pepociufakers Napisano 8 Listopada 2015 Share Napisano 8 Listopada 2015 Cześć Równolegle do BT-1, prowadziłem również prace przy innym "żółto skrzydłym" samolocie, a mianowicie SB2U Vindicator, którego warsztat można zobaczyć na sąsiednim forum. Dziś wklejenie anteny i śmigła zakończyło proces klejenia, stąd czas na galerie. Model wydany przez Special Hobby to całkiem przyjemny kawał plastiku, wersja poprawiona w stosunku do tej wydanej kilkanaście lat temu, z ładnymi kalkami. Model wymaga gdzieniegdzie poprawek, opisanych w warsztacie(obowiązkowo golenie podwozia należy skrócić, bez tego model wygląda jakoś dziwacznie). Ja jeszcze poprawiłem trochę osłonę silnika i kabinę załogi, a także hak do lądowania. W moim modelu pominąłem ruchome osłony kabiny strzelca. Przy otwartej kabinie ich za bardzo nie widać bo są schowane, a z kolei jakoś już nie miałem ochoty na walkę z upychaniem ich w małej przestrzeni w okolicach anteny radionamiernika (widać to na zdjęciach). Malowanie: Zółty na skrzydłach - Pactra A27 Cytrynowy na statecznikach - Vallejo 70952, Czerwony: Pactra A26 Aluminium - Vallejo 790, i na niektórych powierzchniach kolor określany jako "Aluminium Dope" - srebrna Tamiya z odrobiną białej również Tamiya Oznaczenia przedstawiają samolot z dywizjonu VB-2 z lotniskowca USS Lexington z 1939 roku. Zatem miłego oglądania: I jeszcze wspólne zdjęcie z drugi bohaterem "yellow wings": Pzdr. Jaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McSimus Napisano 8 Listopada 2015 Share Napisano 8 Listopada 2015 Fajne :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 9 Listopada 2015 Share Napisano 9 Listopada 2015 Bardzo ładna i kolorowa parka Pomimo drobnych niedoskonałości na powierzchni i nieco plamistych okopceń ogólnie twój Vindicator cieszy oko. Bardzo trafny dobór malowania. Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 9 Listopada 2015 Share Napisano 9 Listopada 2015 Bardzo fajny pomysł z tym alumunium dope, ładnie odcinają się powierzchnie metalowe od tych płóciennych. Jedyne co mogę zasugerować przy następnych projektach to użycie jakiegoś fajnego polerowanego metalizera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 9 Listopada 2015 Share Napisano 9 Listopada 2015 Oba modele bardzo fajne. _________________________________________________________________________________________ Na warsztacie: PZL P.1/I - Armahobby 1/72 - ukończony Blenheim Mk IV - Airfix + tablica Yahu 1/72 Bf-109E-4 - Airfix 1/72 Fiat 621 - Ftf 1/72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi