Kamil K. Napisano 22 Grudnia 2015 Share Napisano 22 Grudnia 2015 Cześć! Z braku materiałów do skończenia BMP-1 rozgrzebuję powolutku kolejny model. Wiem, jestem monotematyczny - znowu wojna w Donbasie. Tym razem czas na 2S3 Akację, prosto spod Artiomowska. Na początku marca 2015 – a więc krótko po Kotle Debalcewskim i odbiciu donieckiego Lotniska – w życie zaczęły wchodzić porozumienia mińskie. Separatyści osiągnęli w zasadzie wszystko to, czego z Moskwy od nich wymagano, zaś Ukraińcy lizali rany po ostatnich srogich bęckach. Z linii frontu rozpoczęto wycofywanie ciężkiego sprzętu – m.in. artylerii. To właśnie z tej okazji pochodzi większość znanych mi zdjęć interesującej mnie Akacji. Od tej fotografii zaczęło się szukanie informacji o pojeździe. A tu krótki film jak owo wycofywanie sprzętu z linii wyglądało. Wszystko wskazuje na to, że pojazd posiada numer taktyczny 835. Zgodnie z informacjami z tej strony: http://greenchelman-3.livejournal.com/470821.html - wyglądałoby na to, że jest to wóz 3 baterii 93 Brygady Zmechanizowanej Oto pozostałe zdjęcia: W drodze z frontu. Okolice Artiomowska. W drodze z frontu. Okolice Artiomowska. Na tyłach Zdjęcie grupowe całej jednostki. Prawdopodobnie przed wycofaniem z frontu Ta fotografia prawdopodobnie pamięta czasy przed konfliktem w Donbasie A jak się Akacja zachowuje w boju? Zupełnie tak, jak na poniższych dwóch filmach. https://www.youtube.com/watch?v=4HHGzkvDrd4 Tu załoga otrzymuje koordynaty na bieżąco z rejonu walk(strzelanie tak od 2 minuty, po ogarnięciu przez załogę poprawek). https://www.youtube.com/watch?v=wWpwt_0pwps Tu zaś mamy pokaz strzelania „stacjonarnego”, z dodatkowymi ładowniczymi. (Nominalnie załoga Akacji to 4 osoby, ale można ją rozszerzyć na taką jak ta okazję o dwóch dodatkowych żołnierzy) A jakie są tego efekty? Jeśli zaufać temu artykułowi:http://warfiles.ru/show-69146-donbasskiy-proval-ukrainskih-sau-2s3-akaciya.html to raczej słabe. Akacje cierpiały na sporo usterek i awarii wynikających ze złego serwisowania, zaniedbań i braków w wyszkoleniu załóg. MODEL Całkiem świeży Trupeter. Model na pierwszy rzut oka bardzo ładny, fajnie zdetalowany. Tym razem daruję sobie jakiekolwiek dodatki. Metalowa lufa to koszt rzędu 100zł, zaś blachy właściwie powielają to, co jest w zestawie – więcej fototrawionek tu nie trzeba moim zdaniem. Tyle na dziś. Biorę się za klejenie. Pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 22 Grudnia 2015 Share Napisano 22 Grudnia 2015 Ahh Kamilu, widzę dbasz o współczesnych fanów Twoich prac i lecisz dalej z tematami. Nie pozostaje nic jak usiąść, popcorn i oglądać, wszak nie ma co się martwić o efekt końcowy bo to na pewno będzie piękny model Co do samej Akacji, podoba mi się okropnie zaraz po Goździku. Gdyby nie to że przestawiłem się na sprzęt tylko Wojska Polskiego to i 2S3 by u mnie wylądowała a tak to jest 2S1. Czekam na pierwsze etapy i będę przyglądać się szczegółom! Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 22 Grudnia 2015 Share Napisano 22 Grudnia 2015 A blaszki do tego nie chcesz? Voyager nr 05543 - 60zł +pp-ups!doczytałem-nie chcesz.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 23 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2015 A blaszki do tego nie chcesz? Voyager nr 05543 - 60zł +pp-ups!doczytałem-nie chcesz.. Za 60zł z wliczoną przesyłką to bym się może zastanowił. Przyznaję, że poza tym, że niewiele tam faktycznie przydatnych blaszek, to nie zamawiam ich również dlatego, że nie chce mi się ich ściągać z Chin. A z drugiej strony co za przyjemność kleić z pudła i mieć z głowy... Ahh Kamilu, widzę dbasz o współczesnych fanów Twoich prac i lecisz dalej z tematami. Nie pozostaje nic jak usiąść, popcorn i oglądać, wszak nie ma co się martwić o efekt końcowy bo to na pewno będzie piękny model Co do samej Akacji, podoba mi się okropnie zaraz po Goździku. Gdyby nie to że przestawiłem się na sprzęt tylko Wojska Polskiego to i 2S3 by u mnie wylądowała a tak to jest 2S1. Czekam na pierwsze etapy i będę przyglądać się szczegółom! Powodzenia! Nie ma co się ograniczać. Może Ty za to zainteresujesz się budową Kraba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 23 Grudnia 2015 Share Napisano 23 Grudnia 2015 Trzeba by zdobyc AS-90 Trumpetera i K9 Academy, w przyszlosci na pewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 23 Grudnia 2015 Share Napisano 23 Grudnia 2015 Za 60zł z wliczoną przesyłką to bym się może zastanowił. 60 zyka to połowa ceny-nie sknerz tylko bierz i płac za pocztę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubert72 Napisano 23 Grudnia 2015 Share Napisano 23 Grudnia 2015 Super fotki, zrobię chyba sobie taką w 1/72. Zastanawia mnie ten element z przodu wanny, ten z zawiasami. Wygląda to na jakiś opuszczany moduł(?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 24 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 24 Grudnia 2015 Kamil- widze ze szykujesz nam kolej super model- przejrzalem oba filmiki i zauwazylem iz zaloga dziala w pierwszym z nich korzysta z automatu podajacego amunicje do lufy,a w drugim korzysta z recznego drewnianego podajnika, spowodowane jest to zakresem podniesienia lufy? Temat wojny na Ukrainie jest dosyc ciekawym tematem dla modelarza a kiedy zmierzysz sie z drugim ,rownierz dosc intersujacym czyli Syria? Zdrowych ,spokojnych swiat oraz wielu trafionych prezentow pod choinka Nie mam pojęcia z czego to wynika - na pierwszym filmie ten kąt podniesienia też jest duży. Może przyczyna jest prozaiczna - awaria podajnika? Z Syrią już raz się mierzyłem - T-62. Teraz po T-64, T-72, BMP-1 i Akacji nie mam w 100% sprecyzowanych planów na przyszłość, także kto wie, co mi się w oczy rzuci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 24 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 24 Grudnia 2015 Prace rozpoczęte. Na początek obszlifowałem koła ze zbędnych szwów i złożyłem do kupy co większe części, żeby zobaczyć jakie to bydle jest wielkie - robi wrażenie. Pocieniłem też nieco błotniki i tu i tam podgiąłem trochę. Wszystko wskazuje na to, że przy klejeniu żadnych niespodzianek nie będzie. Jakby ktoś się uparł, to można by Akację złożyć w jeden wieczór. Pozdrowienia i Wesołych Świąt dla wszystkich! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 25 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2015 Cześć! Korzystając z wolnego lecimy dalej: sklejony kadłub i wieża, lufa wstępnie wyszlifowana i prawie gotowa do malowania. Aktualnie walczę z resztą drobnicy, a potem zabiorę się za gąsienice. Przy okazji wyszło, że interesująca mnie Akacja, to nie jest wersja późna... w najlepszym wypadku hybryda wczesno-późna. Ale mówi się trudno. Będę z tym żył. Przy okazji - gdyby ktoś z Was posiadał kalkomanie z liczbami 8, 3 i 5, to bardzo chętnie odkupię/przyjmę/cokolwiek. Warunek jest jeden - cyfry muszą być zaokrąglone, żeby choć trochę przypominały te na oryginale. Pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 25 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 25 Grudnia 2015 Ostatnia fotka z pierwszego posta w wątku - tam nieco widać. Plus może jeszcze ta: Jak widać zwykłe standardowe numery - modelach Zvezdy czy Trumpka, gdzie dają arkusiki z cyferkami do wyboru powinno coś takiego być. Ja mam dwa takie, niestety z kanciastymi cyframi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 27 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2015 Teraz juz wiem ktore cyferki ci potrzeba, mam napewno cos takiego w domu wiec jak wroce po Sylwestrze do domu to wysle ci natychmiast Będę niesamowicie wdzięczny, dzięki! Tymczasem na warsztacie... Drobnica w dużej mierze poskładana. Zacząłem się też bawić z gąsienicami - są super! Pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 27 Grudnia 2015 Share Napisano 27 Grudnia 2015 Hamulec wylotowy będziesz szpachlować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 27 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2015 Nie, zostawię tak jak jest. Wiem, że szpara daje po oczach, ale myślałem, że to: lufa wstępnie wyszlifowana i prawie gotowa do malowania. wyjaśnia sprawę. Właśnie jestem w trakcie dalszej obróbki. Jutro zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 27 Grudnia 2015 Share Napisano 27 Grudnia 2015 No myślałem, że od ostatniej aktualizacji to "wstępnie" zmieniło status na "gotowe" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 28 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2015 No myślałem, że od ostatniej aktualizacji to "wstępnie" zmieniło status na "gotowe" Jeszcze nie, co gorsza w tej aktualizacji jeszcze także status się nie zmienił. Dorobiłem trochę poręczy z drutu(to jeszcze nie wszystkie), dosztukowałem gniazdo anteny z części Voyagera i Abera, znalazłem też liny holownicze z tej pierwszej firmy i dołożyłem do kompletu. Zrobiłem uchwyty na skrzynie, które znajdują się na błotnikach ukraińskich Akacji. Złożyłem też jedną stronę gąsek - robota z nimi to czysta przyjemność! Pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 28 Grudnia 2015 Share Napisano 28 Grudnia 2015 Szkoda że ich Goździk nie ma takich gąsek :( Doklejanie podwójnych zębów źle mi się widzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 29 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2015 Szkoda że ich Goździk nie ma takich gąsek :( Doklejanie podwójnych zębów źle mi się widzi. To trzeba się szarpnąć na metalowe. Takie gąski osobnymi zębami kleiłem raz i nigdy więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 30 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2015 Cześć, Akacja gotowa do malowania. Dorobiłem nieco spawów tu i ówdzie, jak widzicie powoli przygotowuję też jakieś skromne bambetle na błotniki. Jestem też w trakcie kompletowania skrzynek do obwieszenia wieży. Malowanko zapewne dopiero po Nowym Roku. Pozdrowienia i wszystkiego dobrego w Nowym Roku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 30 Grudnia 2015 Share Napisano 30 Grudnia 2015 Elegancka robota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irgr Napisano 31 Grudnia 2015 Share Napisano 31 Grudnia 2015 Finał zapowiada się jak zwykle efektowny. Fajnie, aczkolwiek trochę też dziwnie jest zobaczyć na dobrej jakości nagraniach, jak wygląda aktualnie składany pojazd w akcji. W tym momencie składam Trumpeterowe gąsienice i jestem zaskoczony tym że praca z nimi jest naprawdę przyjemna. Niestety nie mam koncepcji na wygodne przygotowanie ich i kół do malowania :x Podzieliłeś swoje na jakieś zdejmowalne segmenty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K. Napisano 31 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2015 Finał zapowiada się jak zwykle efektowny. Fajnie, aczkolwiek trochę też dziwnie jest zobaczyć na dobrej jakości nagraniach, jak wygląda aktualnie składany pojazd w akcji. To jest w tym najfajniejsze. W tym momencie składam Trumpeterowe gąsienice i jestem zaskoczony tym że praca z nimi jest naprawdę przyjemna. Niestety nie mam koncepcji na wygodne przygotowanie ich i kół do malowania :xPodzieliłeś swoje na jakieś zdejmowalne segmenty? U mnie cały układ jezdny jest złożony na sucho. Gąski można łatwo rozpiać, a koła zdjąć z wahaczy. Żadna filozofia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 31 Grudnia 2015 Share Napisano 31 Grudnia 2015 Ładnie żeś go poskładał tak zapytam z niewiedzy na jakim jest podwoziu ta Akacja ? tzn z jakiego czołgu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 31 Grudnia 2015 Share Napisano 31 Grudnia 2015 tak zapytam z niewiedzy na jakim jest podwoziu ta Akacja ? tzn z jakiego czołgu ? Nie czołgu a z systemu KRUG, GM-123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gorlock Napisano 1 Stycznia 2016 Share Napisano 1 Stycznia 2016 Oo mam tego brzydala w magazynie. Z chęcią patrzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi