Skocz do zawartości

T-34/76, skala 1:16, Trumpeter

aviator

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

W zasadzie jestem "samolociarzem" ale zaistniała konieczność "popełnienia" czołgu i to od razu dużego. Zakładam ten wątek z jednocześnie z prośbą do bardziej doświadczonych w temacie kolegów o ewentualne podpowiedzi i oceny. Model ma blisko 800 części co może od razu przerazić chętnego. Na początek dwie fotki.

http://www.fotosik.pl/zdjecie/7805b09053cee5ee

http://www.fotosik.pl/zdjecie/a9cedc1f26dcfc7b

• Odpowiedzi 69
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

No i to jest konkretna podpowiedz. Musi być przyczółek warecko-magnuszewski. Co do fotek to coś sie z.... w Fotosiku bo nie pozwala mi na opcję zdjęć. Do tej pory było OK. Nie bardzo wiem co zrobić.

Jak 1 BPanc i przyczółek warecko-magnuszewski to zacznij od sprawdzenia co masz w modelu:

1) wieżę z kopułką dowódcy czy bez

2) jakie koła

i napisz. Spróbuję dopasować Ci czołg jak najbardziej pasujący do modelu, przy jak najmniejszym zakresie przeróbek. Koledzy Pancerniacy też pewnie pomogą.

Mam w takim razie pytanko. Czy ktoś z Was ma rysunki takiej wieży, a konkretnie wieżyczki dowódcy? Ponieważ trudnię się czasami projektowaniem modeli kartonowych to może by zrobic taką wieżyczkę? Tylko wymiary.

Cieszę się, że korzystacie z mojej składanki zdjęć.

Zastanawiam się od dawna czy 117 ma, czy nie ma kopułki. Niestety fotka jaka jest każdy widzi. Dla wieży miki maus mam zdjęcia polskiech T34, ale z wczesnego okresu powojennego.

Witam

Mam w takim razie pytanko. Czy ktoś z Was ma rysunki takiej wieży, a konkretnie wieżyczki dowódcy? Ponieważ trudnię się czasami projektowaniem modeli kartonowych to może by zrobic taką wieżyczkę? Tylko wymiary.

Oto plan z którego korzystałem, przerabiając identyczną wieże jak Twoja. Na wersje z kopułką dc-y.

http://imgur.com/lmDEB7f

Jedna uwaga, wieżą z kopułką dc-y, miała szerszy dach ze względu na kopułkę, przez co zmieniły się kąty nachylenia bocznych płyt wieży.

Poszukam może została mi jakiś odlew kopułki dc-y, do wieży.

Pozdrawiam

Jacek

Bigmodel, lejesz balsam na moje skołatane nerwy. Byłoby cudownie.

Tyle udało mi się na razie znaleźć: odlew kopułki, jeden właz (drugi może się jeszcze znajdzie), w środku kopułki są dwa peryskopy.

+ dwie osłony peryskopów.

VcQvEiy.jpg

Na pewno powinienem mieć jeszcze zawiasy na tylną płytę.

Mój wygląda tak, nadzień dzisiejszy.

q1lz9LFl.jpg

jz7So45l.jpg

Powodzenia w budowie.

Wolnej chwili poszukam reszty elementów, odezwę się później na PW

Pozdrawiam

Jacek

Edit.

Dwa zdjęcia naszych T.34/76 bez kopułki dc-y. Zdjęcia po wojenne.

GG9zCEH.jpg

CeskeW0.jpg

qSSnaSQ.jpg

Edytowane przez Gość

Zdjęcia powojenne polskich T-34 bez kopułki to najprawdopodobniej wraki ściągnięte z pobojowisk i naprawione (RKKA nie chciało się ściągać porozbijanych 76-ek).

Skoro z kopułką sytuacja się rozwiązała to zostały koła - decyzja co do konkretnego wozu, sprawdzenie jakie miał koła i kombinowanie gdzie odpowiedni zestaw skołować.

Zasad stosowania kół różnych wersji raczej nie było - co wpadło pod rękę ekipie remontowej to montowała, często wybebeszając rozbite wozy - stąd "składaki" różnej maści (co dotyczy zresztą nie tylko kół)

Michal_G Wszystkie koła są azurowe jak na fotce. Druga fotka to elementy zawieszenia kół.

54777466804852958298_thumb.jpg

64406705501914898720_thumb.jpg

W modelu powinny być jeszcze cztery koła z otworami ulgowymi + gumowy bandaż.

Takie jak na zdjęciu poniżej, koło po lewej stronie.

INNnOY4.jpg

Żeby zrobić naszego T.34/76 z wieżą "mutra"+kopułka dc-y, będziesz potrzebował koła jezdne - pełne z bandażem gumowym.

Takie jak na zdjęciu po wyżej, koła po prawej. Niestety takie koła są w Trumpeterowym T.34/76 wz.42. w 1/16.

Jak koła jezdne do swojego T.34 musiałem odlewać. Jeżeli był byś zainteresowanym kołami, daj znać.

Chyba został mi jeden żywiczny komplet kół.

Pozdrawiam

Jacek

Koła stalowe z wewnętrzną amortyzacją. Hmm, jeśli dodasz kopułkę to się nie przydadzą, chyba że hybryda powstanie jakaś.

Jedyna konfiguracja jaka znalazłem, ale z wieżą o łagaodnych kątach to koła półpajęczyna/stalowe/półpajęczyna/stalowe/półpajęczyna.

Jeżeli chcesz robić wieże z kopułka dc-y, to będziesz potrzebował: 2-3 koła z otworami+bandaż (są w modelu, oznaczenia X2), może 1 stalowe(też jest w modelu, oznaczenie X3), i z 8-7 kół pełnych z bandażem.

Chyba że chcesz zrobić jakąś hybrydę, ściągniętą z pobojowiska i wyremontowaną.

Jeszcze jedno zdjęcie do kolekcji takiego szkolnego teta.

IBX8TYd.jpg