Solaris7813 Napisano 16 Października 2015 Share Napisano 16 Października 2015 Klasa 2 - Pojazdy wojskowe Specjalna 1 - Najlepsza relacja z prac warsztatowych Specjalna 3 - Najlepsza interpretacja tematu konkursowego Witam w kolejnym moim warsztacie, tym razem konkursowym. Model jaki chcę zbudować, to M1A1 Abrams w wersji HA (Heavy Armour) z Operacji "Wolność Iraku". Rozpoczęła się ona w przedostatni dzień zimy 2003 roku, czyli 20 marca. Poza tym Abrams pochodzi z okresu Zimnej Wojny, to jest moje nawiązanie do zimy. Czy się wyrobię? Nie wiem, zostały jakieś dwa miesiące. Nawet jak nie, to trudno, liczy się zabawa. No ale do rzeczy. Pudełko: InBox: Bez waloryzacji robota z klejeniem na 3 dni. Ja jednak planuję wykorzystać następujące dodatki: -lufa od Armo Models -lufa do M2 Browninga od RB Model -liny od Eureki XXL -gąsienice od Bronco -blachy od Eduarda Oprócz tego planuję dodać następujące zestawy: -butelki od Menga (SPS-010) -kanistry od Panzerartu (RE35-022) -klamoty z zestawu Tamiyi (35266) -plecaki z zestawu BlackDoga (T35037) Będę chciał wykonać konkretny egzemplarz, mianowicie czołg dowódczy 2 plutonu kompanii C o nazwie własnej "Camel Tow" Wykorzystam kalkomanie z zestawu Echelona T35013 (dzięki Adams). W planach mam również odtworzenie powierzchni antypoślizgowych, najprawdopodobniej ze szpachlówki Tamiyi rozcieńczonej Acetonem, tak, jak zrobił to jeden z Forumowiczów. Jak na razie zrobiłem tyle: Od razu zapytam również o lufę: Problem jaki jest chyba każdy widzi. Zastanawiam się więc teraz, co z tym zrobić: -odciąć kawałek lufy w miejscu zaznaczonym na zdjęciu, wypełnić czymś jarzmo i jakoś przykleić (jeszcze nie wiem jak, żeby się trzymało) -wyciąć ten kawałek jarzma, i normalnie wkleić lufę Skłaniam się ku wersji pierwszej, bo jak coś nie wyjdzie, to mam w zapasie plastikową lufę, a jak zepsuję jarzmo, to już nie ma ratunku. Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc. Zapraszam do oglądania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 16 Października 2015 Share Napisano 16 Października 2015 Jarzmo wyciąć i wkleić, operacja mniej skomplikowana i bezpieczniejsza niz przecinanie metalowych elementów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 16 Października 2015 Share Napisano 16 Października 2015 Siadam i oglądam. Raczej wytnij jarzmo ,w plastiku łatwiej się rzeźbi niż w metalu . A ludki będą (dostałeś kalki na czołgistów )Pozdrawiam M1A1(HA) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 17 Października 2015 Autor Share Napisano 17 Października 2015 No dobra, spróbuję wyciąć, ostrym skalpelem, zostawić margines i wyszlifować? A co jak nie wyjdzie? Adams, dioramy nie planuję, ale jak mi się uda jako tako pomalować do wsadzę tankistę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 17 Października 2015 Share Napisano 17 Października 2015 Wyjdzie, większe prawdopodobienstwo ze cos nie wyjdzie maz przy obrobce plastiku niz metalu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 17 Października 2015 Share Napisano 17 Października 2015 Kibicuję! Pozdrawiam!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 17 Października 2015 Share Napisano 17 Października 2015 Co, jak co, ale Abramsa się tu nie spodziewałem Będę obserwowal, i kibicowal, mimo że konkurs tematycznie zaczyna się rozjeżdżać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 17 Października 2015 Share Napisano 17 Października 2015 Będę obserwowal, i kibicowal, mimo że konkurs tematycznie zaczyna się rozjeżdżać Niestety tez mam takie wrażenie. Gdyby tematem był np piach, pył i kurz sugerujący pojazdy pustynne, to mozna wrzucić pojazd w zimowym kamuflażu spod Stalingradu obłożony workami z piachem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 17 Października 2015 Autor Share Napisano 17 Października 2015 Może i trochę to nawiązanie do zimy jest naciągane, ale chciałem wziąć udział, a Abrams był w planach od dawna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 17 Października 2015 Share Napisano 17 Października 2015 No to zaglądamy, Gdzie kupiłeś tą lufę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 17 Października 2015 Autor Share Napisano 17 Października 2015 Kiedyś przez chwilę była w Jadarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 19 Października 2015 Autor Share Napisano 19 Października 2015 Czy ktoś z Was dysponuje jakimiś planami powierzchni antypoślizgowych Abramsa? Będę wdzięczny za podzielenie się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 20 Października 2015 Autor Share Napisano 20 Października 2015 Posklejałem M2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 20 Października 2015 Share Napisano 20 Października 2015 Browningi montowane na Abramsach nie mają uchwytów do ściągania lufy ( zobacz na zdjęcie które zamieściłeś).Pozdrawiam A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 20 Października 2015 Share Napisano 20 Października 2015 Brakuje CI jeszcze tylców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 20 Października 2015 Share Napisano 20 Października 2015 W Abramsach M1A1 nie ma tylców, WKM jest kierowany i uruchamiany elektrospustem ( dowódca ma joystick), może być też kierowany z wnętrza wozu . Pozdrawiam A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 28 Października 2015 Autor Share Napisano 28 Października 2015 Poprawiłem M2. Poza tym szpachlowałem łączenie góry z dołem (masakroza, chyba kilogram szpachli poszedł), więc nic ciekawego, aby pokazywać. Uznałem, że spróbuję wyciąć teraz jarzmo. Nie mam jednak żadnego pomysłu jak to zrobić, rycie nożykiem raczej egzaminu nie zda. Może ktoś pomoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 28 Października 2015 Share Napisano 28 Października 2015 Spróbuj to rozwiercić .Pozdrawiam A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piecu_KP Napisano 29 Października 2015 Share Napisano 29 Października 2015 A może dremelem potraktować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 29 Października 2015 Share Napisano 29 Października 2015 Dokładnie tak .Pozdrawiam A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 1 Listopada 2015 Autor Share Napisano 1 Listopada 2015 Nie mam Dremela, możecie jakiś inny pomysł podrzucić? Jak rozwiercić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 1 Listopada 2015 Share Napisano 1 Listopada 2015 No ja też nie (mam obiecany 4000 u Dziadka Mroza ) , spróbuj rozwiercić np. pilnikiem okrągłym o odp. średnicy który można zanabyć za psie pieniądze w Castoramie ( koszt 3-4 PLN).Pozdrawiam A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piecu_KP Napisano 2 Listopada 2015 Share Napisano 2 Listopada 2015 No właśnie. Iglaczkiem poleć abo przejdź się do dentysty niech poćwiczy borowanie ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 7 Listopada 2015 Autor Share Napisano 7 Listopada 2015 Ok, spróbuję, muszę tylko ruszyć się do Castoramy, a nie mam kiedy. Dzisiaj w końcu miałem na coś czas, więc ruszyłem z antypoślizgami. Będę robił ze szpachli Tamiya rozcieńczonej zmywaczem do aerografu (też Tamki). Zrobiłem test i według mnie jest ok: Zamaskowałem więc model, opierając się o zdjęcia różnych Abramsów. Momentami było ciężko to ogarnąć, ale chyba jest ok. Pomazałem te miejsca, w których będą antypoślizgi: przejdź się do dentysty Nigdy w życiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 7 Listopada 2015 Autor Share Napisano 7 Listopada 2015 No i antypoślizgi zrobione: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi