Skocz do zawartości

Relacja Uss indianapolis 1944 Trumpeter

gregor252

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie zakładam relacje z budowy ciężkiego amerykańskiego krążownika Uss Indianapolis.

USS Indianapolis (CA-35) – amerykański ciężki krążownik typu Portland, zwodowany 7 listopada 1931 roku w stoczni New York Shipbuilding. Wziął udział w wojnie na Pacyfiku, służąc jako okręt flagowy admirała Raymonda Spruance'a, dowódcy Piątej Floty.

Zatonął 30 lipca 1945 roku, w drodze powrotnej po dostarczeniu elementów bomby atomowej Little Boy do bazy Tinian, storpedowany przez japoński okręt podwodny I-58. Okręt zatonął w ciągu 12 minut, z liczącej 1196 osób załogi ok. 300 zginęło razem z okrętem. Z pozostałych 900 uratowano ostatecznie 317 marynarzy. Przyczyną śmierci były ataki rekinów, odwodnienie, hipernatremia oraz hipotermia. Dryfujący na nielicznych tratwach rozbitkowie, praktycznie pozbawieni żywności i słodkiej wody, dopiero po czterech dniach zostali przypadkowo dostrzeżeni przez samolot patrolowy PV-1 Ventura. Zatopienie USS Indianapolis spowodowało największe straty w ludziach, poniesione na skutek zatopienia jednego okrętu w całej historii Marynarki Wojennej USA.

YjkKi9.jpg

vNLTRL.jpg

Do zestawu dolacze blaszki eduarda oraz poklad drewniany Artwonex oraz działka z Lion roar.

vC0XC3.jpg

9KKKZG.jpg

TcsB66.jpg

0MQEhN.jpg

dTKLqV.jpg

C9YmrC.jpg

Model będzie stal na podstawce co ułatwia sprawę montażu całej drobnicy oraz manewrowanie podczas prac koncowych.

I4ruYa.jpg

TfaF6J.jpg

Do modelu przekonał mnie kolega po skończeniu amerykańskiego pancernika Uss Arizona. Model będzie miał kilka przeróbek i dodatków oraz załogę i wiele elementów dodanych towarzyszących wyposażeniu okrętu. Nad kamuflażem się jeszcze nie zdecydowałem temat poruszę później jutro reszta zdjęć.

• 7 years later...

Hej i jak idzie budowa bo trochę lat minęło :) mam pytanie bo sam właśnie zasiadam do budowy indianapolis ACADEMY 1:350 z elementami fototrawionymi i tutaj mam mały problem gdyż pierwszy raz mam do czynienia z tymi blaszkami, ale postępuje z godnie z instrukcją i do momentu schodów wszystko było ok. Mianowicie pękły mi schody w trakcie wyginania, rozumiem że prawdopodobnie nie w ta stronę je wyginałem. A pytanie brzmi czy mogę dokupić same schody aby nie kupować całego zestawu za ponad 100 złotych? \

I znalazłem coś takiego MK1 Design MS-35027 Royal Navy Stair Set 1/350 na stronie:https://www.plastmodel.pl/39458-mk1-design-ms-35027-royal-navy-stair-set-1350

i teoretycznie myślę że o te dokładnie chodzi ale pewności nie mam, czy może ktoś mi doradzić lub potwierdzić że znalazłem dobre schody ? 

dla pewności Wrzuciłem zdjęcie dokładnie tych schodów z zestawu.

Bardzo bym był wdzieczny za pomoc.

1669453120041.jpg