Gość Napisano 13 Lutego 2016 Share Napisano 13 Lutego 2016 Tak było na fotkach i w instrukcji, więc tak zrobiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corporal_PL Napisano 14 Lutego 2016 Share Napisano 14 Lutego 2016 Masz i drugą wersje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knjaz Napisano 14 Lutego 2016 Share Napisano 14 Lutego 2016 A może takie S-F zrób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corporal_PL Napisano 14 Lutego 2016 Share Napisano 14 Lutego 2016 Też się tak czasem bawię i zamieniam wieże :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knjaz Napisano 14 Lutego 2016 Share Napisano 14 Lutego 2016 Wieża pasuje idealnie. Aż żal odkładać na ISa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 14 Lutego 2016 Share Napisano 14 Lutego 2016 Grzesiek ładnie go pomalowałeś ale nie mogę zrozumieć po co go 4 razy nabłyszczałeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 Lutego 2016 Share Napisano 14 Lutego 2016 Mirku, po prostu dałem 4 cieniutkie warstwy sido z aerka, zamiast dwóch grubszych nakładanych pędzlem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 Lutego 2016 Share Napisano 16 Lutego 2016 Witam! Wczoraj, zainspirowany filmem na YouTube, postanowiłem wypróbować technikę suchego pędzla, na Leosiu. Zgodnie z zaleceniem filmu, użyłem koloru szarego. Co prawda innego niż to było sugerowane na filmiku, ale zaryzykowałem i nie wiem, czy dobrze zrobiłem. Wyszło to tak: Suchy pędzel robiłem pierwszy raz w życiu. Jak mi to wyszło? Oceńcie Wy, którzy tu zaglądacie,. Ja osobiście uważam, że troszkę przesadziłem, ale tragedii nie ma. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 Lutego 2016 Share Napisano 16 Lutego 2016 Ta szarość to Tamiya XF-20 medium grey. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corporal_PL Napisano 16 Lutego 2016 Share Napisano 16 Lutego 2016 Nie sugerujcie się brudzeniem prawdziwych leopardów, jest ono zbyt nudne jak na modelarstwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Lutego 2016 Share Napisano 19 Lutego 2016 Witam. zacząłem brudzić model, samym pigmentem, żadnych fajerwerków, a wygląda to tak Na tą chwilę, tylko jedna strona, by zobaczyć jak to będzie wyglądać. Przepraszam, że fotka bez tła, ale kompletnie nie mam czasu. Brudzenie, szczególnie kół, luźno inspirowane tymi zdjęciami: Tyle na teraz. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corporal_PL Napisano 19 Lutego 2016 Share Napisano 19 Lutego 2016 Czym zabezpieczyć takie delikatne brudzenie żeby nie znikło? Bo czasem mi wcina kurz jak prysnę lakierem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knjaz Napisano 19 Lutego 2016 Share Napisano 19 Lutego 2016 Koła w innym kolorku jak reszta. Super to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 19 Lutego 2016 Share Napisano 19 Lutego 2016 Pigment fixer - niestety część budzenia i tak zniknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Lutego 2016 Share Napisano 19 Lutego 2016 Inny kolor kół to po prostu, nie wytwarta, grubsza warstwa pigmentu. Kwity na to pokazałem. Utrwalać tych pigmentów nie będę, jeśli zaczną odpadać, to je uzupełnię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 19 Lutego 2016 Share Napisano 19 Lutego 2016 Kadłub jest ok, ale wieża trochę dziwnie wygląda. Przy uchwycie budzenie się ucina. Dopracować jeszcze trochę przejście kurz - czysta powierzchnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corporal_PL Napisano 20 Lutego 2016 Share Napisano 20 Lutego 2016 Brudzenie jest poprawne, tak właśnie się brud ucina na wieży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 Maja 2016 Share Napisano 24 Maja 2016 Witam! Choć ostatnio w ogóle nie mam czasu na modelarstwo, to chciałbym się zwrócić, do kolegów z prośbą o małą pomoc merytoryczną. Chodzi mi o figurkę, o tą: Jest to figurka dodawana do tamiyowskiego Leo 2A5. Znalazłem tego delikwenta w swoim złomie, szukając innych figurek dla kolegi Krzyśka. Moje pytanie jest takie, czy ten jegomość, mógłby udawać polskiego czołgistę i zająć miejsce dowódcy w moim polskim Leopardzie? Gdzieś widziałem, że nasi czołgiści również mają te niemieckie hełmofony, ale co z kombinezonami, czy dostali je wraz z czołgami?? Będzie mi miło, gdy pojawi się jakakolwiek podpowiedź. dziękuję z góry i pozdrawiam. P.S. Proszę o nie zwracanie uwagi na stan, w jakim jest obecnie figurka. Próbowałem ja kiedyś malować i gdy ją wczoraj znalazłem, zacząłem zmywać z niej farbę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 25 Maja 2016 Share Napisano 25 Maja 2016 Kombinezony wz. 2010 nie są od Niemców, ale wydaje mi sie ze podobne. Przypatrz sie zdjęciom i porównaj z figurką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corporal_PL Napisano 25 Maja 2016 Share Napisano 25 Maja 2016 Kombinezony są polskie, hełmofony niemieckie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 Maja 2016 Share Napisano 30 Maja 2016 Witam!! Postanowiłem, że Leo, to będzie mój pierwszy model, który stanie na podstawce i zmajstruję tą podstawkę, choćby nie wiem co!! Długo szukałem inspiracji, aż wreszcie, przeglądając FB znalazłem: Nie wiedziałem, że nasi pancerniacy, też robią takie rozwałki . Nie mniej jednak, scenka mi się spodobała i pójdę w tym kierunku. Mam nawet odpowiednią ofiarę dla Leosia: Mam tylko małe pytanko. Jak zrobić fajnie wyglądający asfalt?? Kiedyś już próbowałem zrobić coś podobnego, i byłem bardzo blisko, by ukończyć projekt: Niestety wściekła żona, sprawdziła, że to Abrams wyglądał, tak jak miał wyglądać ten samochodzik. No cóż, nie udało się z Abramsem, to powinno udać się z Leopardem. Od razu kilka informacji. Samochodzik jest w skali 1/32. Wiem, ciut za duży, ale jak się go przerobi na kupkę złomu, myślę, że nie będzie to już takie widoczne. Po drugie, filmik powyżej, to tylko inspiracja. Nie będę odtwarzał tej scenki w skali 1/35. Piszę to dlatego, żeby nie było głosów typu: "Twój model ma zły numer boczny", lub "przecież ten złom którego miażdżą, to nie jest duży fiat" . Powtarzam, filmik, to tylko inspiracja. Będę musiał odkurzyć swojego Leoparda z pigmentu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaxiu Napisano 30 Maja 2016 Share Napisano 30 Maja 2016 Nie jestem pewien czy metalowy samochodzik uda Ci się tak pogiąć. Może lepiej coś plastikowego przygrzanego nagrzewnicą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jager27 Napisano 31 Maja 2016 Share Napisano 31 Maja 2016 Chyba najprostszy i skuteczny sposób na zrobienie asfaltu jest piasek, czarna farba i wikol. Tylko piasek musi być drobnoziarnisty i suchy, a do czarnej farby warto dodać trochę szarej, żeby asfalt nie wyglądał zbyt czarno. Na tym filmiku jest pokazane jak to zrobić: Ja robiłem asfalt do podstawki pod T-90 i nie dawałem jakichś tam farb w tubce tylko zwykłą Pactrę (olejnej nie wolno bo się nie rozpuści z wikolem). No i nie żałuj wikolu. Dobre jest jeszcze jak już Ci to wyschnie i dasz bardzo mocnego czarno-szarego washa (takiego jak kolor asfaltu) po to aby powierzchnia się nie błyszczała. jak całość wyschnie to można czymś lekko przykurzyć. Jak chcesz porobić jakieś dziury w nawierzchni itd. to pomyśl nad tym wcześniej bo ta powłoka po wyschnięciu jest twarda jak kamień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 3 Czerwca 2016 Share Napisano 3 Czerwca 2016 Asfalt zrób z odpowiejniej gradacji papieru ściernego, jesli masz kolory szare to nawet przy dobrych wiatrach malowanie odpada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 3 Czerwca 2016 Share Napisano 3 Czerwca 2016 Dzięki serdeczne za wskazówki Koledzy. Mam jeszcze jedno pytanie. Czy jest jakiś sposób na całkowite pozbycie się pigmentu z modelu? O ile na pancerzu nie wielka ilość kurzu, może być do przyjęcia, o tyle gruba warstwa zaschniętego błota, to już nie przystoi czołgowi w trakcie pokazów dla publiczności. Będę wdzięczny za wskazówki. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi