Pomidor Napisano 13 Października 2015 Share Napisano 13 Października 2015 Ciekawe co ten na przedzie powiedział temu z tyłu że tamten postanowił wysiąść. Z tego co wiem, nagrywali jakiś film. Częścią scenariusza było katapultowanie z tylnej kabiny, co nakręcili. Pilot odprowadził samolot na lotnisko. Co ciekawe film kręcili zimą. Przepraszam za off-topic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sklejacz_silesia Napisano 14 Października 2015 Autor Share Napisano 14 Października 2015 Powoli do przodu. Wyciąłem z ramek przednią górną część kadłuba tam gdzie wchodzi kokpit i zrobiłem sesje spasowania na sucho (kokpit od dołu podtrzymuje taśma maskująca). Cóż zero problemów pasuje idealnie. Sprawdziłem czy da się też wsadzić pilota po włożeniu kokpitu w kadłub no i da się. Przypominam, że pilot nie jest gotów. 1. Sama górna część kadłuba z miejscem na kokpit. Hamulec raczej pozostanie w pozycji zamkniętej. Rozważam tylko otwarcie owiewki. 2. Na sucho na taśmę kokpit z fotelem: 3. To samo tylko, że pilotem w stanie niegotowym: I moje pytanie co dysz silnika: W instrukcji montaż dysz wygląda tak: Więc ten element w środku swoisty krzyż mam pewnie wyciąć: Myślę też na kolorystykę dyszy. Myślałem nad metalikami z Humbrolka : 27004 sama dysza od wewnątrz i od środka, 27002 ten łącznik pomiędzy dwoma elementami dyszy i potem już na kadłubie 27003. Kolory są zbliżone do tego co podaje instrukcja, ale pewności nie mam aż tak dużej. Więc czy mój schemat jest w miarę logiczny co do malowania dyszy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 Października 2015 Share Napisano 14 Października 2015 Więc ten element w środku swoisty krzyż mam pewnie wyciąć: Wyciąć, to jest element układu wlewowego formy. To jeszcze przed Tobą, ale jak chcesz złączyć górne połówki kadłuba? Dobrze się spasuje, jeśli najpierw skleisz górne części (przód i tył) ze sobą i dopiero tak złączoną górę nakleisz na dół - ładnie się zejdzie i nie będzie problemów ze szlifowaniem jakichś uskoków na górze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sklejacz_silesia Napisano 14 Października 2015 Autor Share Napisano 14 Października 2015 Właśnie myślałem jak to połączyć. Instrukcja podaje wkleić najpierw tył góry do dołu kadłuba potem przód góry i górę skrzydeł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sklejacz_silesia Napisano 15 Października 2015 Autor Share Napisano 15 Października 2015 Oprócz kalkomanii w kokpicie jest już praktycznie wszystko. Paprochy widoczne na zdjęciach już usunięte. Zastanawia mnie kolor za fotelem pilota. Czarny czy w kolorze kokpitu. Kolejne fotki dam jak dodam kalki. A tymczasem: Te paprochy już wyleciały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sklejacz_silesia Napisano 15 Października 2015 Autor Share Napisano 15 Października 2015 ten paproch nie chce się jakoś odczepić. Jutro kokpit będzie w pełni gotowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 15 Października 2015 Share Napisano 15 Października 2015 Tak generalnie, to co to ma być? Kabina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sklejacz_silesia Napisano 15 Października 2015 Autor Share Napisano 15 Października 2015 nie stołówka ;) Oczywiście, że kabina tylko bez szaleństw z waloryzacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 15 Października 2015 Share Napisano 15 Października 2015 W rzeczy samej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sklejacz_silesia Napisano 15 Października 2015 Autor Share Napisano 15 Października 2015 Myślałem o waloryzacji jednak cóż tym razem finanse mnie ograniczają. Wiem, że przy sposobności budowy kolejnego Su-27 ze Zvezdy lub Revella (bo to przepak 3 dychy droższy) pokuszę się o blachy do wnętrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 15 Października 2015 Share Napisano 15 Października 2015 Tu nie chodzi o waloryzację, czy blachy Sebmalinowski, tylko o pomalowanie. To co tam zrobiłeś nie kwalifikuje się do tego terminu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sklejacz_silesia Napisano 15 Października 2015 Autor Share Napisano 15 Października 2015 To Twoja opinia Solo i ja ją uszanuję i odpowiedź zachowam dla siebie. Widzę ile Ty wkładasz pracy w swoje modele, które uważam za bardzo dobre prace godne miejsc na konkursach modelarskich. Ja swojej pasji mogę poświęcić max 1,5 godziny dziennie i też nie zawsze. Nie dysponuje ogromnym budżetem na dodatki i model. Te, które mi zostały to zebrane z ostatnich dwóch lat. Dla mnie modelarstwo to świetna zabawa i forma chwilowego zapomnienia. Raz model wyjdzie mi lepiej raz gorzej. Komuś się spodoba, a komuś nie. Dla mnie jest w tej chwili, że mogę moimi pracami rozjaśnić ostatnie lata życia członka mojej rodziny i to jest teraz mój cel. Nie jest ważne czy coś będę wygrywał czy nie. Liczy się moment radości tej osoby. Rak pod różną postacią systematycznie zabija mi rodzinę i naprawdę tylko dzięki modelarstwu i kilku dobrym przyjaciołom nie popadłem w depresję albo jakiś wredny nałóg. Przepraszam za off-top, ale musiałem to z siebie wyrzucić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sklejacz_silesia Napisano 16 Października 2015 Autor Share Napisano 16 Października 2015 Solo powie, że mu się nie podoba Szanuję jego opinię. Zmieniłem jednak koncepcję wykonania, nie tą kolorystyczną tylko w kwestii pilota. Wykorzystam tego co stoi obok maszyny dzięki czemu owiewka będzie otwarta taj jak i hamulec. Będę mógł też dodać drabinę i klocki blokujące koło na postoju czy jak to się tam fachowo nazywa. To jeszcze na sucho przed sklejeniem Mam też pytanie czysto techniczne mam taki oto ciężarek: I nie jestem pewien czy jeden tak plus plastelina wpakowane w kinol samolotu w zupełności wystarczy. Czy nie lepiej dodać drugi tak dla pewności ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 16 Października 2015 Share Napisano 16 Października 2015 Najlepiej sprawdzić namacalnie. Posklejać wszystkie elementy na taśmę, doważyć ile potrzeba i będziesz wiedział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sklejacz_silesia Napisano 16 Października 2015 Autor Share Napisano 16 Października 2015 Myślę, że jak dam jeden taki ciężarek plus plastelinę oraz drugi mniejszy i kapkę plasteliny pomiędzy dziobem, a kabiną to spokojnie wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 16 Października 2015 Share Napisano 16 Października 2015 Plastelinę odradzam, teoretycznie przy wysokich temperaturach może się rozpuścić i narobić bigosu. Bezpieczniejszy jest śrut, do kupienia w sklepach wędkarskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sklejacz_silesia Napisano 16 Października 2015 Autor Share Napisano 16 Października 2015 Śrut już kilka razy wykorzystywałem w odrzutowcach - wszystkie były mniejsze od Su-27. Tylko w sumie takowy śrut musi się jakoś trzymać więc chyba minimum plasteliny powinno być. W gorące klimaty nie planuję zabierać Su-27 raczej większość czasu spędzi na półce za szybą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sklejacz_silesia Napisano 17 Października 2015 Autor Share Napisano 17 Października 2015 Pytanie czysto techniczne dotyczące złożenia kadłuba w całość: Jak wyczytałem dobrze z instrukcji najpierw montuję zadnią część góry kadłuba. No i co będzie lepsze : 1. Po jej zamontowaniu najpierw skrzydła i potem przód kadłuba 2. Zabieg odwrotny do tego w pkt pierwszym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
James Napisano 17 Października 2015 Share Napisano 17 Października 2015 Śrut już kilka razy wykorzystywałem w odrzutowcach - wszystkie były mniejsze od Su-27. Tylko w sumie takowy śrut musi się jakoś trzymać Jak podklejam klejem CA. Nie rozpuszcza tworzywa a jakoś większe zaufanie mam do niego niż do plasteliny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sklejacz_silesia Napisano 17 Października 2015 Autor Share Napisano 17 Października 2015 Spróbuję na CA może nie będą mnie operacyjnie rozklejać. Swoją drogą ustaliłem malowanie (wzorowanie na Su-47) całość czarna matowa za wyjątkiem dzioba i góry stateczników pionowych i przodu skrzydła, które będą na biało pomalowane sprayem z puszki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sklejacz_silesia Napisano 18 Października 2015 Autor Share Napisano 18 Października 2015 Postęp prac jest niewielki wszak nie samym modelarstwem człowiek żyje. Zwłaszcza jak się słucha Międzynarodowego Festiwalu Chopinowskiego. Mniejsza z tym kwestia kabiny na ten moment jest zamknięta. Zrezygnowałem z pilota w kabinie użyję sterczącego pilota. Jest też miniaturowa szparką, którą zakryję kawałkiem plastyku. W tygodniu wezmę się za złożenie kadłuba w całość, a potem popracuję nad Mig-iem 21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sklejacz_silesia Napisano 19 Października 2015 Autor Share Napisano 19 Października 2015 Składanie kadłuba w całość rozpoczęte, że tak powiem. Pierwszy etap: Dopiero jaj porządnie wyschnie wkleję kolejne elementy A tu testowo z ciężarkiem, już teraz dobrze przeciąża samolot na dół, ale myślę, że dodam minimalną ilość w nos na wszelki wypadek: Różne powycinane elementy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sklejacz_silesia Napisano 20 Października 2015 Autor Share Napisano 20 Października 2015 Pracy ciąg dalszy: Stateczniki włożone wyłącznie do przymiarki na sucho i wyszło też miejsce, które muszę potem poprawić: No i pierwsza połowa skrzydeł wsadzona na miejsce przy przymiarce dostrzegłem, że minimum szpachli będzie potrzebne: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sklejacz_silesia Napisano 21 Października 2015 Autor Share Napisano 21 Października 2015 2/4 kadłuba na miejscu szpachla będzie użyta To samo z elementami danymi na sucho: 3/4 montowane: Sucha przymiarka: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sklejacz_silesia Napisano 22 Października 2015 Autor Share Napisano 22 Października 2015 Złożenie kadłuba w całość coraz bliżej końca. Jak klej zaschnie to ze szpachlą. Tutaj z dołożonymi elementami na sucho: Zniecierpliwiony pilot czeka kiedy w końcu jego maszyna będzie gotowa do boju: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi