Bosch121 Napisano 14 Lutego 2016 Share Napisano 14 Lutego 2016 Witam, zakupiłem ostatnio model plastikowy Italeri, a do niego farby akrylowe Italeri. Nie wiem dlaczego, ale muszę nałożyć bardzo dużo warstw, aby plastiku nie było widać, a farba jakby się nie trzyma, bardzo łatwo złazi. Niestety zniechęciło mnie to trochę, bo próbowałem naprawde długo. Bardzo proszę o pomoc użytkowników o wspólne rozwiązanie problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 14 Lutego 2016 Share Napisano 14 Lutego 2016 Pod farby akrylowe należy zawsze połóżyć podkład którego celem jest zwiększenie przyczepności farby do plastiku. tutaj tkwi cały szkopół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bosch121 Napisano 14 Lutego 2016 Autor Share Napisano 14 Lutego 2016 Nakładać normalnie pędzlem? A jaki podkład byś polecał i z jakiego sklepu? Ostatnim, chyba najważniejszym pytaniem jest to czy przed malowaniem zmatowieć plastik papierem wodnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 14 Lutego 2016 Share Napisano 14 Lutego 2016 Rozumiem że nie masz aerografu, więc najlepszy dla Ciebie będzie podkład w sprayu np.: Mr. Primer Surfacer 1000 Fine Surface Primer Super Surfacer Primer (plastic/metal) Gray - 100ml. W zasadzie każdy powyższy daje ten sam efekt, zwiększa przyczepność farby i wygładza powierzchnie modelu Gdybam że poniższe mógłbyś także nakładać pędzlem, ale nie dam sobie ręki obciąć ;) White Primer - 60ml. Primer Primer (22ml) Acrylic Polyurethane - Primer Grey - 200ml. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bosch121 Napisano 14 Lutego 2016 Autor Share Napisano 14 Lutego 2016 No właśnie aerografu niestety nie mam (drogi sprzęcik), ale gdybyś mógł polecić jakiś dobry, za niewielkie pieniądze, może używany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 14 Lutego 2016 Share Napisano 14 Lutego 2016 http://allegro.pl/precyzyjny-aerograf-dysza-0-2mm-zbiornik-2ml-i5691857255.html od tego możesz zacząć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bosch121 Napisano 14 Lutego 2016 Autor Share Napisano 14 Lutego 2016 A jaki kompresor do tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 14 Lutego 2016 Share Napisano 14 Lutego 2016 Tutaj masz na giełdzie modelworkowej porządny kompresor z aerografem za małe pieniądze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rinho Napisano 19 Lutego 2016 Share Napisano 19 Lutego 2016 Ja ostatnio używałem podkładu akrylowego samochodowego i fajnie wszystko przylega, nic nie odpada i wygląda solidnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 20 Lutego 2016 Share Napisano 20 Lutego 2016 Według mnie pod pędzel nie potrzeba kłaść podkładu. Po prostu trzeba pamiętać o kilku zasadach. -przed malowaniem odtłuść model - dobrze wymieszaj farbę - odpowiednio ją rozcieńcz, konsystencja mleka mniej więcej -nakładaj kilka cienkich warstw, następna po wyschnięciu poprzedniej Sam używam akryli z Italeri i bardzo dobrze mi się nimi maluje. Poza tym wrzuć zdjęcia, łatwiej będzie doradzić jeśli zobaczymy jak sprawy się mają. Jeśli już koniecznie chcesz używać podkładu to polecam podkład w sprayu Motip. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bosch121 Napisano 20 Lutego 2016 Autor Share Napisano 20 Lutego 2016 Niestety zdjęć nie potrafię wstawiać. A ty przed malowaniem usuwasz warstwę tego "śliskiego" plastiku, aby był szorstki i jałowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 20 Lutego 2016 Share Napisano 20 Lutego 2016 Można delikatnie przetrzeć wodnym papierem, tylko w miarę gładkim żeby potem pod farbą rysy nie wyszły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bosch121 Napisano 20 Lutego 2016 Autor Share Napisano 20 Lutego 2016 Mam jeszcze takie pytanie, a mianowicie czy aerografem wygodniej się maluje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 20 Lutego 2016 Share Napisano 20 Lutego 2016 Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bosch121 Napisano 20 Lutego 2016 Autor Share Napisano 20 Lutego 2016 I warto w niego aż tyle inwestować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 20 Lutego 2016 Share Napisano 20 Lutego 2016 Odwrócę pytanie. Jakbyś miał do odkręcania i przykręcania sporo różnych rozmiarów śrub i nakrętek wolałbyś to robić tzw. kombinerkami czy kompletem kluczy do tego przeznaczonych? PS. Co to jest AŻ TYLE? Mnie cały czas zastanawia jak ludzie inwestują w model od 100 do kilkuset złotych (z dodatkami) i kupują najtańszy aerograf... Jak chcesz uprawiać to hobby (zresztą według mnie każde) to dobre narzędzia to podstawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bosch121 Napisano 20 Lutego 2016 Autor Share Napisano 20 Lutego 2016 Ok, wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bosch121 Napisano 20 Lutego 2016 Autor Share Napisano 20 Lutego 2016 A co ile nakładać kolejne warstwy farby, aby poprzednia wystarczająco wyschnęła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 20 Lutego 2016 Share Napisano 20 Lutego 2016 Zależy od farb ale przy akrylach to kamuflaż możesz nawet (przy odpowiednim rozplanowaniu etapów malowania aerografem) w czasie "jednego posiedzenia" zrobić. Ale generalnie w modelarstwie jest jedna główna zasada - śpiesz się powoli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grazzi Napisano 20 Lutego 2016 Share Napisano 20 Lutego 2016 Bosch121- tak łopatologicznie to oczywiście zależy- akryle po kilkunastu minutach, emalie i oleje lepiej zostawić nawet na jakieś 20h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 20 Lutego 2016 Share Napisano 20 Lutego 2016 Mam jeszcze takie pytanie, a mianowicie czy aerografem wygodniej się maluje? Nie wiem jak innym, ale mnie o wiele wygodniej maluje się pędzlem. Żadnych problemów, nie muszę martwić się jakością farby, nie muszę myśleć o dedykowanych rozpuszczlnikach. Nie muszę myśleć o czystości powietrza, o wilgotnosci, o tym, że jak jest za gorąco to muszę dodać retardera. Biorę Pactrę, dolewam trochę wody i maluję. Wbrew pozorom o wiele łatwiej dojść w różne zakamarki (włosie pędzla da się zagiąć, strumień z aero leci zawsze prosto). Umycie pędzelka zajmuje mi 7 sekund. Pełna wygoda. PS. Proszę mnie nie kontrować, że z aero jest bez porównania lepsza powierzchnia, cieńsza warstwa farby, niepozalewane szczegóły, połysk bez smug, tonalne przejscia itd. itp. Odpowiadałem tylko na pytanie kolegi - czym jest malować WYGODNIEJ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ibum78 Napisano 17 Kwietnia 2016 Share Napisano 17 Kwietnia 2016 Witam serdecznie Jestem nowy na tym forum i zarazem nowy w świecie modelarstwa. Chciałbym was prosić o pomoc, potrzebuje pomalować model Sd. Kfz 184 Ferdinand/ Elefan od Italeri. Interesuje mnie jakie barwy ochronne posiadały te niszczyciele Ps.sorki ze dołączyłem z pytaniem w tym poście ale za bardzo nie wiedziałem gdzie go dodać by nie zaśmiecać forum Pozdrawiam Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi