Skocz do zawartości

Leopard 2A4 Meng 1/35 ( być może po polsku )

Gość Grzegorz Grabowski

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 108
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Witam! Wczoraj, zainspirowany filmem na YouTube, postanowiłem wypróbować technikę suchego pędzla, na Leosiu. Zgodnie z zaleceniem filmu, użyłem koloru szarego. Co prawda innego niż to było sugerowane na filmiku, ale zaryzykowałem i nie wiem, czy dobrze zrobiłem. Wyszło to tak:

DSC_0769%20Kopiowanie_zpsmier4rrm.jpg

IMG_20160216_085315%20Kopiowanie_zpszbd1c5mx.jpg

IMG_20160216_085149%20Kopiowanie_zpsp53j2gku.jpg

IMG_20160216_085229%20Kopiowanie_zpskqdatrxo.jpg

IMG_20160216_085123%20Kopiowanie_zpskcxpwwdu.jpg

Suchy pędzel robiłem pierwszy raz w życiu. Jak mi to wyszło? Oceńcie Wy, którzy tu zaglądacie,. Ja osobiście uważam, że troszkę przesadziłem, ale tragedii nie ma. Pozdrawiam

Witam. zacząłem brudzić model, samym pigmentem, żadnych fajerwerków, a wygląda to tak

DSC_0772%20Kopiowanie_zpsvwnydmxb.jpg

Na tą chwilę, tylko jedna strona, by zobaczyć jak to będzie wyglądać. Przepraszam, że fotka bez tła, ale kompletnie nie mam czasu. Brudzenie, szczególnie kół, luźno inspirowane tymi zdjęciami:

FB_IMG_1452091987031%20Kopiowanie_zpsh3jcco77.jpg

FB_IMG_1452091815393%20Kopiowanie_zpsldodiqf0.jpg

FB_IMG_1452091824108%20Kopiowanie_zpse7khry6p.jpg

Tyle na teraz. Pozdrawiam

Inny kolor kół to po prostu, nie wytwarta, grubsza warstwa pigmentu. Kwity na to pokazałem. Utrwalać tych pigmentów nie będę, jeśli zaczną odpadać, to je uzupełnię

• 3 months later...

Witam! Choć ostatnio w ogóle nie mam czasu na modelarstwo, to chciałbym się zwrócić, do kolegów z prośbą o małą pomoc merytoryczną. Chodzi mi o figurkę, o tą:

IMG_20160524_232652%20Copy_zpsfurgw3qy.jpg

Jest to figurka dodawana do tamiyowskiego Leo 2A5. Znalazłem tego delikwenta w swoim złomie, szukając innych figurek dla kolegi Krzyśka. Moje pytanie jest takie, czy ten jegomość, mógłby udawać polskiego czołgistę i zająć miejsce dowódcy w moim polskim Leopardzie? Gdzieś widziałem, że nasi czołgiści również mają te niemieckie hełmofony, ale co z kombinezonami, czy dostali je wraz z czołgami?? Będzie mi miło, gdy pojawi się jakakolwiek podpowiedź. dziękuję z góry i pozdrawiam.

P.S. Proszę o nie zwracanie uwagi na stan, w jakim jest obecnie figurka. Próbowałem ja kiedyś malować i gdy ją wczoraj znalazłem, zacząłem zmywać z niej farbę.

Witam!! Postanowiłem, że Leo, to będzie mój pierwszy model, który stanie na podstawce i zmajstruję tą podstawkę, choćby nie wiem co!! Długo szukałem inspiracji, aż wreszcie, przeglądając FB znalazłem:

Nie wiedziałem, że nasi pancerniacy, też robią takie rozwałki . Nie mniej jednak, scenka mi się spodobała i pójdę w tym kierunku. Mam nawet odpowiednią ofiarę dla Leosia:

IMG_20160530_211714%20Copy_zpsu1czp35n.jpg

Mam tylko małe pytanko. Jak zrobić fajnie wyglądający asfalt?? Kiedyś już próbowałem zrobić coś podobnego, i byłem bardzo blisko, by ukończyć projekt:

Obraz377_zps9d336c51.jpg

Obraz376_zpsf7fd5686.jpg

Niestety wściekła żona, sprawdziła, że to Abrams wyglądał, tak jak miał wyglądać ten samochodzik. No cóż, nie udało się z Abramsem, to powinno udać się z Leopardem.

Od razu kilka informacji. Samochodzik jest w skali 1/32. Wiem, ciut za duży, ale jak się go przerobi na kupkę złomu, myślę, że nie będzie to już takie widoczne. Po drugie, filmik powyżej, to tylko inspiracja. Nie będę odtwarzał tej scenki w skali 1/35. Piszę to dlatego, żeby nie było głosów typu: "Twój model ma zły numer boczny", lub "przecież ten złom którego miażdżą, to nie jest duży fiat" . Powtarzam, filmik, to tylko inspiracja. Będę musiał odkurzyć swojego Leoparda z pigmentu. Pozdrawiam.

Chyba najprostszy i skuteczny sposób na zrobienie asfaltu jest piasek, czarna farba i wikol. Tylko piasek musi być drobnoziarnisty i suchy, a do czarnej farby warto dodać trochę szarej, żeby asfalt nie wyglądał zbyt czarno.

Na tym filmiku jest pokazane jak to zrobić:

Ja robiłem asfalt do podstawki pod T-90 i nie dawałem jakichś tam farb w tubce tylko zwykłą Pactrę (olejnej nie wolno bo się nie rozpuści z wikolem). No i nie żałuj wikolu. Dobre jest jeszcze jak już Ci to wyschnie i dasz bardzo mocnego czarno-szarego washa (takiego jak kolor asfaltu) po to aby powierzchnia się nie błyszczała. jak całość wyschnie to można czymś lekko przykurzyć. Jak chcesz porobić jakieś dziury w nawierzchni itd. to pomyśl nad tym wcześniej bo ta powłoka po wyschnięciu jest twarda jak kamień.

Dzięki serdeczne za wskazówki Koledzy. Mam jeszcze jedno pytanie. Czy jest jakiś sposób na całkowite pozbycie się pigmentu z modelu? O ile na pancerzu nie wielka ilość kurzu, może być do przyjęcia, o tyle gruba warstwa zaschniętego błota, to już nie przystoi czołgowi w trakcie pokazów dla publiczności. Będę wdzięczny za wskazówki. Pozdrawiam serdecznie.