divv Napisano 9 Marca 2016 Autor Share Napisano 9 Marca 2016 Jest bardzo daleko do dobrego wyglądu Próbowałem różnie z bazami i ostatnio wyszło, że środkowy kolor jest najlepszy na bazę (vide tutorial z poprzednich postów). Dzisiaj wieczorem kolejne próby . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 9 Marca 2016 Share Napisano 9 Marca 2016 Kubisz ma rację, co do koloru bazowego- jest najjaśniejszy. Ja się uparłem przy gąbce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 9 Marca 2016 Share Napisano 9 Marca 2016 Tak naprawdę to nie powinno mieć znaczenia, co idzie na bazę, byle na koniec wyszło jak najbardziej zbliżone do oryginału. Ja napisałem jak to wygląda porównując właśnie oryginał, do figurki po lewej, którą z makinenem uważacie za lepszą. Poprawiaj, bo warto. Nie wiem, czy malowałeś tylko pędzelkiem, ale on - jak to pędzelek - jest przecież miękki i nawet najcieńszy przy lekkim przyłożeniu ma tendencje do zwiększenia powierzchni, którą styka się z malowanym obiektem. Zobacz na "końcówki" twoich plam - są zaokrąglone, właśnie z tego powodu. Sztywna wykałaczka powinna lepiej spisać się przy malowaniu drobnych pikseli. Powodzenia Gąbka to przy tym rodzaju kamuflażu raczej się nie sprawdzi. MARPAT jest nieco bardziej rozdrobniony niż UCP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 9 Marca 2016 Share Napisano 9 Marca 2016 Ja wyprodukowałem dwie wersje- ciemniejszą i jasniejszą. Kolega leżący jak widać wymaga retuszy gąbkowych i pędzelkowych (oporządzenie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 9 Marca 2016 Share Napisano 9 Marca 2016 Kolega leżący wymaga przede wszystkim zmiany kolorów. Nie bardzo to pasuje ani do MARPATu, ani do UCP Jeśli chodzi o sam wzór - nie bardzo mi się to widzi Wadą gąbkowania jest to, że "urządzenie" nie dochodzi do zagłębień w mundurze. Dobrze to widać na tym leżącym w zgięciu jego prawej ręki, pod pachami i na... no na jajcach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 9 Marca 2016 Share Napisano 9 Marca 2016 Kubisz- brak dochodzenia narzędzia w zagłębienia jest prawdą, ale odpowiednio docięta mała gąbeczka wejdzie i między jajca... Jak to kuźwa rozwiązać...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 9 Marca 2016 Share Napisano 9 Marca 2016 Jestem bardzo ciekawy, co wyjdzie z tego, co ma w tej chwili divv na swoich figurkach, po zastosowaniu moich rad. Nie żebym uważał je za jedyne prawilne, ale wydaje mi się (to dobre określenie, bo nigdy UCP nie malowałem. Mam nadzieję, że mnie to nie dyskwalifikuje całkowicie z dyskusji ), że najlepsza metoda to namalowanie cieniutkim pędzlem odpowiednich plam, a potem "strzępienie" ich brzegów oraz dodawanie drobniutkich plamek wykałaczką. Makinen - może i gąbką też dałoby się osiągnąć zadowalające efekty, ale na pewno nie po jednorazowym potraktowaniu nią figurki - a Ty chyba na tym poprzestałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divv Napisano 9 Marca 2016 Autor Share Napisano 9 Marca 2016 Kurde, gąbka mnie w ogóle nie przekonuje. Sorry. kubisz, rzeczywiście, pędzelek jest za miękki i zaokrągla. Dzisiaj spróbuję wykałaczką. Wiecie, miałem proroczy sen, że najlepsza byłaby maluteńka kwadratowa gąbeczka przyklejona na końcu wykałaczki. Chodzi o to, żeby nie maczać końcówki co piksel. Niemniej mam wrażenie, że wykałaczka to krok w dobrym kierunku. Można by zrobić obramowanie plamy wykałaczką, a środek wypełnić pędzelkiem, jak się robi mi niektórych wielobarwnych kamo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 9 Marca 2016 Share Napisano 9 Marca 2016 Można by zrobić obramowanie plamy wykałaczką, a środek wypełnić pędzelkiem Właśnie o to mi chodziło! Nie mam pojęcia, dlaczego napisałem odwrotnie : najlepsza metoda to namalowanie cieniutkim pędzlem odpowiednich plam, a potem "strzępienie" ich brzegów oraz dodawanie drobniutkich plamek wykałaczką Tutaj niestety problemem będzie konieczność maczania wykałaczki co kilka kropek, no i pilnowanie, żeby końcówka nie była za bardzo zużyta (za gruba). Ale nikt nie mówił, że będzie łatwo EDIT. Na zachętę warsztat figurkowy (niestety nieukończony) Artura Mniszewskiego: http://www.planetfigure.com/threads/acupat-alpines-figure-in-progress.28377/ SBS Calvina Tana na pewno widziałeś: http://zyclyon.blogspot.com/2008/08/representing-acu-in-135.html Mój osobisty wniosek - nieliczne ACU, które mi się naprawdę podobały, były malowane bez gąbki - to raczej nie tędy droga. Żmudnie, powoli do celu, z k...ami na ustach, cieniutkim sztywnym pędzlem i czymś twardszym jak choćby ta wykałaczka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divv Napisano 9 Marca 2016 Autor Share Napisano 9 Marca 2016 Tylko żeby docenił to ktoś potem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 9 Marca 2016 Share Napisano 9 Marca 2016 Jak będzie dobrze, to docenią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 9 Marca 2016 Share Napisano 9 Marca 2016 Przeliczenie i pomniejszenie regularnych pixeli w skali 1:1 nijak nie wypada korzystnie dla próbujących wiernie to odtworzyć w 1:35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divv Napisano 9 Marca 2016 Autor Share Napisano 9 Marca 2016 Jezu, było robić Bradleya w Iraku przed 2005 rokiem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divv Napisano 10 Marca 2016 Autor Share Napisano 10 Marca 2016 Kolejne podejście i jednak porażka, ale dzisiaj zmywacz i bazując na cennych uwagach mojej szlachetnej Żony - lecę dalej. Już mam koncepcję. Używam stępionej igły i zaostrzonej wykałaczki - efekty jak widać. Dużo do poprawki, przede wszystkim rozkład i wielkość plam, ale mam wrażenie, że kierunek jest właściwy. Tutaj zaczynałem od najjaśniejszego podkładu. Teraz zmieniam na Tamiya Deck Tan (kolor jak na kamizelce), potem najciemniejsze plamy (GreenGrey ale rozjaśniony) i na końcu szary, jak sugerował Kubisz. Najciemniejszego koloru jest najwięcej, ale zdjęcia realu pokazują, że taka jednak jest jakby kolejność... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 10 Marca 2016 Share Napisano 10 Marca 2016 Zaczyna mi się podobać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divv Napisano 10 Marca 2016 Autor Share Napisano 10 Marca 2016 Zaczyna mi się podobać Sądzę, że na prawidłowe wdrożenie Twoich rad mógł mieć wpływ wczorajszy drink z Jimem Beamem Jak się uda , to i dzisiaj się wspomogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 10 Marca 2016 Share Napisano 10 Marca 2016 lepiej, lepiej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divv Napisano 10 Marca 2016 Autor Share Napisano 10 Marca 2016 lepiej, lepiej... Makinen, nie odpisałeś nic na temat oznaczeń jednostek na mundurach? Pisałem w twoim wątku o Humvee. Sam nie wiem, czy warto to kupić, ale jak już ładuję tyle czasu i energii w to kamo, to może i kalki warto dokupić? http://modelsua.com/Modern-US-Army-Rank-Marking-and-Regiment-Insignia.html Czytałem na Humvee-models jak kubisz się chwalił zakupem innego zestawu kalkomanii? Czy warto było kupować? Może coś zostało? http://www.humvee-models.com/viewtopic.php?f=9&t=1437 Może warto coś kupić na spółkę itp. itd? PS. Alliance Model Works insignia wychodzi 17 USD = ok. 70 zł z wysyłką. Modelsua wychodzi 36 zł z wysyłką... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 10 Marca 2016 Share Napisano 10 Marca 2016 DIVV- masz PW w sprawie kalek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 10 Marca 2016 Share Napisano 10 Marca 2016 Czytałem na Humvee-models jak kubisz się chwalił zakupem innego zestawu kalkomanii? Czy warto było kupować? Może coś zostało? http://www.humvee-models.com/viewtopic.php?f=9&t=1437 Ja się nigdy nie chwalę, ja tylko pokazuję co mam Zestaw bardzo dobry moim zdaniem, merytorycznie i jakościowo (z drobnymi uwagami, które można poczytać pod podanym wyżej linkiem). Nie ruszałem go, bo mi przeszła ochota na modelowanie całkowicie. Jednak pozostawiam go sobie - albo ochota wróci i wtedy sporo z tego się może przydać, albo nie wróci - wtedy pójdzie na sprzedaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 10 Marca 2016 Share Napisano 10 Marca 2016 Tu fajnie pomalowany marines 1:35 w MARPAT http://assaultmodels.com/en/catalogue/us-armed-forces/37-am35006en.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divv Napisano 14 Marca 2016 Autor Share Napisano 14 Marca 2016 Chyba jednak porażka. Niby zgodność z oryginałem jest, ale wizualnie to jednak nie to: Wracam do koncepcji Calvina Tana: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
divv Napisano 14 Marca 2016 Autor Share Napisano 14 Marca 2016 Boli d... i plecy ale jakoś idzie coś tam coś tam. Pozdrawiam, Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 14 Marca 2016 Share Napisano 14 Marca 2016 Walcz, walcz...ja teraz zaczekam na zabawę Kolegi z kalkami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz Napisano 14 Marca 2016 Share Napisano 14 Marca 2016 Może Twoje niezadowolenie z poprzedniej wersji wynika z nie do końca dobrze dobranych kolorów? Widać wyraźnie różnice porównując ze zdjęciem czapki. Napisz proszę, jakich farb (numer, producent) używasz. Nie znalazłem wcześniej, czy o tym wspominałeś. No chyba, że to są mieszane na bieżąco kolory... Gościu z ostatniego zdjęcia w sumie też się bardzo obiecująco zapowiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi