Skocz do zawartości

F-15E Strike Eagle w hołdzie zimnej krwi. REVELL 1:48

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Najbliższy etap to skrzydła i stateczniki pionowe. Wszystko bez problemu. Nie trzeba się martwić, że pomyli się lewy z prawym, bo mają inne otwory montażowe.

2kpm5c.jpg

besr2o.jpg

• Odpowiedzi 72
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
Sprawdziłem w swoim zestawie: też mam dodatkową połówkę kadłuba i napis Revell 2000 China na stateczniku.

a wg Ciebie są identyczne? Bo wg. mnie tak. Na początku myślałem, że to jakaś wersja bombowiec vs myśliwiec, ale nie.

Napisano

Raczej identyczne: na oko, a także oznaczenie wypraski jest takie same (bo to są po prostu dwie takie same wypraski w pudełku).

Jedyna rzecz jaką różnią się te połówki to dziwny nadruk wewnątrz każdej: numer i napis "ZhongShan" - te numery są różne.

Może to numer pakowacza, albo coś w tym stylu.

Dziwne tylko jest to, że jedna wypraska jest u mnie zapakowania w oddzielnym woreczku, a druga była zdaje się razem połączona z wypraską z dolną częścią kadłuba.

Napisano

szczerze to jestem bardzo zadowolony. Jest kilka miejsc wymagających szpachli, ale to na prawdę niewiele. Używam tylko płynnej dla drobnych szczelin. Części są dobrze spasowane, a co znacznie ułatwia to wypustki na częściach, żeby jedna dobrze weszła w drugą. No kadłuba nie zgnieciesz bo są specjalne wzmocnienia. Trzeba być ostrożnym i przykładać 3 razy zanim da się klej. Ale to chyba standard.

Napisano
Są i fanatycy stylu retro, może to ukłon w ich stronę

Zeszlifowałeś już?

tak, jakoś nie mogłem tego znieść...retro ok, ale nie jak data ma 2 z przodu

Napisano

Ok, położyłem podkład. Wyszło to:

33k4pef.jpg

No to co, leń traci czas dwa razy więc pilniki, papier 1200, papier wodny 2500 i jedziemy ze szlifem. Wyszło:

104fatd.jpg

Zabieram się więc za "zbrojenie". Pierwsza część:

2u410ma.jpg

Dojdą jeszcze Amraamy i GBU 15.

Rakiety PP będą w konfiguracji mieszanej jak tu:

2641gtf.jpg

Napisano

okres taki, że czasu na nic nie ma i trochę się opóźnia praca. Zamiast kończyć to w sobotę było mikołajkowo....18+

309sfh5.jpg

za co moja kochana żona zaciągnęła mnie kolejnego dnia do ubierania choinki. Uwierzcie, czułem się jak pilot przy 7G jak wieszałem girlandę:

2m50avp.jpg

no ale już w wczoraj prace ruszyły do przodu. Jeszcze raz sprawdziłem rozstaw uzbrojenia:

15fspqb.jpg

i podkładem pociągnąłem wybrane. Było trochę zabawy w szlifowaniu łączeń, ale nic nadzwyczajnego. SW odlane w całości więc tu zaoszczędzona praca

2nm1xfo.jpg

Przy okazji podkład poszedł już na całą maszynę. Konstrukcja całkiem nieźle się trzyma stojąc na statecznikach i ogonie.

2vxpnw7.jpg

zy7ksh.jpg

zabrałem się też za dysze, gdzie będą wklejone wewnątrz blaszki:

23r4j1s.jpg

e8k13k.jpg

Zaczynam też walczyć z gondolami kół. Całkiem fajnie wykonane, nawet mają okablowanie. Je jednak zmienię, bo Edek dodaje blaszki.

6s7szb.jpg

Napisano

Widzę że ja nie jestem jeszcze tak bardzo w lesie, bo jutro mam w planach kłaść preshading.

To zestawowe uzbrojenie wygląda bardzo ładnie, udany ten zestaw Revella.

Napisano

Do 20go zdążę. Jeden dzień na dokończenie sklejania i pełny podkład. Max 4h na malowanie v1 i 4h wykończenia. Koło 16h do końca.

Napisano

Deadline się zbliża to i trzeba zagęścić ruchy. Preshading zrobiony:

dvq9tf.jpg

Pociągnięte kolorem bazowym:

200frb8.jpg

A i dysze dorzucone:

fk5jlt.jpg

Co do samych dysz to całkiem nieźle się je klei. 3 części łączą się w wylot + 15 siłowników (tak mi się wydaje, że się to nazywa). Spasowanie bardzo dobre.

Uzbrojenie pomalowane. Było to trochę obklejania, bo po 2-3 kolory się stosuje:

iyg740.jpg

Napisano

Bardzo fajnie wyszedł kolor bazowy, gdzie preshading bardo fajnie przebija. Potem jeszcze dodać lekkie rozjaśnienie paneli i powierzania będzie fajnie wyglądać na spracowaną.

Napisano

Ogólnie podoba się - szkoda tylko że zdecydowałeś się na uniesiony hamulec aero - bardzo to psuje sylwetkę samolotu.

Choć to oczywiście kwestia gustu.

Napisano
Ogólnie podoba się - szkoda tylko że zdecydowałeś się na uniesiony hamulec aero - bardzo to psuje sylwetkę samolotu.

Choć to oczywiście kwestia gustu.

jest to tak fajnie zaprojektowane, że w 3 sekundy mogę to zamknąć. Pod tym względem Revell się spisał.

Napisano
O nie-nie!

Podniesiony hamulec w F-15 to jedna z najfajniejszych rzeczy w tej maszynie.

Zostaw go tak jak jest!

i te żarówiaste czerwone zaślepki ja wloty powietrza

Napisano

Efekt końców już w galerii. Musiałem przyspieszyć z pracą i trochę zaniedbany warsztat ale obiecuję nadrobić.

Główna sprawa z kalkami - bierzcie Revell. Te co dokupilem nadają się tylko do wyrzucenia. Jedyna jaką użyłem to strażak i policjant. Reszta rozpadła się w rękach lub miała odpowiednik Revell. Znacznie fajniejszej szczegółowosci.