xerix Napisano 1 Grudnia 2015 Autor Napisano 1 Grudnia 2015 Najbliższy etap to skrzydła i stateczniki pionowe. Wszystko bez problemu. Nie trzeba się martwić, że pomyli się lewy z prawym, bo mają inne otwory montażowe. Cytuj
Solo Napisano 1 Grudnia 2015 Napisano 1 Grudnia 2015 Sprawdziłem w swoim zestawie: też mam dodatkową połówkę kadłuba i napis Revell 2000 China na stateczniku. Cytuj
xerix Napisano 1 Grudnia 2015 Autor Napisano 1 Grudnia 2015 Sprawdziłem w swoim zestawie: też mam dodatkową połówkę kadłuba i napis Revell 2000 China na stateczniku. a wg Ciebie są identyczne? Bo wg. mnie tak. Na początku myślałem, że to jakaś wersja bombowiec vs myśliwiec, ale nie. Cytuj
Solo Napisano 1 Grudnia 2015 Napisano 1 Grudnia 2015 Raczej identyczne: na oko, a także oznaczenie wypraski jest takie same (bo to są po prostu dwie takie same wypraski w pudełku). Jedyna rzecz jaką różnią się te połówki to dziwny nadruk wewnątrz każdej: numer i napis "ZhongShan" - te numery są różne. Może to numer pakowacza, albo coś w tym stylu. Dziwne tylko jest to, że jedna wypraska jest u mnie zapakowania w oddzielnym woreczku, a druga była zdaje się razem połączona z wypraską z dolną częścią kadłuba. Cytuj
Solo Napisano 1 Grudnia 2015 Napisano 1 Grudnia 2015 Tak przy okazji spytam, bo skończyłeś sklejanie bryły samolotu: jak oceniasz ogólnie spasowanie tego modelu? Cytuj
xerix Napisano 2 Grudnia 2015 Autor Napisano 2 Grudnia 2015 szczerze to jestem bardzo zadowolony. Jest kilka miejsc wymagających szpachli, ale to na prawdę niewiele. Używam tylko płynnej dla drobnych szczelin. Części są dobrze spasowane, a co znacznie ułatwia to wypustki na częściach, żeby jedna dobrze weszła w drugą. No kadłuba nie zgnieciesz bo są specjalne wzmocnienia. Trzeba być ostrożnym i przykładać 3 razy zanim da się klej. Ale to chyba standard. Cytuj
xerix Napisano 4 Grudnia 2015 Autor Napisano 4 Grudnia 2015 Są i fanatycy stylu retro, może to ukłon w ich stronę Zeszlifowałeś już? tak, jakoś nie mogłem tego znieść...retro ok, ale nie jak data ma 2 z przodu Cytuj
xerix Napisano 4 Grudnia 2015 Autor Napisano 4 Grudnia 2015 Ok, położyłem podkład. Wyszło to: No to co, leń traci czas dwa razy więc pilniki, papier 1200, papier wodny 2500 i jedziemy ze szlifem. Wyszło: Zabieram się więc za "zbrojenie". Pierwsza część: Dojdą jeszcze Amraamy i GBU 15. Rakiety PP będą w konfiguracji mieszanej jak tu: Cytuj
xerix Napisano 8 Grudnia 2015 Autor Napisano 8 Grudnia 2015 okres taki, że czasu na nic nie ma i trochę się opóźnia praca. Zamiast kończyć to w sobotę było mikołajkowo....18+ za co moja kochana żona zaciągnęła mnie kolejnego dnia do ubierania choinki. Uwierzcie, czułem się jak pilot przy 7G jak wieszałem girlandę: no ale już w wczoraj prace ruszyły do przodu. Jeszcze raz sprawdziłem rozstaw uzbrojenia: i podkładem pociągnąłem wybrane. Było trochę zabawy w szlifowaniu łączeń, ale nic nadzwyczajnego. SW odlane w całości więc tu zaoszczędzona praca Przy okazji podkład poszedł już na całą maszynę. Konstrukcja całkiem nieźle się trzyma stojąc na statecznikach i ogonie. zabrałem się też za dysze, gdzie będą wklejone wewnątrz blaszki: Zaczynam też walczyć z gondolami kół. Całkiem fajnie wykonane, nawet mają okablowanie. Je jednak zmienię, bo Edek dodaje blaszki. Cytuj
Solo Napisano 8 Grudnia 2015 Napisano 8 Grudnia 2015 Widzę że ja nie jestem jeszcze tak bardzo w lesie, bo jutro mam w planach kłaść preshading. To zestawowe uzbrojenie wygląda bardzo ładnie, udany ten zestaw Revella. Cytuj
xerix Napisano 8 Grudnia 2015 Autor Napisano 8 Grudnia 2015 Do 20go zdążę. Jeden dzień na dokończenie sklejania i pełny podkład. Max 4h na malowanie v1 i 4h wykończenia. Koło 16h do końca. Cytuj
xerix Napisano 8 Grudnia 2015 Autor Napisano 8 Grudnia 2015 Tylko na podstawkę może nie być czasu. Foty będą na lustrze Cytuj
Solo Napisano 8 Grudnia 2015 Napisano 8 Grudnia 2015 Ostry zawodnik z Ciebie, ja takie rzeczy liczę w dniach. Ale powodzenia, miło byłoby przegrać z modelem takiej pięknej maszyny. Cytuj
xerix Napisano 15 Grudnia 2015 Autor Napisano 15 Grudnia 2015 Deadline się zbliża to i trzeba zagęścić ruchy. Preshading zrobiony: Pociągnięte kolorem bazowym: A i dysze dorzucone: Co do samych dysz to całkiem nieźle się je klei. 3 części łączą się w wylot + 15 siłowników (tak mi się wydaje, że się to nazywa). Spasowanie bardzo dobre. Uzbrojenie pomalowane. Było to trochę obklejania, bo po 2-3 kolory się stosuje: Cytuj
duju69 Napisano 15 Grudnia 2015 Napisano 15 Grudnia 2015 Bardzo fajnie wyszedł kolor bazowy, gdzie preshading bardo fajnie przebija. Potem jeszcze dodać lekkie rozjaśnienie paneli i powierzania będzie fajnie wyglądać na spracowaną. Cytuj
Solo Napisano 15 Grudnia 2015 Napisano 15 Grudnia 2015 Nie bardzo rozumiem w jakim celu przyciemniałeś środek skrzydeł? Ale poza tym wygląda to dobrze. Cytuj
KRL Napisano 15 Grudnia 2015 Napisano 15 Grudnia 2015 Ogólnie podoba się - szkoda tylko że zdecydowałeś się na uniesiony hamulec aero - bardzo to psuje sylwetkę samolotu. Choć to oczywiście kwestia gustu. Cytuj
xerix Napisano 16 Grudnia 2015 Autor Napisano 16 Grudnia 2015 Ogólnie podoba się - szkoda tylko że zdecydowałeś się na uniesiony hamulec aero - bardzo to psuje sylwetkę samolotu.Choć to oczywiście kwestia gustu. jest to tak fajnie zaprojektowane, że w 3 sekundy mogę to zamknąć. Pod tym względem Revell się spisał. Cytuj
Solo Napisano 16 Grudnia 2015 Napisano 16 Grudnia 2015 O nie-nie! Podniesiony hamulec w F-15 to jedna z najfajniejszych rzeczy w tej maszynie. Zostaw go tak jak jest! Cytuj
xerix Napisano 16 Grudnia 2015 Autor Napisano 16 Grudnia 2015 O nie-nie!Podniesiony hamulec w F-15 to jedna z najfajniejszych rzeczy w tej maszynie. Zostaw go tak jak jest! i te żarówiaste czerwone zaślepki ja wloty powietrza Cytuj
xerix Napisano 19 Grudnia 2015 Autor Napisano 19 Grudnia 2015 Efekt końców już w galerii. Musiałem przyspieszyć z pracą i trochę zaniedbany warsztat ale obiecuję nadrobić. Główna sprawa z kalkami - bierzcie Revell. Te co dokupilem nadają się tylko do wyrzucenia. Jedyna jaką użyłem to strażak i policjant. Reszta rozpadła się w rękach lub miała odpowiednik Revell. Znacznie fajniejszej szczegółowosci. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi