Pomidor Napisano 13 Października 2015 Napisano 13 Października 2015 Ciekawe co ten na przedzie powiedział temu z tyłu że tamten postanowił wysiąść. Z tego co wiem, nagrywali jakiś film. Częścią scenariusza było katapultowanie z tylnej kabiny, co nakręcili. Pilot odprowadził samolot na lotnisko. Co ciekawe film kręcili zimą. Przepraszam za off-topic Cytuj
sklejacz_silesia Napisano 14 Października 2015 Autor Napisano 14 Października 2015 Powoli do przodu. Wyciąłem z ramek przednią górną część kadłuba tam gdzie wchodzi kokpit i zrobiłem sesje spasowania na sucho (kokpit od dołu podtrzymuje taśma maskująca). Cóż zero problemów pasuje idealnie. Sprawdziłem czy da się też wsadzić pilota po włożeniu kokpitu w kadłub no i da się. Przypominam, że pilot nie jest gotów. 1. Sama górna część kadłuba z miejscem na kokpit. Hamulec raczej pozostanie w pozycji zamkniętej. Rozważam tylko otwarcie owiewki. 2. Na sucho na taśmę kokpit z fotelem: 3. To samo tylko, że pilotem w stanie niegotowym: I moje pytanie co dysz silnika: W instrukcji montaż dysz wygląda tak: Więc ten element w środku swoisty krzyż mam pewnie wyciąć: Myślę też na kolorystykę dyszy. Myślałem nad metalikami z Humbrolka : 27004 sama dysza od wewnątrz i od środka, 27002 ten łącznik pomiędzy dwoma elementami dyszy i potem już na kadłubie 27003. Kolory są zbliżone do tego co podaje instrukcja, ale pewności nie mam aż tak dużej. Więc czy mój schemat jest w miarę logiczny co do malowania dyszy ? Cytuj
Gość Napisano 14 Października 2015 Napisano 14 Października 2015 Więc ten element w środku swoisty krzyż mam pewnie wyciąć: Wyciąć, to jest element układu wlewowego formy. To jeszcze przed Tobą, ale jak chcesz złączyć górne połówki kadłuba? Dobrze się spasuje, jeśli najpierw skleisz górne części (przód i tył) ze sobą i dopiero tak złączoną górę nakleisz na dół - ładnie się zejdzie i nie będzie problemów ze szlifowaniem jakichś uskoków na górze. Cytuj
sklejacz_silesia Napisano 14 Października 2015 Autor Napisano 14 Października 2015 Właśnie myślałem jak to połączyć. Instrukcja podaje wkleić najpierw tył góry do dołu kadłuba potem przód góry i górę skrzydeł. Cytuj
sklejacz_silesia Napisano 15 Października 2015 Autor Napisano 15 Października 2015 Oprócz kalkomanii w kokpicie jest już praktycznie wszystko. Paprochy widoczne na zdjęciach już usunięte. Zastanawia mnie kolor za fotelem pilota. Czarny czy w kolorze kokpitu. Kolejne fotki dam jak dodam kalki. A tymczasem: Te paprochy już wyleciały Cytuj
sklejacz_silesia Napisano 15 Października 2015 Autor Napisano 15 Października 2015 ten paproch nie chce się jakoś odczepić. Jutro kokpit będzie w pełni gotowy Cytuj
Solo Napisano 15 Października 2015 Napisano 15 Października 2015 Tak generalnie, to co to ma być? Kabina? Cytuj
sklejacz_silesia Napisano 15 Października 2015 Autor Napisano 15 Października 2015 nie stołówka ;) Oczywiście, że kabina tylko bez szaleństw z waloryzacją. Cytuj
sklejacz_silesia Napisano 15 Października 2015 Autor Napisano 15 Października 2015 Myślałem o waloryzacji jednak cóż tym razem finanse mnie ograniczają. Wiem, że przy sposobności budowy kolejnego Su-27 ze Zvezdy lub Revella (bo to przepak 3 dychy droższy) pokuszę się o blachy do wnętrza. Cytuj
Solo Napisano 15 Października 2015 Napisano 15 Października 2015 Tu nie chodzi o waloryzację, czy blachy Sebmalinowski, tylko o pomalowanie. To co tam zrobiłeś nie kwalifikuje się do tego terminu. Cytuj
sklejacz_silesia Napisano 15 Października 2015 Autor Napisano 15 Października 2015 To Twoja opinia Solo i ja ją uszanuję i odpowiedź zachowam dla siebie. Widzę ile Ty wkładasz pracy w swoje modele, które uważam za bardzo dobre prace godne miejsc na konkursach modelarskich. Ja swojej pasji mogę poświęcić max 1,5 godziny dziennie i też nie zawsze. Nie dysponuje ogromnym budżetem na dodatki i model. Te, które mi zostały to zebrane z ostatnich dwóch lat. Dla mnie modelarstwo to świetna zabawa i forma chwilowego zapomnienia. Raz model wyjdzie mi lepiej raz gorzej. Komuś się spodoba, a komuś nie. Dla mnie jest w tej chwili, że mogę moimi pracami rozjaśnić ostatnie lata życia członka mojej rodziny i to jest teraz mój cel. Nie jest ważne czy coś będę wygrywał czy nie. Liczy się moment radości tej osoby. Rak pod różną postacią systematycznie zabija mi rodzinę i naprawdę tylko dzięki modelarstwu i kilku dobrym przyjaciołom nie popadłem w depresję albo jakiś wredny nałóg. Przepraszam za off-top, ale musiałem to z siebie wyrzucić. Cytuj
sklejacz_silesia Napisano 16 Października 2015 Autor Napisano 16 Października 2015 Solo powie, że mu się nie podoba Szanuję jego opinię. Zmieniłem jednak koncepcję wykonania, nie tą kolorystyczną tylko w kwestii pilota. Wykorzystam tego co stoi obok maszyny dzięki czemu owiewka będzie otwarta taj jak i hamulec. Będę mógł też dodać drabinę i klocki blokujące koło na postoju czy jak to się tam fachowo nazywa. To jeszcze na sucho przed sklejeniem Mam też pytanie czysto techniczne mam taki oto ciężarek: I nie jestem pewien czy jeden tak plus plastelina wpakowane w kinol samolotu w zupełności wystarczy. Czy nie lepiej dodać drugi tak dla pewności ? Cytuj
karambolis8 Napisano 16 Października 2015 Napisano 16 Października 2015 Najlepiej sprawdzić namacalnie. Posklejać wszystkie elementy na taśmę, doważyć ile potrzeba i będziesz wiedział. Cytuj
sklejacz_silesia Napisano 16 Października 2015 Autor Napisano 16 Października 2015 Myślę, że jak dam jeden taki ciężarek plus plastelinę oraz drugi mniejszy i kapkę plasteliny pomiędzy dziobem, a kabiną to spokojnie wystarczy. Cytuj
Solo Napisano 16 Października 2015 Napisano 16 Października 2015 Plastelinę odradzam, teoretycznie przy wysokich temperaturach może się rozpuścić i narobić bigosu. Bezpieczniejszy jest śrut, do kupienia w sklepach wędkarskich. Cytuj
sklejacz_silesia Napisano 16 Października 2015 Autor Napisano 16 Października 2015 Śrut już kilka razy wykorzystywałem w odrzutowcach - wszystkie były mniejsze od Su-27. Tylko w sumie takowy śrut musi się jakoś trzymać więc chyba minimum plasteliny powinno być. W gorące klimaty nie planuję zabierać Su-27 raczej większość czasu spędzi na półce za szybą. Cytuj
sklejacz_silesia Napisano 17 Października 2015 Autor Napisano 17 Października 2015 Pytanie czysto techniczne dotyczące złożenia kadłuba w całość: Jak wyczytałem dobrze z instrukcji najpierw montuję zadnią część góry kadłuba. No i co będzie lepsze : 1. Po jej zamontowaniu najpierw skrzydła i potem przód kadłuba 2. Zabieg odwrotny do tego w pkt pierwszym Cytuj
James Napisano 17 Października 2015 Napisano 17 Października 2015 Śrut już kilka razy wykorzystywałem w odrzutowcach - wszystkie były mniejsze od Su-27. Tylko w sumie takowy śrut musi się jakoś trzymać Jak podklejam klejem CA. Nie rozpuszcza tworzywa a jakoś większe zaufanie mam do niego niż do plasteliny Cytuj
sklejacz_silesia Napisano 17 Października 2015 Autor Napisano 17 Października 2015 Spróbuję na CA może nie będą mnie operacyjnie rozklejać. Swoją drogą ustaliłem malowanie (wzorowanie na Su-47) całość czarna matowa za wyjątkiem dzioba i góry stateczników pionowych i przodu skrzydła, które będą na biało pomalowane sprayem z puszki. Cytuj
sklejacz_silesia Napisano 18 Października 2015 Autor Napisano 18 Października 2015 Postęp prac jest niewielki wszak nie samym modelarstwem człowiek żyje. Zwłaszcza jak się słucha Międzynarodowego Festiwalu Chopinowskiego. Mniejsza z tym kwestia kabiny na ten moment jest zamknięta. Zrezygnowałem z pilota w kabinie użyję sterczącego pilota. Jest też miniaturowa szparką, którą zakryję kawałkiem plastyku. W tygodniu wezmę się za złożenie kadłuba w całość, a potem popracuję nad Mig-iem 21 Cytuj
sklejacz_silesia Napisano 19 Października 2015 Autor Napisano 19 Października 2015 Składanie kadłuba w całość rozpoczęte, że tak powiem. Pierwszy etap: Dopiero jaj porządnie wyschnie wkleję kolejne elementy A tu testowo z ciężarkiem, już teraz dobrze przeciąża samolot na dół, ale myślę, że dodam minimalną ilość w nos na wszelki wypadek: Różne powycinane elementy: Cytuj
sklejacz_silesia Napisano 20 Października 2015 Autor Napisano 20 Października 2015 Pracy ciąg dalszy: Stateczniki włożone wyłącznie do przymiarki na sucho i wyszło też miejsce, które muszę potem poprawić: No i pierwsza połowa skrzydeł wsadzona na miejsce przy przymiarce dostrzegłem, że minimum szpachli będzie potrzebne: Cytuj
sklejacz_silesia Napisano 21 Października 2015 Autor Napisano 21 Października 2015 2/4 kadłuba na miejscu szpachla będzie użyta To samo z elementami danymi na sucho: 3/4 montowane: Sucha przymiarka: Cytuj
sklejacz_silesia Napisano 22 Października 2015 Autor Napisano 22 Października 2015 Złożenie kadłuba w całość coraz bliżej końca. Jak klej zaschnie to ze szpachlą. Tutaj z dołożonymi elementami na sucho: Zniecierpliwiony pilot czeka kiedy w końcu jego maszyna będzie gotowa do boju: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi