cooper69 Napisano 4 Lutego 2016 Share Napisano 4 Lutego 2016 Poproszono mnie żebym podzielił się swoim sposobem na wykonanie pordzewiałego tłumika. Mam nadzieję, że się przyda Potrzebne materiały - stary pędzel do dziobania (odpowiednio przycięty - jak na zdjęciach) - Mr Hobby (Gunze) Surfacer 500 - farby (użyłem Ammo MIG Jimenez z zestawu Rust Effect Colors) A.MIG-040 Medium Rust A.MIG-041 Dark Rust A.MIG-042 Old Rust Najpierw przy pomocy Surfacer 500 nanosimy pędzlem teksturę pordzewiałego metalu(nie należy maczać całego pędzla tylko końcówki) uderzając prostopadle do powierzchni. Należy unikać regularności tworzonego wzoru. Efekt końcowy po wyschnięciu. Po wyschnięciu Surfacera nanosimy w ten sam sposób farbę od najjaśniejszej do najciemniejszej starając się nie zasłaniać całkowicie poprzedniej (jaśniejszej) warstwy 1. A.MIG-040 Medium Rust 2. A.MIG-041 Dark Rust 3. A.MIG-042 Old Rust Efekt końcowy Ja ktoś chciałby trochę podkręcić tłumik to polecam rdzę z zestawu Tamiya Weathering Master Set C (orange rust) i okopcenia Tamiya Weathering Master Set B (soot) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 4 Lutego 2016 Share Napisano 4 Lutego 2016 Dobre, ale można ten proces skrócić stosując specjalne farby np Gunze H344. Rdzawa farba z delikatną strukturą nie dającą efektu "futra". A tak w ogóle to mi wystarczają "cienie" Tamki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 4 Lutego 2016 Super Moderator Share Napisano 4 Lutego 2016 Po wyschnięciu Surfacera nanosimy w ten sam sposób farbę od najjaśniejszej do najciemniejszej starając się nie zasłaniać całkowicie poprzedniej (jaśniejszej) warstwy 1. A.MIG-040 Medium Rust 2. A.MIG-041 Dark Rust 3. A.MIG-042 Old Rust Jaka będzie i czy w ogóle będzie różnica, jak naniesiemy farby w odwrotnej kolejności, od najciemniejszej do najjaśniejszej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 4 Lutego 2016 Autor Share Napisano 4 Lutego 2016 Zrobisz to odwrotnie to będzie więcej akcentów jasnej, świeżej rdzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 4 Lutego 2016 Share Napisano 4 Lutego 2016 Nigdy rdzy nie robiłem, więc patent wydaje mi się fajny i sprawia wrażenie dość prostego. Fajnie byłoby gdybyś dla przykładu pokazał podobny prawdziwy tłumik i rdze na nim. Wydaje mi się, że bardziej realistyczne byłoby to, gdyby te plamy nie był na całej powierzchni urządzenia, tylko lokalnie w kilku miejscach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 4 Lutego 2016 Share Napisano 4 Lutego 2016 Racja, nie mam więcej pytań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 4 Lutego 2016 Share Napisano 4 Lutego 2016 dzięki za tutorial Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KW-2 Napisano 16 Lutego 2017 Share Napisano 16 Lutego 2017 Świetne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi