letalin Napisano 14 Lutego 2016 Share Napisano 14 Lutego 2016 Zacząłem tydzień temu, ale postęp był niewielki. Inbox jest tu viewtopic.php?f=71&t=52063 Żywica jest krucha, to moja pierwsza nauka z pracy nad tym zestawem. Było trochę delikatnej pracy pilnikiem i papierem ściernym przy kołach i gąsienicach, która wymaga czasu. Naprawiłem też szkody jakie sobie uczyniłem wyłamując z boków kadłuba odbijacze gąsienic. Skrajne wahacze są ustalone dźwigniami amortyzatorów, a reszta przyklejona według linijki. Koło napędowe musi być idealnie równo sklejone, bo inaczej ogniwka gąsienic będą zezować. Użyłem dwóch segmentów gąsienic do zsynchronizowania wieńców tych kół. Poszło dobrze na poxipol. Koła i ogniwka wymagają dopracowania, sporo małych otrepów, często na granicy rozdzielczości mojego oka, poprzedni tydzień zszedł mi na czyszczeniu i pasowaniu ogniwek. Mam nadzieję, że się to opłaci przy ostatecznym montażu. Mogłem koła malować po sklejeniu, ale mój plan nie jest dużo b. pracochłonny. Dokładnie maskowane bandaże będą tylko od zewnątrz, na reszcie zrobię popelinę od ręki, a potem wypaskudzę czymś oleistym, albo czymś innym co znajdę. Po pryśnięciu podkładem jest pomalowane na gładko. Pewne problemy ze śladami pęknięć na odlewie zlekceważyłem. Toż do sowiecki czołg, a nie cadillac. Postanowiłem oddzielić montaź i malowanie podwozia od reszty. Nie wymyśliłem po prostu metody na to, żeby malować całość po zmontowaniu. Nawdychałem się tego: Widzę Cię! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 16 Lutego 2016 Autor Share Napisano 16 Lutego 2016 Nie wiem co, coś zrobiłem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tremac Napisano 16 Lutego 2016 Share Napisano 16 Lutego 2016 Robię ten sam model wiec chętnie podglądem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 16 Lutego 2016 Autor Share Napisano 16 Lutego 2016 Robię ten sam model wiec chętnie podglądem. A może wrzucisz warsztat? Moje doświadczenie z czołgami jest niemal zerowe, przydałoby mi się takie wsparcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tremac Napisano 16 Lutego 2016 Share Napisano 16 Lutego 2016 Warsztatu raczej nie będzie ponieważ z budową już ruszyłem jakiś czas temu ale chętnie wymienię się swoimi doświadczeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 16 Lutego 2016 Share Napisano 16 Lutego 2016 Każda czteryósemka na wagę złota więc zasiadam i podglądam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 16 Lutego 2016 Autor Share Napisano 16 Lutego 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tremac Napisano 16 Lutego 2016 Share Napisano 16 Lutego 2016 Kolorek ciekawy wychodzi Ja swojego odmiennie buduje. Co się da składam do kupy i dopiero będę malował. Pozwolę sobie dać zdjęcie. W miejscach widocznych trzeba zaszpachlowac bo po malowaniu powychodza nierówności Z drogiej strony podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 16 Lutego 2016 Autor Share Napisano 16 Lutego 2016 Kolorek ciekawy wychodzi Ja swojego odmiennie buduje. Co się da składam do kupy i dopiero będę malował. Pozwolę sobie dać zdjęcie. W miejscach widocznych trzeba zaszpachlowac bo po malowaniu powychodza nierówności Z drogiej strony podobnie. Super, że pokazujesz swój sposób. Bardzo ciekawa technologia montażu. Moje umiejętności nie pozwalają mi tak podejść do zadania. Nie umiałbym pomalować kadłuba i wahaczy po zasłonięciu ich kołem. Nie mówiąc o bandażach kół. Myślałem o osobnym polepieniu kół i gąsienic i połączeniu tego po pomalowaniu. Wybrałem w końcu najprostszy dla mnie sposób podobny do tego jaki stosowałem w 1/72. Zauważyłem te nierówności dopiero po podkładzie. Przeszedłem nad tym bez szpachlowania. Zachlapię błotem:) U mnie z drugiej strony jest gładko. Pęknięcie na rancie błotnika poprawię. Koniecznie pokazuj postępy, taki wspólny wątek jest moim zdaniem ciekawszy. I na pewno będę potrzebował jakiejś inspiracji, wzoru do naśladowania przy malowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tremac Napisano 16 Lutego 2016 Share Napisano 16 Lutego 2016 Eee tez nie mam żadnego doświadczenia jest to mój 3 model z żywicy więc też trza będzie rzucić błotem Wieże będziesz mocowal na stałe? Co do malowania to nie jestem pewien jakich zieleni użyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 16 Lutego 2016 Autor Share Napisano 16 Lutego 2016 Wieże będziesz mocowal na stałe? Co do malowania to nie jestem pewien jakich zieleni użyć. Zieleń podobno była różna na maszynach polskiej produkcji, od tych oryginalnych sowieckich. Ten ma być podobno właśnie jednym z tych zakupionych u Wielkiego Brata. Wieżę zamontuję obrotowo. Wkleję elastyczne kliny z zatrzaskiem. Pokażę wkrótce to rozwiązanie, jeszcze nie jest zrealizowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 17 Lutego 2016 Share Napisano 17 Lutego 2016 Nie dziwię się, że Tankmania "poszła" w 1/48. Tyle razy włożyli masę pracy w żywiczne modele w 1/35. Olbrzymie koszty materiałów, robocizny a tu sruuuu chinole wydaja identyczny model w plastiku !! :-( Fajnie, że zrobili T-55 w "lotniczej" skali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 20 Lutego 2016 Autor Share Napisano 20 Lutego 2016 Cztery koła, dwie farby. Na górze od lewej czysta 304, po prawej 303. Na dole koła pierwotnie 303, pryśnięte mgiełką 304. Tu jeden z oryginalnych odcieni farby na tym typie. Nie mam pojęcia jakie odcienie są najbardziej przybliżone, do tego co było na polskich czołgach w 1968. Nie chcę za bardzo odlecieć w interpretacji, z przyjemnością przeczytam Wasze opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 20 Lutego 2016 Share Napisano 20 Lutego 2016 Prawy dół wygląda nieźle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tremac Napisano 27 Lutego 2016 Share Napisano 27 Lutego 2016 Jakieś postępy? Ja wczoraj swojego zacząłem malować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 27 Lutego 2016 Share Napisano 27 Lutego 2016 Jakieś postępy? Ja wczoraj swojego zacząłem malować. Pokaż fotki ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tremac Napisano 27 Lutego 2016 Share Napisano 27 Lutego 2016 Lepszej nie będzie narazie Pryskane model colorami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 27 Lutego 2016 Autor Share Napisano 27 Lutego 2016 Jakieś postępy? Ja wczoraj swojego zacząłem malować. Jutro dopiero będę miał trochę przestrzeni i czasu, ale nie dam rady zacząć malowania całości. Muszę się cofnąć o jeden krok. Jakiej średnicy drut użyty jest do uchwytów na wieży? Zostawiasz właz dowódcy otwarty? Dasz jakiegoś figuranta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tremac Napisano 27 Lutego 2016 Share Napisano 27 Lutego 2016 Użyłem jaki był pod ręką 0,45mm to akurat z kabla telefonicznego troszke miękki ale nikt się przecież na tych uchwytach nie będzie wieszal. Przed malowaniem sprawdź lufę bo też może trzeba będzie poprawiać. Ja u siebie po podkładzie jak była przyklejona zauważyłem nierówności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 27 Lutego 2016 Autor Share Napisano 27 Lutego 2016 Przed malowaniem sprawdź lufę bo też może trzeba będzie poprawiać. Ja u siebie po podkładzie jak była przyklejona zauważyłem nierówności. Od spodu była popękana. Zauważyłem. Tak się zastanawiam nad położeniem reflektora, tego po prawej stronie wieży połączonego z lufą, dźwignią. Nie powinien być podniesiony pod tym samym kątem co lufa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tremac Napisano 27 Lutego 2016 Share Napisano 27 Lutego 2016 Teoria mówi ze tak. Ja z początku też tak ustawiłem ale nie za bardzo mi się podobało wiec opuściłem. Dziś kalki kładłem i według mnie te zestawowe za duże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flachenty Napisano 28 Lutego 2016 Share Napisano 28 Lutego 2016 Reflektor jest na stale sprzężony z lufą i ma patrzeć dokładnie tam gdzie ona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 28 Lutego 2016 Autor Share Napisano 28 Lutego 2016 Znalezione tutaj http://flickrhivemind.net/flickr_hvmnd.cgi?method=GET&sorting=Interestingness&page=5&photo_type=250&noform=t&search_domain=Tags&photo_number=50&tag_mode=all&sort=Interestingness&textinput=t5455&originput=t5455&search_type=Tags Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tremac Napisano 28 Lutego 2016 Share Napisano 28 Lutego 2016 Ale zaczytani Numery rzeczywiście wielkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 19 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2016 Dużo opowiadać, wracam na prostą. Te zaczepy na wieży kosztowały mnie w sumie kilkanaście godzin pracy. Oryginalne z blaszki musiałem odrzucić, bo jeden prysnął w kosmos i musiałem dorabiać z drutu, a jak jeden inny, to uznałem, że bez sensu i oderwałem już przyklejone i zrobiłem wszystkie nowe. Cieszyłem się, że chociaż będą okrągłe w przekroju, jak trzeba, ale nie wiem, czy było warto patrząc na czas jaki to pochłonęło. Razem ich było chyba 50. Większość leży jeszcze gdzieś na podłodze:) Jak zaczepy, to i poręcze na wieży nowe. Tu akurat blaszka wypadała blado. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi