karambolis8 Napisano 4 Stycznia 2016 Share Napisano 4 Stycznia 2016 (edytowane) Witam. Obiecałem sobie, że jak tylko dostanę ten model, to rzucam wszystko co robię i rozgrzebuję kolejny warsztat Na razie jeszcze niewiele mam sklejone, więc pierwszy post to będzie bardziej skrócony in-box. Model mam zamiar wykonać bez modyfikacji. Z waloryzacji zamówiłem jedynie toczoną rurkę pitota od Mastera. Pudło jest na prawdę spore. Ale nie ma w środku luzu, jest wypchane ramkami. Kalkomanie bardzo ładne, drukowane przez Cartograf. Jedynie białe elementy wydają się trochę prześwitujące. Blaszki wyglądają fajnie. Ale są bardzo cienkie. Tak cienkich jeszcze nie widziałem. Arkusz wygina się pod własnym ciężarem. Oszklenie wygląda bardzo ładnie. Jest w miarę cienkie, szew jest bardzo delikatny, przejrzystość zadowalająca. Delikatne zniekształcają obraz. Po przeszlifowaniu i polerce będzie idealnie. Detale wykonane są na takim poziomie, że żywice są zbędne. Elementy kokpitu Podwozie Wnęki podwozia zbudowane są tak, że każda ścianka to osobny element. Dzięki temu mamy bardzo dokładne odwzorowanie detali. Boki schodzą się z kadłubem na ostro, tak że nie będzie widać miejsca łączenia elementów. Postaram się to pokazać lepiej w trakcie budowy. Dysze super cienkie jak na plastik, bardzo ładnie odwzorowane. Jedynie od wewnątrz jest jakoś płasko. Może spróbuję coś tam poprawić. Uzbrojenie. Nie ma kompletu na wszystkie pylony. I tylko A-A. Ale bardzo ładne, niewiele ustępują żywicznym Eduarda. Hamulec i pokrywy podwozia. Żadnych śladów po wypychaczach. Jedynie na pokrywie przedniego podwozia, ale malutkie i wypukłe. Usuwa się bez szpachlowania. Powierzchnie sterowe. Są tak pomyślane, że bez żadnego krojenia można te same elementy zamontować na prosto jak i wychylone. Wloty powietrza. Tam było trochę szpachlowania, szczególnie jeśli chce się zrobić je bezszwowo. Ale szlifowanie nie powinno być zbyt trudne. I na koniec kadłub Pozdrawiam, Adam Edytowane 11 Lipca 2017 przez Gość 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 4 Stycznia 2016 Share Napisano 4 Stycznia 2016 Model faktycznie robi wrażenie. W odróżnieniu od mocno promowanego ostatnio MiGa-31 AMK, ten chyba ma bardzo cienkie linie podziału, natomiast detal wydaje mi się równie niesamowity. Dziwią mnie tylko te kalkomanie - taki mały arkusik dali, bez większej ilości napisów eksploatacyjnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 4 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2016 Nie jestem zwolennikiem dużej ilości napisów, także dla mnie jest w sam raz ;) Linie podziału są w porządku. Generalnie model bardzo przypomina MiG-29 z GWH. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PabloA Napisano 4 Stycznia 2016 Share Napisano 4 Stycznia 2016 Model jeszcze gorący bardzo ciekawy warsztat się zapowiada po tym co widać w wypraskach. Miłej pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 4 Stycznia 2016 Share Napisano 4 Stycznia 2016 Także chętnie będę obserwował warsztat to mój wymarzony model tylko w 1:32 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VDR Napisano 20 Stycznia 2016 Share Napisano 20 Stycznia 2016 Karambolis8 jakieś postępy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 20 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2016 Wycinam i obrabiam elementy po nocach Za parę dni postaram się coś pokazać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 28 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2016 (edytowane) Witam. Nie miałem ostatnio dużo czasu, ale troszkę posklejałem. Wszystkiego nie pokazuję, bo po co, tylko ciekawsze momenty. Pierwsza rzecz - kokpit. Na prawdę super wygląda. Sporo elementów i będzie się łatwo malowało. Kabina i owiewka. Tutaj jest drobny zgrzyt. W realu wygląda to tak Czyli mamy na krawędzi kabiny wystający rant który przechodzi płynnie na wiatrochron. W modelu próbowali to jakoś odtworzyć, no ale wyszło problematycznie. Z powodu doklejanych boków kabiny trzeba zaszpachlować szparę. Boczki są też ciut za krótkie, więc nie dochodzą do owiewki. Jakbym spasował z przodu, to by zabrakło z tyłu. Na owiewce oczywiście rantu nie ma, ale postaram się go dorobić. Może uda się to jakoś wyprowadzić. Wlot powietrza. Tu sobie niepotrzebnie utrudniłem robotę. Dolot do silnika składa się z dwóch połówek, górnej i dolnej, które wklejamy do głównego elementu. Na każdej są 4 ślady po wypychaczach, które łatwo usunąć, chyba że tak jak ja, sklei się najpierw całość do kupy :/ Do zaginania blaszek zmontowałem sobie taką zaginarkę ;) Edytowane 11 Lipca 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 28 Stycznia 2016 Share Napisano 28 Stycznia 2016 Kabina faktycznie robi wrażenie. Chyba nie powinno być kłopotów z pomalowaniem tych wszystkich przycisków i w efekcie nie będzie wyglądać gorzej niż żywiczna. Ten model zapowiada się interesująco, szkoda że zobaczymy go pewnie za kilka lat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 28 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2016 Dlaczego za kilka lat? Nie sądzę, żeby w luckymodel wychodziło drożej niż w polskich sklepach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 28 Stycznia 2016 Share Napisano 28 Stycznia 2016 Miałem na myśli ten Twój konkretny model - ukończony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 28 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2016 Akurat plan jest taki, żeby wyrobić się na Wrocław Model Show. Obecnie ten model ma najwyższy priorytet u mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 28 Stycznia 2016 Share Napisano 28 Stycznia 2016 No to kibicuję. Mała prośba - zwracaj uwagę w tym warsztacie na kwestie spasowania, może uda Ci się mnie zachęcić do tego modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 28 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2016 Parę fajnych zdjęć jakby ktoś jeszcze Su-33 robił https://commons.wikimedia.org/w/index.php?title=Special:Search&limit=500&offset=0&profile=default&search=su-33&uselang=pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sabatms Napisano 29 Stycznia 2016 Share Napisano 29 Stycznia 2016 siadam w pierwszym rzędzie po środku. kibicuję i oglądam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 3 Lutego 2016 Share Napisano 3 Lutego 2016 Patrz, coś dla Ciebie: http://www.luckymodel.com/scale.aspx?item_no=JW-PPA5154 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 3 Lutego 2016 Autor Share Napisano 3 Lutego 2016 Wolę płynne przejścia, ale zamówiłem za to takie rzeczy http://www.luckymodel.com/scale.aspx?item_no=DMC48022 http://www.luckymodel.com/scale.aspx?item_no=CX-MK48002 ale dopiero do drugiego modelu. Przyjdą, to wrzucę zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 3 Lutego 2016 Share Napisano 3 Lutego 2016 Te maski możesz zawsze nieco podnieść ponad powierzchnię i będziesz miał piękne, płynne przejścia. A do tego kształty łat idealne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 3 Lutego 2016 Autor Share Napisano 3 Lutego 2016 Na to mi szkoda kasy, poradzę sobie bez tego ;) Poza tym mam opory psychiczne przed oklejeniem całego modelu taśmą, szczególnie niewiadomego producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 3 Lutego 2016 Share Napisano 3 Lutego 2016 Jak niewiadomego - J'S Work to znany producent masek do kamuflażu i nie tylko. U nas ma go w ofercie Jadar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 4 Lutego 2016 Autor Share Napisano 4 Lutego 2016 Witam. Okazało się, że w obu zestawach stateczniki pionowe mają tą samą wadę - niedolane końcówki. Na forach zagranicznych wyczytałem też, że ktoś miał podobne wady we wnęce hamulca. Na szczęście Kinetic szybko reaguje na takie sytuacje. Wysłałem mailem zdjęcie i adres w weekend, wczoraj dostałem informację, że dwa komplety stateczników są już w drodze Pozdrawiam, Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 4 Lutego 2016 Share Napisano 4 Lutego 2016 Uuuuu, dobrze że nie kupiłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 7 Lutego 2016 Autor Share Napisano 7 Lutego 2016 Znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 7 Lutego 2016 Share Napisano 7 Lutego 2016 Ale masz fajna ''zabaweczkę' 'ładniutki Kibicuje i spiesz się powoli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 7 Lutego 2016 Share Napisano 7 Lutego 2016 j bym wolał 'szybko' Adamie rób - rób - będziem patrzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi