TankRed1070 Napisano 28 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2016 pierwsze zdjęcia z malunków: Na razie podkład + baza w niektórych miejscach. Zacząłem malowac drewno. Prace zwolniły nieco tempa z uwagi na inne zajęcia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan1 Napisano 28 Kwietnia 2016 Share Napisano 28 Kwietnia 2016 Malowanie będzie szare? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 28 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2016 A skąd myśl że szare? Przedwojenny oliwkowy "ogólnowojskowy"! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan1 Napisano 28 Kwietnia 2016 Share Napisano 28 Kwietnia 2016 No właśnie nie jest to do końca ustalone, czy okręty w FP były malowane na szaro, czy na właśnie oliwkowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 29 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2016 Może wsadzam własnie kij w mrowisko , ale nie ma jeszcze dyskusji na ten temat na tym forum. Podsumujmy, mamy dwie koncepcje malowania: 1. oliwkowy ogólnowojskowy 2. szary A teraz spróbujmy wymienić argumenty przemawiające za kazdą z koncepcji: 1. Oliwkowy: - kolor oliwkowy przewija się we wspomnieniach (np. p11c: w opisach parady z okazji święta FP z 1939) - podstawowym ćwiczeniem w trakcie corocznych kampanii było maskowanie jednostek przy brzegach a następnie próba ich wykrycia (przez konkurencyjny zespół). Szary byłby tu zwyczajnie niepraktyczny - jednostki FP na czarno-białych fotografiach są stosunkowo ciemne (w porównani do zdjęć jednostek morskich). Podobnie ciemne są pojazdy wojskowe z tego okresu (np. ciężarówki) malowane na jednolity kolor "ogólnowojskowy" - rozkazem z wiosny(?) lata (?) jednostki FP zaczęto przemalowywac w trójbarwny kamuflarz taki jak na pojazdach. Stąd wniosek, że maskowanie jednostek traktowano bardzo poważnie i stosowanie barw wojsk lądowych nie było niczym dziwnym. 2. Szary: - okręty wojenne są malowane na szaro, skoro FP była częscią PMW to okręty muszą być malowane tak samo Nie znam innych argumentów przemawiajacych za kolorem szarym. Jesli je znacie - piszcie. Póki co bardziej przekonuje mnie oliwkowy. Zwłaszcza, że dowództwo FP podchodziło do swoich obowiązków bardzo poważnie, zdroworozsądkowo i praktycznie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 29 Kwietnia 2016 Share Napisano 29 Kwietnia 2016 Chyba jednak raczej szare. Tak ja bym zrobił. Oliwkowo zielony lub kamo dotyczy dużych okrętów tuż przed wojną. Ciemne fotki o których wspominasz są ze starszego okresu służby, a wszystkie małe jednostki we wrześniu były jednak chyba jasnoszare, ale musze jeszcze raz oglądnąć film Zapomniana Flotylla bo jest tam jeden trałowiec i przyglądnąć się widocznym tam odcieniom. W każdym razie dyskusję na ten temat warto zacząć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 29 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2016 Chyba jednak raczej szare. - no to nie jest najmocniejszy argument.... wszystkie małe jednostki we wrześniu były jednak chyba jasnoszare na zdjeciach i filmie z wydobytych przez rosjan kutrów meldunkowych widać ze tez były w kamuflarzu Zapomniana Flotylla bo jest tam jeden trałowiec i przyglądnąć się widocznym tam odcieniom - Znam. Widac tylko ze był pomalowany na jednolity odcień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 29 Kwietnia 2016 Share Napisano 29 Kwietnia 2016 Wiem, muszę oglądnąć jeszcze raz ten film, a moje stwierdzenie, że chyba jednak szare to nie był żaden argument tylko delikatne osobiste przypuszczenie więc się nie czepiaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 29 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2016 Wiem, muszę oglądnąć jeszcze raz ten film, a moje stwierdzenie, że chyba jednak szare to nie był żaden argument tylko delikatne osobiste przypuszczenie więc się nie czepiaj Nie mam zamiaru się czepiać. Szukam argumentów na każdą z opcji. Model jest w takim stanie że moge go łatwo przemalować ale chcę miec do tego solidne podstawy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan1 Napisano 29 Kwietnia 2016 Share Napisano 29 Kwietnia 2016 Tutaj pokażę moje przypuszczenia, jednak nie wiem czy są one prawdziwe. Weźmy sobie takie dwa zdjęcia: PZL- P11c no i naszego T1. PZL jest jak każdy wie, ciemnozielono-oliwkowy. Oba zdjęcia są wykonane w mniej więcej takim samym oświetleniu (słonecznym). Pobrałem więc z obu (w miejscach gdzie nie odbijają się refleksy słoneczne) odcienie i o wiele się różnią. Oczywiście można brać pod uwagę różne rodzaje aparatów, jakimi je wykonano, lecz raczej takich różnic by nie było. Kolor z PZL-a , w rzeczywistości ciemnooliwkowy, jest o wiele ciemniejszy niż kolor trałowca, więc dla mnie wygląda na to jednak, że T1 był jasnoszary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 29 Kwietnia 2016 Share Napisano 29 Kwietnia 2016 Piotrek, tyle tylko że tak jak pisałem to są zdjęcia nie z okresu pokoju. Wtedy wszystkie jednostki były szare, ale przed wojną przemalowywano je na oliwkę. Więc jedynie można badać zdjęcia z okresu wydobywania ich przez Rosjan. A tak poważnie to myślę, że ani kolor szary ani oliwkowozielony nie byłby błędem. Możliwe że jedne zdążono przemalować a inne nie. Wszystko zależy od koncepcji autora modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 29 Kwietnia 2016 Share Napisano 29 Kwietnia 2016 ...wtedy wszystkie jednostki były szare, ale przed wojną przemalowywano je na oliwkę To by się zgadzało - Borowiak w Zapomnianej flocie pisze coś takiego że ogólnie wszystkie jednostki były szare (to maskowanie na ćwiczeniach to nie było malowane tylko rozpinali siatki i wycięte z brzegów krzaczory mocowali) a dopiero przed wojną niektóre były przemalowywane na oliwkowy (na pewno monitory a reszta to nie wiem). Co do odcienia to nie pamiętam czy to był jasno szary czy ciemny - jak znajdę ten fragment to go tu wkleje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 8 Marca 2017 Share Napisano 8 Marca 2017 Oj coś dawno już nie było żadnej aktualizacji, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 8 Marca 2017 Share Napisano 8 Marca 2017 Zima, szkutnicy siedzą po barach ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 10 Marca 2017 Share Napisano 10 Marca 2017 Wiosna idzie Panie Sierżancie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 25 Lipca 2017 Autor Share Napisano 25 Lipca 2017 Nadejszła wiosna.... potem lato..... i w końcu w temacie letko dygło Powoli składam dziada do kupy ale jeszcze sporo drobiazgu do wystrugania Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 25 Lipca 2017 Share Napisano 25 Lipca 2017 Panie Dzieju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 25 Lipca 2017 Autor Share Napisano 25 Lipca 2017 Jeszce jedna fotka. Coś poszło krzywo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 25 Lipca 2017 Share Napisano 25 Lipca 2017 Ależ mi serce rośnie, że ktoś chce czytać o naszej Flotylli Pińskiej. No i powraca wiara w modelarzy, bo zaczynałem wątpić co do całego projektu. Sam też biorę się do roboty po małym świętowani. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 25 Lipca 2017 Share Napisano 25 Lipca 2017 Fajnie te "siaty" wyszły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 26 Lipca 2017 Autor Share Napisano 26 Lipca 2017 Fajnie te "siaty" wyszły Dzięki. Szczególnie w porównaniu z tym co oferuje zestaw ;) Jeszcze sporo roboty z malowaniem żeby to wygladało jak trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 26 Lipca 2017 Share Napisano 26 Lipca 2017 Świetnie to wygląda, brawo za powrót do modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 30 Lipca 2017 Autor Share Napisano 30 Lipca 2017 Ciąg dalszy tej nierównej walki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 30 Lipca 2017 Share Napisano 30 Lipca 2017 Na razie ty jesteś górą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 22 Października 2017 Share Napisano 22 Października 2017 Znów przerwa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi