Skocz do zawartości

Sturer Emil [Stepy Donskie 1942] Trumpeter 1/35

Jakub W.

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 119
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

To nie jest nic trudnego

1: Najpierw malujemy podłogę na szaro

2: Potem każdą "belkę" malujemy osobno (wbrew pozorom nie jest to takie żmudne) ewentualnie ciągniemy z suchego pędzla (najlepiej użyć koloru RAL 8020)

3: lakierujemy na połysk

4: Każdą belkę malujemy MOCNO rozcieńczoną brązową farbą olejną w temprentynie (jeśli będzie jej za dużo to delikatnie śćągamy nadmiar wacikiem/ patyczkiem do uszu).

5: Znowu lakierujemy na połysk

6: Powtarzamy to co w punkcie 4 tyle, że czarnym

7: Lakierujemy na mata

I to na tyle.

No tak ale wtedy będę musiał kupić załogę na którą niestety mnie niestać :( , zresztę wewnętrzne ściany modelu nie wyglądają narazie zbyt ciekawie więc będę nieugięty- planderka zostaje

No to model teraz już z pomalowaną z paką. Za niedługo pokażę go wraz z kołami, gąsienicami ,brakującymi elementami oraz z wyprostowanymi reflektorami

dsc04578.jpg

dsc04585.jpg

dsc04586.jpg

A tutaj część już pomalowanych kół:

dsc04587.jpg

Pozdrowienia

Edytowane przez Gość

Teraz w pracach mam chwilowy przestój, ale jako, że ostatnio zachorowałem będę miał trochę czasu by poświęcić go mojemu pojazdowi . Już jakiś czas temu gdy byłem na spacerze z psem znalazem nowe drzewko, które jest "nieco" większe od poprzedniego i to ono raczej wyląduje na dioramce, a może zrobić alejkę jeszcze nie wiem. No to trochę fotek "porównawczych" :

Porównanie drzewek :

dsc04593.jpg

Porównanie sturer emila z drzewkami.

dsc04597.jpg

Oraz porównanie KT z nietypową cztero kołową wersją Sturer Emila:

dsc04603.jpg

Ogólnie Sturerowi przybyło nieco części między innymi antena, trochę wnętrza, oraz szykuję kolejną partię kół do malowania więc za niedługo model będzie już jeśli chodzi o sklejenie i podkład gotowy.

No to model już pomalowany . I teraz zaczyna się prawdziwa zabawa Moje ulubione:

-Filtry

-Rainsy (dla nie doświadczonych: nie mam tu namyśli robienia rys)

-wash

-brudzenie

-eksploratacjia

-pigmentacja...

No ale to w swoim czasie. Model pomalowałem Panzer schwarzgrau farbką z modelmastera, malowało się bardzo przyjemnie i wymyśliłem też jak zwiększyć wydajność butli z gazem - poprostu przykręcić ją do kaloryfera Ekwipunek i wyposażenie też są pomalowane , Koła narazie jeszcze schną. Model jak na ten czas wygląda tak jak poniżej:

dsc04654.jpg

Wnętrze zrobię na samym początku, narazie przedstawia sie tak:

dsc04657.jpg

Przy robieniu głowicy postanowiłem zaufać jednemu rysownikowi, który hamulec wylotowy narysował tak:gowica.jpg ale i tak je minimalnie osmolę.U mnie sytuacja przedstawia się tak:

dsc04635.jpg

Zrobiłem też gąśenice: te które będą na pace, pomalowałem na kolor szary:

dsc04649.jpg

A te które będą na dole pomalowałem "normalnie":

dsc04644.jpg

Mam już też pomysł na dioramę, ja ją widzę tak jak na tym zdjęciu tyle że z nieco zaostrzonym klimacikiem , drzewkiem i paroma niemcami skaczącymi wokół Emila:

1.jpg

To na tyle. Pozdrawiam

dsc04655.jpg

ty nie no bosko to wygląda szczególnie lufa armaty

Jest takie przysłowie "nie chwal dnia przed zachodem słońca" - jeszcze zobaczymy co z tego wyjdzie ale to po świętach, w najgorszym wypadku po feriach.

Mam też smutną informację- Jutro muszę oddać aparat, więc chciałbym wam pokazać co jeszcze dorobiłem. Wybaczcie jeśli za szybko dałem następny upload no ale to dla fanów (jeśli jakiś mam... ) No to nareszcie zrobiłem koła . Troche pracy przy nich było (przewiduję jeszcze jakieś poprawki) no ale udało się, o to efekty:

Pierwszy rząd kół:

dsc04660.jpg

...drógi...

dsc04663.jpg

...trzeci...

dsc04665.jpg

...no i z gąśenicami (za którch wytrzymałość trumpka można pozwać :devil: )

dsc04667.jpg

Ta feralna gąśenica...no ale trudno sklei się

dsc04673.jpg

Pasy na lufie, malowane ręcznie wzorowane na jednostce walczacej na stepach donskich w 1942 (trochę krzywe, no ale można jeszcze poprawić).

dsc04659.jpg

10.jpg

No i to na tyle, jeszcze dam kilka zdjęć stanu modelu jak na ten czas (figurki są tu tylko tymczasową ozdobą ) :

dsc04668.jpg

dsc04670.jpg

dsc04672.jpg

dsc04674.jpg

Pozdrawiam wszystkich tu regularnie zaglądających tych nieregularnie też

ej no świetnie to wygląda a figurki to kupywales czy juuz miales?

Już miałem, takie tam starocie...

hmm a co do tych pasów na lufie to ja mam kalkomanie ale też namalowane ręcznie mają jakiś urok Smile

Na kalkomaniach są "nieprawdziwe" bo okalają całą lufę, a na prawde były pomalowane w rzędach po obu stronach lufy, a te pasy (ozanaczały ilość zniszczonych pojazdów, tutaj 22 ) miał tylko jeden z dwóch wyprodukowanych sturer emilów.

• 2 weeks later...

Teraz już się wezmę do roboty a cisza taka była dlatego, że wyjechałem na święta na drugi koniec Polski... a aparat narazie chwilowo wrócił do mnie.

Pozdrawiam

Na modelu pojawiły się rainsy. (oraz trochę paprochów ale zaraz je usunę )

Teraz muszę model polakierować i robię wash

Gąśenice też już są trochę przybrudzone ale fotek na razie nie daję bo jeszcze schną.

dsc05483.jpg

dsc05484.jpg

dsc05480.jpg

Pozdrawiam