pepociufakers Napisano 8 Listopada 2015 Napisano 8 Listopada 2015 Cześć Równolegle do BT-1, prowadziłem również prace przy innym "żółto skrzydłym" samolocie, a mianowicie SB2U Vindicator, którego warsztat można zobaczyć na sąsiednim forum. Dziś wklejenie anteny i śmigła zakończyło proces klejenia, stąd czas na galerie. Model wydany przez Special Hobby to całkiem przyjemny kawał plastiku, wersja poprawiona w stosunku do tej wydanej kilkanaście lat temu, z ładnymi kalkami. Model wymaga gdzieniegdzie poprawek, opisanych w warsztacie(obowiązkowo golenie podwozia należy skrócić, bez tego model wygląda jakoś dziwacznie). Ja jeszcze poprawiłem trochę osłonę silnika i kabinę załogi, a także hak do lądowania. W moim modelu pominąłem ruchome osłony kabiny strzelca. Przy otwartej kabinie ich za bardzo nie widać bo są schowane, a z kolei jakoś już nie miałem ochoty na walkę z upychaniem ich w małej przestrzeni w okolicach anteny radionamiernika (widać to na zdjęciach). Malowanie: Zółty na skrzydłach - Pactra A27 Cytrynowy na statecznikach - Vallejo 70952, Czerwony: Pactra A26 Aluminium - Vallejo 790, i na niektórych powierzchniach kolor określany jako "Aluminium Dope" - srebrna Tamiya z odrobiną białej również Tamiya Oznaczenia przedstawiają samolot z dywizjonu VB-2 z lotniskowca USS Lexington z 1939 roku. Zatem miłego oglądania: I jeszcze wspólne zdjęcie z drugi bohaterem "yellow wings": Pzdr. Jaro Cytuj
kornik_69 Napisano 9 Listopada 2015 Napisano 9 Listopada 2015 Bardzo ładna i kolorowa parka Pomimo drobnych niedoskonałości na powierzchni i nieco plamistych okopceń ogólnie twój Vindicator cieszy oko. Bardzo trafny dobór malowania. Pozdrawiam Kornik Cytuj
Moses Napisano 9 Listopada 2015 Napisano 9 Listopada 2015 Bardzo fajny pomysł z tym alumunium dope, ładnie odcinają się powierzchnie metalowe od tych płóciennych. Jedyne co mogę zasugerować przy następnych projektach to użycie jakiegoś fajnego polerowanego metalizera. Cytuj
mig Napisano 9 Listopada 2015 Napisano 9 Listopada 2015 Oba modele bardzo fajne. _________________________________________________________________________________________ Na warsztacie: PZL P.1/I - Armahobby 1/72 - ukończony Blenheim Mk IV - Airfix + tablica Yahu 1/72 Bf-109E-4 - Airfix 1/72 Fiat 621 - Ftf 1/72 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi