Skocz do zawartości

Vought SB2U-1 Vindicator - 1:72 - "Yellow Wings cz. 2"

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć

Równolegle do BT-1, prowadziłem również prace przy innym "żółto skrzydłym" samolocie,

a mianowicie SB2U Vindicator, którego warsztat można zobaczyć na sąsiednim forum.

Dziś wklejenie anteny i śmigła zakończyło proces klejenia, stąd czas na galerie.

Model wydany przez Special Hobby to całkiem przyjemny kawał plastiku, wersja poprawiona w stosunku do tej wydanej kilkanaście lat temu, z ładnymi kalkami.

Model wymaga gdzieniegdzie poprawek, opisanych w warsztacie(obowiązkowo golenie podwozia należy skrócić, bez tego model wygląda jakoś dziwacznie).

Ja jeszcze poprawiłem trochę osłonę silnika i kabinę załogi, a także hak do lądowania.

W moim modelu pominąłem ruchome osłony kabiny strzelca. Przy otwartej kabinie ich za bardzo nie widać bo są schowane,

a z kolei jakoś już nie miałem ochoty na walkę z upychaniem ich w małej przestrzeni w okolicach anteny radionamiernika (widać to na zdjęciach).

Malowanie:

Zółty na skrzydłach - Pactra A27

Cytrynowy na statecznikach - Vallejo 70952,

Czerwony: Pactra A26

Aluminium - Vallejo 790,

i na niektórych powierzchniach kolor określany jako "Aluminium Dope" - srebrna Tamiya z odrobiną białej również Tamiya

Oznaczenia przedstawiają samolot z dywizjonu VB-2 z lotniskowca USS Lexington z 1939 roku.

Zatem miłego oglądania:

Vought_SB2U1_Vindicator_1_72_05.jpg

Vought_SB2U1_Vindicator_1_72_01.jpg

Vought_SB2U1_Vindicator_1_72_03.jpg

Vought_SB2U1_Vindicator_1_72_10.jpg

Vought_SB2U1_Vindicator_1_72_07.jpg

Vought_SB2U1_Vindicator_1_72_13.jpg

Vought_SB2U1_Vindicator_1_72_11.jpg

Vought_SB2U1_Vindicator_1_72_08.jpg

Vought_SB2U1_Vindicator_1_72_12.jpg

Vought_SB2U1_Vindicator_1_72_09.jpg

Vought_SB2U1_Vindicator_1_72_06.jpg

Vought_SB2U1_Vindicator_1_72_04.jpg

Vought_SB2U1_Vindicator_1_72_02.jpg

I jeszcze wspólne zdjęcie z drugi bohaterem "yellow wings":

SB2U1_BT_1_02.jpg

SB2U1_BT_1_03.jpg

SB2U1_BT_1_04.jpg

Pzdr.

Jaro

Napisano

Bardzo ładna i kolorowa parka

Pomimo drobnych niedoskonałości na powierzchni i nieco plamistych okopceń ogólnie twój Vindicator cieszy oko. Bardzo trafny dobór malowania.

Pozdrawiam

Kornik

Napisano

Bardzo fajny pomysł z tym alumunium dope, ładnie odcinają się powierzchnie metalowe od tych płóciennych. Jedyne co mogę zasugerować przy następnych projektach to użycie jakiegoś fajnego polerowanego metalizera.

Napisano

Oba modele bardzo fajne.

_________________________________________________________________________________________

Na warsztacie:

PZL P.1/I - Armahobby 1/72 - ukończony

Blenheim Mk IV - Airfix + tablica Yahu 1/72

Bf-109E-4 - Airfix 1/72

Fiat 621 - Ftf 1/72