Kerm Napisano 27 Września 2015 Share Napisano 27 Września 2015 Witam! Zakładam swój pierwszy temat warsztatowy i tym samym tutaj będę zadawał ew. pytania i zamieszczał zdjęcia, mam nadzieję, że choć kilkoro z Was zainteresuje. Proces budowania niestety może potrwać dłuższą chwilę gdyż większość swojego czasu spędzam w szpitalu ale kiedy jestem w domu to wkręciłem się na maksa. ;) Docelowo dążę do zbudowania Cromwella 1. Dywizji, jednak nie będzie to "Hela". Na zdjęciach jeszcze nie bardzo jest co pokazywać, posklejałem i zapodkładowałem koła, zapodkładowałem tylny i przedni panel, a także boczny pancerz. Podkład to TS-2 Tamiyi, czekam teraz na zamówione farbki Flat Yellow i Olive Drab do stworzenia mieszanki SCC15. Kolejne modele będą też miały inny podkład - Gunze 1000 szary w sprayu. Oczywiście jestem przygotowany i zapraszam do ew. konstruktywnej krytyki a tym bardziej porad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 27 Września 2015 Share Napisano 27 Września 2015 No i super. Będę kibicował bo też będę go miał za jakiś czas na rozkładzie Co do koloru to znalazłem bodajże na jakimś z brytyjskich forów: British SCC-15 Olive Drab - Proporcje 4:3 Tamiya XF58 / Tamiya XF62 Do złapania proporcji i mieszania polecam strzykawkę z grubą igłą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kerm Napisano 27 Września 2015 Autor Share Napisano 27 Września 2015 No i super. Będę kibicował bo też będę go miał za jakiś czas na rozkładzie Co do koloru to znalazłem bodajże na jakimś z brytyjskich forów: British SCC-15 Olive Drab - Proporcje 4:3 Tamiya XF58 / Tamiya XF62 Do złapania proporcji i mieszania polecam strzykawkę z grubą igłą. Ja z kolei tu na forum znalazłem proporcje z farb XF61, XF62 i XF3 w wątku peesa i z tych już skorzystam bo zamówienie już złożone. Co do strzykawek na razie radzę sobie ze zwykłą słomką do picia ale to tylko dlatego, że nie chciało mi się iść do apteki a też nie mieszałem dużo. Dzięki za zainteresowanie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kerm Napisano 29 Września 2015 Autor Share Napisano 29 Września 2015 No i mam do Państwa pytanko (właściwie wyszedł cały zestaw), jakie proporcje thinnera i opóźniacza dodajecie do farby? I ile jednorazowo zazwyczaj rozrabiacie tej farby? Do mnie dziś przychodzi Gunze 1000, farbki do SCC15 oraz opóźniacz. Koła prawie pomalowane, wanna zmontowana i zaraz biorę się za górną część. I taka dygresja, kiedyś malowanie modelu budziło we mnie frustrację, byłem niezwykle niecierpliwy. Teraz mnie to maksymalnie relaksuje, to jest świetne. Jeszcze jedno: jakie washe najlepiej zakupić na początek? Edit: No i tyle zrobione na ten moment: Tracki pomalować chrome silver czy metallic grey? Oczywiście pojazd będzie postarzany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 29 Września 2015 Share Napisano 29 Września 2015 Kiedyś, ktoś mi polecił metalizer gunze 212 do gąsienic i teraz już tylko takiego używam. Dobra jest też Tamiya dark iron. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kerm Napisano 30 Września 2015 Autor Share Napisano 30 Września 2015 Prace trwają. Miałem parę potknięć ale człowiek uczy się na błędach. Przez te błędy wszystko zajmie mi więcej czasu ale to nic, nie spieszę się. Jeśli chodzi o gąski postawiłem na metallic grey xf-56 choć potem zobaczyłem, że gun metal x-10 byłoby lepsze (przemalować czy nie ma sensu?). Do następnego modelu rozejrzę się za tym gunze pewnie. I ponowię pytanie: jakie washe i pigmenty polecicie do mojego modelu? Brat jako pigmentów używał profesjonalnych malarskich farb olejnych i efekty były świetne, co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 Września 2015 Share Napisano 30 Września 2015 Co do washa, to jeśli Twój model ma być cały zielony, to polecam wash firmy AK interactive dark Brown for green vechicles. Co do pigmentów, to produkty Mig Production w jakiś ziemistych kolorach np. Europe earth. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 30 Września 2015 Share Napisano 30 Września 2015 Brat jako pigmentów używał profesjonalnych malarskich farb olejnych i efekty były świetne, co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kerm Napisano 30 Września 2015 Autor Share Napisano 30 Września 2015 https://www.tintadlaplastykow.pl/gfx/groups/group_1447/farba_olejna_renesans_burnt_sienna_22_800x800.jpg np. taka. Tylko chyba je jeszcze zagęszczał ale one same w sobie są bardzo gęste więc np. na błoto nadają się idealnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 30 Września 2015 Share Napisano 30 Września 2015 No ja nie wiem, czy kupka takiej farby sprawdziła by się w roli błota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kerm Napisano 30 Września 2015 Autor Share Napisano 30 Września 2015 No ja nie wiem, czy kupka takiej farby sprawdziła by się w roli błota. Zawsze możesz spróbować. Nie namawiam, tylko mówię co widziałem i wg mnie nie wygląda to źle. Ale zawsze lepiej korzystać z chemii modelarskiej - efekt jest bardziej pewny. Dlatego przy najbliższej okazji zakupię tego MIGa i AK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fenek Napisano 30 Września 2015 Share Napisano 30 Września 2015 Uwazaj na gaski zestawowe ja swoie przykleilem i uksztautowalem a po miesioncu. Jedna pękla wienc czeba pilnowac zeby w zadnym miejscu nie byla zbyt napienta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kerm Napisano 30 Września 2015 Autor Share Napisano 30 Września 2015 Uwazaj na gaski zestawowe ja swoie przykleilem i uksztautowalem a po miesioncu. Jedna pękla wienc czeba pilnowac zeby w zadnym miejscu nie byla zbyt napienta W ogóle widzę, że ciężko będzie je przykleić i ukształtować bo te malutkie bolce które mają wejść w otwory na łączeniu są tak krótkie, że wychodzą. Ale dzięki za radę, jeszcze się tym nie martwię ale pewnie już niedługo będę musiał zacząć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kerm Napisano 1 Października 2015 Autor Share Napisano 1 Października 2015 Drodzy Państwo, gdzie znajdę pewne informacje czy 1. Dywizja posiadała z tyłu czołgu kratkę czy "komin"? Nie jestem pewien co powinienem tam zaaplikować a zdjęcia w necie są bardzo różne. Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piterpanzer Napisano 1 Października 2015 Share Napisano 1 Października 2015 Czy masz już malowanie dla swojego cromwella? Mam w ofercie kalki do pojazdow 1DP i oprócz Heli jest tam kolejny cromwell. Co do kominów to na polskich częściej je widziałem w wersji F. Pozostaje bazowanie na zdjęciu pojazdu który wybierzesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kerm Napisano 1 Października 2015 Autor Share Napisano 1 Października 2015 Wersja F tzn.? Możesz rzucić dobrym linkiem? Właśnie się okazało, że w kalkomanii z zestawu nie mam oznaczenia 1. DP(Huzara)... nie wiem czemu. :/ Malował będę na SCC15 jeśli o to pytasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piterpanzer Napisano 1 Października 2015 Share Napisano 1 Października 2015 Nie, malowanie to był skrót do "jakich oznaczeń"? http://shop.1-25saf.com/product_info.php?cPath=39&products_id=1070. Oto moje kalki. Wersja F to wóz o włazie kierowcy otwierającym się do boku, tak jak po stronie strzelca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kerm Napisano 1 Października 2015 Autor Share Napisano 1 Października 2015 Ok, dzięki za info. Te by mi pasowały: http://shop.1-25saf.com/advanced_search_result.php?keywords=T187914&x=10&y=13 Jakby coś to się odezwę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piterpanzer Napisano 1 Października 2015 Share Napisano 1 Października 2015 To co pokazałeś to kalka w skali1-25. Skala 1-35 nie jest i nie będzie dzielona. Patrz mój link. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kerm Napisano 1 Października 2015 Autor Share Napisano 1 Października 2015 Rzeczywiście, mój błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 1 Października 2015 Share Napisano 1 Października 2015 Ja bym poszukał jakiś plastikowych ogniwkowych gąsek np. HOBBY BOSS 81004 1/35 Cromwell Tank tracks Gumiaki Tamiya to jakaś masakra jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piterpanzer Napisano 1 Października 2015 Share Napisano 1 Października 2015 Mojego cromwella ubrałem we Friule, drogo,ale warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 1 Października 2015 Share Napisano 1 Października 2015 Chodzi za mną ten Cromwell od dłuższego czasu. Kibicuje. Co zaś się tyczy malowania gąsek - ja maluje je tamiya XF-84 burnt Iron i rozjaśniam wystające elementy Pactra A054. Na to rdzawy wasch z mocno rozcieńczonej Pactra A051 Rust Matt i na to wash pigmentowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fenek Napisano 1 Października 2015 Share Napisano 1 Października 2015 Mialem gąski od hoby ale jakos kiepsko sie je skladalo i zamontowalem zestawowe udlo sie jie ladnie poukladac tyle ze po jakims czasie penkły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kerm Napisano 2 Października 2015 Autor Share Napisano 2 Października 2015 Mam problem, otóż żaden numer seryjny czołgu z kalkomanii nie pasuje mi do 1. DP oprócz numeru Heli, a trochę nie chciałem robić Heli ze względu m.in. na drewnianą lufę. Nie chcę też robić Brytola. Co mi radzicie? Przydałby mi się w tym wypadku albo inny numer albo drewniana lufa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi