share Napisano 28 Września 2015 Fajny warsztat aż korci mnie aby wystartować z swoim Falconem '64 ale jak by tu wytłumaczyć nawiązanie do zimy w hot rodzie Silnik z tego Camaro to prawdopodobnie jest już LS3. Można go wstawić do garażu i na zewnątrz sypnąć śniegiem ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misiek Napisano 29 Września 2015 Autor Share Napisano 29 Września 2015 (edytowane) Witam w kolejnej aktualizacji ;-) Mikele Silnik to LS3, marne 6,2l Nie mogę znaleźć fotki, która jednoznacznie pokazałaby czy ta szpara tam być powinna czy nie. Miska była doklejana osobno i za chiny nie szło jej docisnąć, więc zacząłem podejrzewać, że może tak ma być ? Jednak nigdy nie spotkałem się z aż taką przerwą, więc zaszpachlowałem. skwarciu21 tak jak Mikele radzi - na warsztat i trochę śniegu przed drzwi. Jak by nie było, zabytków zimą raczej na drodze nie spotkasz, chyba że będzie +20 i słońce Lub też wyślij nierozważnego właściciela na drogę, gdzie przez nieuwagę wpadnie w zaspę ;-) MODEL Przez ostatnie 2 dni walczyłem z przednim zawieszeniem. To Revellowskie absolutnie mi nie pasowało. Dokonałem więc małych modyfikacji. Początkowo cały układ był zrobiony jako ruchomy, co wymusiło na mnie pewne uproszczenia względem oryginału. Ostatecznie jednak ze względu na delikatność konstrukcji ustawiłem delikatny skręt w lewo i wszystko zalałem klejem. Do zawieszenia dojdzie jeszcze kilka pierdółek, zdjęcia przedstawiają stan na dziś ( na pierwszym zdj. oryginał z modelu ): Przyłożyłem też silnik celem sprawdzenia pasowalności ;-) Pozdrawiam, Piotr Edytowane 29 Września 2015 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 29 Września 2015 Share Napisano 29 Września 2015 Oooo! Konkurencja dla Lancera! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Browarek90 Napisano 29 Września 2015 Share Napisano 29 Września 2015 Fajnie a takie pytanko te druciki odstające w tył do czegoś będą służyć czy po prostu jeszcze ich nie skróciłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misiek Napisano 30 Września 2015 Autor Share Napisano 30 Września 2015 Fajnie a takie pytanko te druciki odstające w tył do czegoś będą służyć czy po prostu jeszcze ich nie skróciłeś? Zostawiłem sobie zapas do dalszych prac. Ma to być imitacja układu hamulcowego, dolne pójdą do zacisków, górne do pomy hamulcowej ;-) Pozdrawiam, Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 30 Września 2015 Share Napisano 30 Września 2015 Nie są ciut za grube te druciki? Poza tym to bardzo fajnie to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi