Jump to content

Front Wschodni 1941-45 + SdKfz 250 - 1:35

Daz
 Share

Recommended Posts

Dobudowałem dioramkę do zestawu, który wykonałem już jakoś czas temu. Sceneria to zimowa droga, powiedzmy gdzieś w Rosji, jak widać po znakach w promieniu 100km od Moskwy. Od razu powiem że jest to moja pierwsza zimowa diorama, jaką zbudowałem, i chyba 5 jaką do tej pory, wykonałem, dlatego zapewne są błędy, no ale od czegoś trzeba zacząć

o6b0nc.jpg

nx3ifm.jpg

7mdjgz.jpg

75al0w.jpg

i1rvb0.jpg

ukc5jv.jpg

n7o9ig.jpg

5bjqhi.jpg

89zi0r.jpg

j46a1i.jpg

axp9uz.jpg

zagqk2.jpg

yig6ju.jpg

nzc9sl.jpg

wh95gj.jpg

Dużo pracy...

Co do merytoryki: poczytaj i pooglądaj zdjęcia- zrozumiesz, że wyposażenie żołnierza i umundurowanie odpowiada raczej końcowi roku 1944 lub początkowi 1945 roku. Pojazd to rocznik 1941-42, armatka też z tego okresu (co nie znaczy, że nie mogły być używane w 1941).

Modelarsko- jak na piątą pracę- nieźle...

Pozdrawiam!

Wiem , niestety, że merytorycznie to jest tam sporo błędów, typu mundury SS, a pojazd ma tablice WH, ale taj jak wspominałem pojazd i figurki zbudowałem jakiś czas temu, i dopiero od nie dawna, staram się zwracać uwagę na prawdę historyczną, dlatego ta diorama ma sporo błędów merytorycznych, dlatego "przemilczmy" tą kwestię ;)

Ciekawie wykonana diorama. Pojazd i figurki sensownie rozplanowane i wkomponowane w obrazek.

ale muszę powiedzieć iż drażni mnie podpis na tabliczce East Front zamiast Eastern. Taka mała dygresja. ;)

Popraw etykietkę i usuń daty wtedy merytoryka nie będzie bardzo drażniąca.

W sumie wszystko zostalo napisane, dobrze Daz ze sam wiesz co pomieszales w kwestii merytoryki. Poza tym jako praca, calkiem mila w odbiorze.

Wiem , niestety, że merytorycznie to jest tam sporo błędów, typu mundury SS, a pojazd ma tablice WH

Do tego dolicz Mg-42 i Stg, których nie powinno tu być, no i jeśli to maks. 1943 rok, to wtedy Niemcy już byli trochę dalej niż 100km od Mokswy. Szkoda, że co nowa Twoja praca, to kolejne błędy merytoryczne, i to nie drobne, ale po prostu miażdżące system A szukanie w książkach czy googlach raczej nie boli

• 2 months later...

Swietnie ci wyszło , fajna historia, ale co do merytoryki i spujnego sensu ; data , wyposażenie , fakt historyczny to jak bym widział swoje prace robiłem te same błędy. Posłuchałem rad kolegów i teraz prace rozpoczynam od wyszukania w internecie lub książkach interesujący mnie fakt historyczny a puźniej staram się dopasować swoja pracę do tego.

Malowanie figur to kwestia wprawy , jak coś moge ci poradzić kilka rad.