aviator Napisano 21 Stycznia 2016 Share Napisano 21 Stycznia 2016 Witam wszystkich. W zasadzie jestem "samolociarzem" ale zaistniała konieczność "popełnienia" czołgu i to od razu dużego. Zakładam ten wątek z jednocześnie z prośbą do bardziej doświadczonych w temacie kolegów o ewentualne podpowiedzi i oceny. Model ma blisko 800 części co może od razu przerazić chętnego. Na początek dwie fotki. http://www.fotosik.pl/zdjecie/7805b09053cee5ee http://www.fotosik.pl/zdjecie/a9cedc1f26dcfc7b Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 21 Stycznia 2016 Share Napisano 21 Stycznia 2016 Popraw proszę fotki tak aby wyświetlały się bezpośrednio w temacie. Ja podglądam z ciekawością bo mnie też kręci ta skala. Ciekawe ile wyciągniesz z tego zestawu. Prosto z pudła czy coś z dodatkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 21 Stycznia 2016 Share Napisano 21 Stycznia 2016 Rozsiadam się i kibicuję. Jakie malowanie planujesz? Jeżeli chcesz odtworzyć konkretnego T-34 to trzeba już teraz podjąć decyzję - różnice między poszczególnymi egzemplarzami bywały spore, np. mixy różnego rodzaju kół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aviator Napisano 21 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2016 No i to jest konkretna podpowiedz. Musi być przyczółek warecko-magnuszewski. Co do fotek to coś sie z.... w Fotosiku bo nie pozwala mi na opcję zdjęć. Do tej pory było OK. Nie bardzo wiem co zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 22 Stycznia 2016 Share Napisano 22 Stycznia 2016 Jak 1 BPanc i przyczółek warecko-magnuszewski to zacznij od sprawdzenia co masz w modelu: 1) wieżę z kopułką dowódcy czy bez 2) jakie koła i napisz. Spróbuję dopasować Ci czołg jak najbardziej pasujący do modelu, przy jak najmniejszym zakresie przeróbek. Koledzy Pancerniacy też pewnie pomogą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aviator Napisano 22 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2016 Niestety bez kopułki. A wygląda tak: http://www.fotosik.pl/zdjecie/f4f0bc738cb24cb7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 22 Stycznia 2016 Share Napisano 22 Stycznia 2016 No to boli, nie znam żadnego zdjęcia polskiego T-34/76 w pasującej konfiguracji, na wszystkich mi znanych są wozy z kopułkami... Chyba że ktoś z Kolegów zna takie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jejfan1 Napisano 22 Stycznia 2016 Share Napisano 22 Stycznia 2016 http://www.modelarniaosowa.com/viewtopic.php?t=219 tutaj możesz poszukać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aviator Napisano 22 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2016 No faktycznie. Dzięki jejfan1. Przejrzałem ten materiał i melanż całkowity (co napawa optymizmem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 22 Stycznia 2016 Share Napisano 22 Stycznia 2016 Ja też nie spotkałem zdjęcia naszego wozu z taką wieżą bez kopułki dowódcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aviator Napisano 23 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2016 Mam w takim razie pytanko. Czy ktoś z Was ma rysunki takiej wieży, a konkretnie wieżyczki dowódcy? Ponieważ trudnię się czasami projektowaniem modeli kartonowych to może by zrobic taką wieżyczkę? Tylko wymiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piterpanzer Napisano 23 Stycznia 2016 Share Napisano 23 Stycznia 2016 Cieszę się, że korzystacie z mojej składanki zdjęć. Zastanawiam się od dawna czy 117 ma, czy nie ma kopułki. Niestety fotka jaka jest każdy widzi. Dla wieży miki maus mam zdjęcia polskiech T34, ale z wczesnego okresu powojennego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 24 Stycznia 2016 Share Napisano 24 Stycznia 2016 Witam Mam w takim razie pytanko. Czy ktoś z Was ma rysunki takiej wieży, a konkretnie wieżyczki dowódcy? Ponieważ trudnię się czasami projektowaniem modeli kartonowych to może by zrobic taką wieżyczkę? Tylko wymiary. Oto plan z którego korzystałem, przerabiając identyczną wieże jak Twoja. Na wersje z kopułką dc-y. http://imgur.com/lmDEB7f Jedna uwaga, wieżą z kopułką dc-y, miała szerszy dach ze względu na kopułkę, przez co zmieniły się kąty nachylenia bocznych płyt wieży. Poszukam może została mi jakiś odlew kopułki dc-y, do wieży. Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aviator Napisano 24 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2016 Bigmodel, lejesz balsam na moje skołatane nerwy. Byłoby cudownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 24 Stycznia 2016 Share Napisano 24 Stycznia 2016 (edytowane) Bigmodel, lejesz balsam na moje skołatane nerwy. Byłoby cudownie. Tyle udało mi się na razie znaleźć: odlew kopułki, jeden właz (drugi może się jeszcze znajdzie), w środku kopułki są dwa peryskopy. + dwie osłony peryskopów. Na pewno powinienem mieć jeszcze zawiasy na tylną płytę. Mój wygląda tak, nadzień dzisiejszy. Powodzenia w budowie. Wolnej chwili poszukam reszty elementów, odezwę się później na PW Pozdrawiam Jacek Edit. Dwa zdjęcia naszych T.34/76 bez kopułki dc-y. Zdjęcia po wojenne. Edytowane 24 Stycznia 2016 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinpiot Napisano 24 Stycznia 2016 Share Napisano 24 Stycznia 2016 Tak z czystej ciekawosci, to jaka byla zasada stosowania kol z otworami ulzeniowymi? Bo widze, ze one sa na roznych pozycjach. Był tam jakiś standard? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 24 Stycznia 2016 Share Napisano 24 Stycznia 2016 Zdjęcia powojenne polskich T-34 bez kopułki to najprawdopodobniej wraki ściągnięte z pobojowisk i naprawione (RKKA nie chciało się ściągać porozbijanych 76-ek). Skoro z kopułką sytuacja się rozwiązała to zostały koła - decyzja co do konkretnego wozu, sprawdzenie jakie miał koła i kombinowanie gdzie odpowiedni zestaw skołować. Zasad stosowania kół różnych wersji raczej nie było - co wpadło pod rękę ekipie remontowej to montowała, często wybebeszając rozbite wozy - stąd "składaki" różnej maści (co dotyczy zresztą nie tylko kół) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aviator Napisano 24 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2016 Super Bigmodel. Czekam z niecierpliwością na priv. Jesteś WIELKI. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aviator Napisano 24 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2016 Michal_G Wszystkie koła są azurowe jak na fotce. Druga fotka to elementy zawieszenia kół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 24 Stycznia 2016 Share Napisano 24 Stycznia 2016 Michal_G Wszystkie koła są azurowe jak na fotce. Druga fotka to elementy zawieszenia kół. W modelu powinny być jeszcze cztery koła z otworami ulgowymi + gumowy bandaż. Takie jak na zdjęciu poniżej, koło po lewej stronie. Żeby zrobić naszego T.34/76 z wieżą "mutra"+kopułka dc-y, będziesz potrzebował koła jezdne - pełne z bandażem gumowym. Takie jak na zdjęciu po wyżej, koła po prawej. Niestety takie koła są w Trumpeterowym T.34/76 wz.42. w 1/16. Jak koła jezdne do swojego T.34 musiałem odlewać. Jeżeli był byś zainteresowanym kołami, daj znać. Chyba został mi jeden żywiczny komplet kół. Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piterpanzer Napisano 24 Stycznia 2016 Share Napisano 24 Stycznia 2016 Koła stalowe z wewnętrzną amortyzacją. Hmm, jeśli dodasz kopułkę to się nie przydadzą, chyba że hybryda powstanie jakaś. Jedyna konfiguracja jaka znalazłem, ale z wieżą o łagaodnych kątach to koła półpajęczyna/stalowe/półpajęczyna/stalowe/półpajęczyna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aviator Napisano 24 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2016 Z uwagi na fakt, że mało znam się na "pancerce" załączam rysunek. Koła są w tym modelu dokładnie takie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 24 Stycznia 2016 Share Napisano 24 Stycznia 2016 Jeżeli chcesz robić wieże z kopułka dc-y, to będziesz potrzebował: 2-3 koła z otworami+bandaż (są w modelu, oznaczenia X2), może 1 stalowe(też jest w modelu, oznaczenie X3), i z 8-7 kół pełnych z bandażem. Chyba że chcesz zrobić jakąś hybrydę, ściągniętą z pobojowiska i wyremontowaną. Jeszcze jedno zdjęcie do kolekcji takiego szkolnego teta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aviator Napisano 24 Stycznia 2016 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2016 Bigmodel. Oczywiście biorę wszystko co znajdziesz. Dogadamy szczegóły na priv lub meilem. Do mnie jest aviator.wawa@gmail.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piterpanzer Napisano 24 Stycznia 2016 Share Napisano 24 Stycznia 2016 Jacku , jedna uwaga, to nie ta wieża sześciokątna. Ta jest o łagodnych katach. Aviator, amoże być polski teciak z okesu powojennego? Mam zdjęcie z wieżą miki, czyli taką jak w modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi