gregor252 Napisano 27 Października 2015 Share Napisano 27 Października 2015 Witam wszystkich serdecznie zakładam relacje z budowy ciężkiego amerykańskiego krążownika Uss Indianapolis. USS Indianapolis (CA-35) – amerykański ciężki krążownik typu Portland, zwodowany 7 listopada 1931 roku w stoczni New York Shipbuilding. Wziął udział w wojnie na Pacyfiku, służąc jako okręt flagowy admirała Raymonda Spruance'a, dowódcy Piątej Floty. Zatonął 30 lipca 1945 roku, w drodze powrotnej po dostarczeniu elementów bomby atomowej Little Boy do bazy Tinian, storpedowany przez japoński okręt podwodny I-58. Okręt zatonął w ciągu 12 minut, z liczącej 1196 osób załogi ok. 300 zginęło razem z okrętem. Z pozostałych 900 uratowano ostatecznie 317 marynarzy. Przyczyną śmierci były ataki rekinów, odwodnienie, hipernatremia oraz hipotermia. Dryfujący na nielicznych tratwach rozbitkowie, praktycznie pozbawieni żywności i słodkiej wody, dopiero po czterech dniach zostali przypadkowo dostrzeżeni przez samolot patrolowy PV-1 Ventura. Zatopienie USS Indianapolis spowodowało największe straty w ludziach, poniesione na skutek zatopienia jednego okrętu w całej historii Marynarki Wojennej USA. Do zestawu dolacze blaszki eduarda oraz poklad drewniany Artwonex oraz działka z Lion roar. Model będzie stal na podstawce co ułatwia sprawę montażu całej drobnicy oraz manewrowanie podczas prac koncowych. Do modelu przekonał mnie kolega po skończeniu amerykańskiego pancernika Uss Arizona. Model będzie miał kilka przeróbek i dodatków oraz załogę i wiele elementów dodanych towarzyszących wyposażeniu okrętu. Nad kamuflażem się jeszcze nie zdecydowałem temat poruszę później jutro reszta zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 28 Października 2015 Share Napisano 28 Października 2015 Siadam i kibicuję....zwłaszcza,że ruszyłem z USS Portland 1/700 z Niko ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 28 Października 2015 Share Napisano 28 Października 2015 Będę sobie podpatrywał... Fajny projekt powodzenia! ...zwłaszcza,że ruszyłem z USS Portland 1/700 z Niko ;-) a nie widać jakoś.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Doody Napisano 28 Października 2015 Share Napisano 28 Października 2015 Też chętnie pokibicuję Pozwodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 28 Października 2015 Share Napisano 28 Października 2015 Ja również siadam i kibicuję. Zwłaszcza, że kiedyś też chorowałem na ten okręcik, ale z Academy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 28 Października 2015 Share Napisano 28 Października 2015 Super, będę patrzył i kibicował ...zwłaszcza,że ruszyłem z USS Portland 1/700 z Niko ;-) a nie widać jakoś.... No właśnie Witku jak tak można, chcemy warsztat koniecznie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 29 Października 2015 Share Napisano 29 Października 2015 W końcu Hamerykaniec Oczywiście zasiadam, wpycham się "nas chama" na środek pierwszego rzędu z i czipsami Witek, nie bądź taki, dawaj warsztat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Doody Napisano 29 Października 2015 Share Napisano 29 Października 2015 Tak się składa, że kolega Winiek z czarnego forum skleja właśnie I-58, który w lipcu 1945r. zatopił Indianapolis mszcząc się za dostarczenie bomb atomowych zrzuconych na Japonię... Takie zrządzenie losu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łuki87 Napisano 26 Listopada 2022 Share Napisano 26 Listopada 2022 Hej i jak idzie budowa bo trochę lat minęło mam pytanie bo sam właśnie zasiadam do budowy indianapolis ACADEMY 1:350 z elementami fototrawionymi i tutaj mam mały problem gdyż pierwszy raz mam do czynienia z tymi blaszkami, ale postępuje z godnie z instrukcją i do momentu schodów wszystko było ok. Mianowicie pękły mi schody w trakcie wyginania, rozumiem że prawdopodobnie nie w ta stronę je wyginałem. A pytanie brzmi czy mogę dokupić same schody aby nie kupować całego zestawu za ponad 100 złotych? \ I znalazłem coś takiego MK1 Design MS-35027 Royal Navy Stair Set 1/350 na stronie:https://www.plastmodel.pl/39458-mk1-design-ms-35027-royal-navy-stair-set-1350 i teoretycznie myślę że o te dokładnie chodzi ale pewności nie mam, czy może ktoś mi doradzić lub potwierdzić że znalazłem dobre schody ? dla pewności Wrzuciłem zdjęcie dokładnie tych schodów z zestawu. Bardzo bym był wdzieczny za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi