Skocz do zawartości

BT-7 | Zvezda 1:35

Hubert Kendziorek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Pod pozytywnym wpływem BT-7 Zlevikka, postanowiłem wygrzebać z szafy zaczęty kilka lat temu i porzucony BT-7 produkcji Zvezdy. Trochę wcześniejsza wersja, model technologicznie lata świetlne za produktem Tamiyi - ale to pewnie dlatego, że przedstawia egzemplarz z wcześniejszej serii produkcyjnej ;).

Bitwa o Moskwę, 1. Brygada Pancerna Gwardii (wg producenta).

Co mogę powiedzieć o modelu?

Okropne spasowanie, fatalne w obróbce tworzywo, beznadziejne kalkomanie.

Maszyna jednak na swój sposób ciekawa i odmienna, w zamyśle uroczo absurdalna (nawet zakładając, że projektowany był przez miłujących pokój ludzi radzieckich w oparciu o imperialistyczny wzorzec i na niemieckie autostrady, to jakoś do nich musiałby przez Polskę i nasze błoto dojechać) - a to dla mnie cechy kluczowe przy wyborze tematu.

Do wykończenia planuję jeszcze pigmenty, kurz, obicia i matowy bezbarwny. Ze względu na słabe wykonanie modelu, traktuję go jako poligon doświadczalny. Wszelkie podpowiedzi mile widziane.

Niestety, w pomroce dziejów zaginęły szkła do reflektorów. Może ktoś poratuje?

Wypełniłem na razie białym klejem, jeżeli nie znajdę odpowiednich szkieł - pewnie tak już zostanie.

mB2Epr.jpg

kDQRj4.jpg

c9js8z.jpg

JQ2XUS.jpg

b6wZ3w.jpg

RSMCtd.jpg

6ehNBK.jpg

os8FMj.jpg

Jakiś taki ciemny.

Zdecydowanie wywalił bym tę nieszczęsną imitację plandeki, wygląda masakrycznie.

Plandeka fabryczna i faktycznie słaba. Zobaczymy, jeżeli finalnie całość wyjdzie przyzwoicie, zwinę nową z chusteczki do nosa.

Kolor wyszedł dosyć ciemny po washach, masz rację - trzeba będzie trochę rozjaśnić.

Dzięki za komentarz.

Kolor teraz bardziej do brytola niż ruska pasuje
Olejami można dużo zdziałać w temacie rozjasnienia.
Możesz spróbować rozjaśnień olejami. Sam jeszcze tego nie próbowałem ale powinno się udać.

Dzięki wszystkim za komentarze. Droga wskazana, podążę w tym kierunku - ale będzie trzeba poczekać na materiały, albowiem wcześniej nie próbowałem tych sposobów.

"Brytol" posłuży więc za poligon doświadczalny, może faktycznie da się Brytola przefarbować na Ruska?

Edit

Zanim pojawiły się komentarze - coś niecoś podziałałem pigmentami, także w kierunku rozjaśnienia bryły. Efekt jest jednak mało ... zielony. Dla archiwum jednak zrobiłem kilka zdjęć.

z93aX9.jpg

wRFkNq.jpg

ekTPBB.jpg

1xEZEh.jpg

TJvsYt.jpg

4QfdD7.jpg