Michael_94 Napisano 20 Grudnia 2015 Napisano 20 Grudnia 2015 Witam wszystkich, Jestem tu nowy, mam na imię Michał. Do hobby wracam po kilku latach, uzupełniłem warsztat i coś podłubałem (kiedyś na dłubaniu się skończyło) ;) Na początek wybrałem myślę klasyki: T 34-85, Titanic, Spitfire, później pewnie jakieś Tygrysy, Shermany itd.... Jako z wyborem dwóch pierwszych nie miałem problemu - fajnego teciaka oferuje firma Dragon, Titanica dostałem na urodziny - to mam problem ze Spitfire'm. Znalazłem dwie opcje w sensownej cenie: HobbyBoss 1:32 z kalkami Jana Zumbacha i zestaw Revella również 1:32. Generalnie od razu brałbym zestaw Revella - dobrze oceniany, montaż pewnie też prosty, jednakże znajomy odradził mi go ze względu na trudności w montażu kokpitu i niemożność połączenia połówek kadłuba, bo kokpit jest zwyczajnie za szeroki - przez boczne ścianki. Czy ktoś z Was mógłby zweryfikować czy to prawda? Jeśli chodzi o zestaw HobbyBossa to mam wrazenie, że na początek ma za dużo części i mogę go nie ogarnąć. Doradzicie, który lepszy? W obydwu silnik będzie zamknięty. Druga sprawa. Tu chodzi o widoczność preshadingu. Czy malując dwukolorowy kamuflaż najpierw a) malujecie cały model jednym kolorem, potem jak wyschnie tworzycie siatki i nakładacie drugi kolor? b) nakładacie siatki od razu, maskujecie pola gdzie będzie drugi kolor, malujecie pierwszy kolor, a potem zmiana? Trzecia sprawa. Czy nakładacie siatki maskujące z plasteliny szkolnej? Kiedyś robiłem to patafixem, było ok ale patafix formuje się ciężej niż plastelina. Teraz zrobiłem siatkę z plasteliny ale wyszły pod spodem brzydkie smugi. Ale to może przez to, że farba nie była jeszcze wyschnięta. Malowałem Gunze H z odrobiną Leveling Thinnera. Powierzchnia była odtłuszczona. Cytuj
Tomek Mroczkowski Napisano 21 Grudnia 2015 Napisano 21 Grudnia 2015 Odnośnie trzeciego punktu, plastelina zostawia smugi gdyż zawiera w sobie tłuste substancje, dlatego BlueTack czy Patafix sie lepiej nadaje do maskownia. Plasteliną możesz zniszczyć malowanie. Cytuj
kjp_a_man Napisano 21 Grudnia 2015 Napisano 21 Grudnia 2015 … Spitfire … HobbyBoss 1:32 … Revella również 1:32. …Hobby Boss 83205 ➝ 175zł, Revell 03986 ➝ 115 zł. Bierz pierwszy — bedziesz bardziej dumny żeś rozdłubał droższy zestaw. Pozwolę sobie podpowiedzieć, że więcej satysfakcji niż wymienione przez ciebie zestawy da ci rodłubanie modelu Tamiya 60319. Cytuj
Michael_94 Napisano 21 Grudnia 2015 Autor Napisano 21 Grudnia 2015 Tamiya 60319.... jakość i cena na równym wysokim poziomie. Ale tak jak mówiłem - obawiam się, że przy pierwszym modelu coś może pójść nie tak i będę 500 zł w plecy dlatego wolałbym wybrać między Revellem i HobbyBossem chociaż Tamiya bardzo kusi Czy mogę jeszcze uzyskać odpowiedź na drugie pytanie? Cytuj
kjp_a_man Napisano 21 Grudnia 2015 Napisano 21 Grudnia 2015 Tamiya 60319 … Tamiya bardzo kusi Przeczytawszy twój pierwszy post od razu zauważyłem, że masz doświadczenie i obycie z tematem, które spokojnie wystarczy do rozdłubania tego zestawu.Czy mogę jeszcze uzyskać odpowiedź na drugie pytanie?Z tego co mi wiadomo jest to jedna z podstaw modelarstwa, którą opanowuje się na modelach kosztujących od piętnastu do trzydziestu złotych. Tu masz gotowy link do google.Uważam, że ten filmikhttps://www.youtube.com/watch?v=_keOjVW-2i4 w sposób zadowalający odpowiada na twoje pytanie. Cytuj
cooper69 Napisano 21 Grudnia 2015 Napisano 21 Grudnia 2015 Poczytaj Michael_94 bardzo dokładnie recenzje tych modeli w kilku miejscach bo może się bardzo szybko okazać, że jak będziesz coś więcej chciał zrobić z tych tańszych to per saldo okażą się bardziej pracochłonne (poprawianie uproszczeń i baboli) i kosztowne... niż polecana Tamiya. Cytuj
Michael_94 Napisano 23 Grudnia 2015 Autor Napisano 23 Grudnia 2015 Mieliście Panowie rację, wybrałem Spita Mk IX c z Tamiyi. Będzie u mnie po świętach. Otrzymałem odpowiedzi na wszystkie pytanie więc myślę, że temat do zamknięcia. Dzięki Cytuj
kjp_a_man Napisano 23 Grudnia 2015 Napisano 23 Grudnia 2015 … wybrałem Spita Mk IX c z Tamiyi. Będzie u mnie po świętach.… Cieszę się razem z tobą. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi