piotreks_1980 Napisano 25 Stycznia 2008 Share Napisano 25 Stycznia 2008 ciezka sprawa bedzie z oderwaniem, bo jesli plastik z wiatrochronu zlaczyl sie z plastikiem od krawedzi kokpitu i nie bylo miedzy nimi izolacji np. farby to ciezko Ci bedzie oderwac oszkleniemozesz przy okazji je polamac moze sprobuj wypilowac albo poczekaj na bardziej profesjonalne porady mimo fotela malowanie piekne pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 28 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2008 Witam Co to tego nieszczęsnego fotela to chyba to jest tak, że fotel jest czarny a zagłówek czerwony, a przynajmniej tak wynika ze zdjęcia modelu które znalazłem na sieci. LINK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreks_1980 Napisano 28 Stycznia 2008 Share Napisano 28 Stycznia 2008 Moim zdaniem fotel najlepiej pomalowac na czarno, ten fotel to k-36dm caly byl z czarnej skóry czasami ma oliwkowa mate na oparcie ale caly czarny bedzie dobrze wygladal, a ten z fotki to jakas sciema fotki http://www.airliners.net/open.file?id=1185362&size=L http://www.airliners.net/open.file?id=1169168&size=L http://www.geocities.jp/emiri_0623/Zvezda_K-36DM.htm mam nadzieję ze Cie przekonalem pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 28 Stycznia 2008 Share Napisano 28 Stycznia 2008 Piękny model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 28 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2008 Moim zdaniem fotel najlepiej pomalowac na czarno, ... mam nadzieję ze Cie przekonalem pozdrowienia ... przekonałeś mnie. Wielkie dzięki za twój trud i fotki które podesłałeś. Fotel będzie pomalowany na czarno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 1 Lutego 2008 Autor Share Napisano 1 Lutego 2008 Witam Zgodnie z postulatami forumowiczów udało mi się oddzielić kabinę (przy pomocy skalpela), wyrwać fotel i go przemalować - na czarno, z resztą Pozdrawiam Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 1 Lutego 2008 Share Napisano 1 Lutego 2008 Noooo... Zdecydowanie lepiej! A czy ten fotel nie powinien byc caly czarny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 2 Lutego 2008 Autor Share Napisano 2 Lutego 2008 Wzorowałem się na tym obrazku: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 3 Lutego 2008 Share Napisano 3 Lutego 2008 Lepiej wzorowac sie na fotkach... Fotel jest prawie caly czarny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 5 Lutego 2008 Share Napisano 5 Lutego 2008 Oczywiście, że fotel jest czarny... Fotka 1, Fotka 2 A na stronie skąd pochodzi obrazek jest fotka z właściwa kolorystyką, dlaczego z niej nie skorzystałeś ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 5 Lutego 2008 Autor Share Napisano 5 Lutego 2008 Dzięki za fotki. Zgadzam się, że fotel powinień być prawie czarny. Właśnie to "prawie" spowodowało że jego boki pomalowałem na szaro. Drugim źródłem na którym się opierałem to instrukcja montażu (poniżej), gdzie jego boki są malowane na szaro. Swoją drogą to ciekawe skąd włosi wzięli ten czerwony kolor części fotela? Może chcieli pokazać tę tabliczkę która jest na zdjęciu powyżej w czerwonym kolorze. Jak będę miał jeszcze siłę jescze raz rozwalać kabinę to go przemaluję, a w MIG'u który jest u mnie w planach fotel bedzię na 100% na czarno. Dzięki raz jeszcze za uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 11 Lutego 2008 Autor Share Napisano 11 Lutego 2008 Witam, Prace nad modelem posuwają się powoli do przodu. Pomalowane zostały komory podwozia dokończone skrzydła i parę elementów na biało (nawet nie wiem jak to nazwać – klapki?). Komora hamulca nadal jest żółta, ale powoli zabieram się do jej przemalowania na taki sam kolor jak podwozie czyli Camouflage Grey A45. Malowałem też takie coś srebrne w tylnej części ogona, maskowanie robiłem przy pomocy taśmy Aizu 0,7mm – z moją wrodzoną precyzją to była straszna praca (widać to na ostatnim zdjęciu). Poniżej zdjęcia: Malowanie wlotów powietrza Ścieranie wypukłych linii podziału, przy pomocy profesjonalnego "ścieraka" Widok, z boku, po pomalowaniu wszystkich "starć". I z góry Metoda z malowaniem linii podziału na czarno a potem ścieranie ostatniej warstwy farby sprawdza się całkiem dobrze przy płaskich powierzchniach. Niestety przy wszelkich zaokrągleniach ciężko jest trafić tylko w linie – nawet przy tak profesjonalnym narzędziu jakie widać na zdjęciu – w efekcie farba się pościerała „dodatkowo” w paru miejscach i musiałem to powtórnie zamalowywać. Bardzo przydatne przy takich malowaniach są żółte karteczki „post it” do czasowego zamaskowania powierzchni obok. Jak widać cały czas nie mam „zrobionych” linii podziału w przedniej części kadłuba. Próbowałem ołówkiem, ale dla mnie to prawie bez szans trafić w linie – na szczęście gumką wszelkie ślady ołówka daje się łatwo usunąć. Próbowałem też stosować „wash”, ale rozmazywało mi się tylko dookoła ale ścierało wszystko. Czy macie jakiś pomysł w jaki sposób można te wypukłe linie zaakcentować? Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Świderski Napisano 11 Lutego 2008 Share Napisano 11 Lutego 2008 W poradniku modelarskim bylo o tym ale jak to zrobic nie pamietam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi