pedzelek Napisano 24 Lutego 2016 Share Napisano 24 Lutego 2016 Projekt myślę ,że ciekawy. Odbiegający od setek gotowych modeli. Zniszczonych pojazdów mało na naszym forum. Mam nadzieję ,że mimo to znajdzie się ktoś doświadczony i pokieruje mnie odpowiednio. Nie koniecznie doświadczony we wrakach. Główny bohater 1mój model: Farby, które użyłem wcześniej do KRUPP PROTZE : Inspiracja: Myślę ,że warto dokupić : Aber 35A103 Drzwiczki do bocznych zasobników niem. transporterów półgąsienicowych Hobby Boss 81005 Gąsienice do Sd.Kfz 251 Part -P35-090 Sd.Kfz 251/1 Ausf.D front fenders AFV Club lub Part -P35-105 Sd.Kfz.251/1 Ausf.D front fenders Dragon Problem w tym ,że błotniki są do innych modeli. Tamiya brak Chyba ,że samemu z ramek od elementów fototrawionych...>?< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 25 Lutego 2016 Share Napisano 25 Lutego 2016 Myślę ,że warto dokupić : Nie warto - dodatki które wymieniłeś nie tylko nie są dedykowane do modelu Tamiyi ale są przeznaczone do zupełnie innej wersji pojazdu: Ausf D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 25 Lutego 2016 Share Napisano 25 Lutego 2016 W kwestii rozwałki to może przyda Ci się ta stronka http://www.scratchmod.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 27 Lutego 2016 Autor Share Napisano 27 Lutego 2016 Czekam na wasze sugestie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 27 Lutego 2016 Share Napisano 27 Lutego 2016 Miejscami fajnie wygląda rdza i "złuszczona" farba ale sama grubość powłoki lakierniczej raczej przesadzona i kolor trochę za jasny. Co do samego pojazdu to chyba nie za bardzo przyłożyłeś się by zobaczyć jak w rzeczywistości wyglądało wnętrze, przedział desantowy i komora silnika. Grubość blach pancerza mocno przesadzona - zwłaszcza widoczne nad komorą silnika, na drzwiach desantu i bocznych zasobnikach. Środkowe koło z prawej strony dziwnie "stopione" . Jak na razie kiepsko - poprzednie Twoje prace zdecydowanie fajniej wyglądały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 28 Lutego 2016 Autor Share Napisano 28 Lutego 2016 Przyłożyłem się i przeglądałem wnętrze. Uwierz mi spędziłem wiele godzin na przeglądaniu/szukaniu zdjęć. Grubość blach to wyrób Tamiya. Kolor ze względu na brak panzergrau akryl to zastosowałem mieszaninę biały+czarny akryl. Mam olejną panzergrau ale nie wiem czy nadaje się do nakładania na wcześniejszą vallejo crackle i chipping medium Dzięki za uwagi. Aktualnie pracuje nad nim żeby miało ręce i nogi. Duże obszary rdzy nie koniecznie mi wychodzą. Myślę żeby go całego zakryć farbą panzergrau i punktowo odsłonić rdzę. Coś na wzór tego: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 28 Lutego 2016 Autor Share Napisano 28 Lutego 2016 Na drzwi do wnętrza silnika jakiej grubości blachę mm: 0,2/ 0,5/ 0,8/ 1/ 1,5/2 / ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 28 Lutego 2016 Share Napisano 28 Lutego 2016 Na drzwi do wnętrza silnika jakiej grubości blachę mm: 0,2/ 0,5/ 0,8/ 1/ 1,5/2 / ? Pancerz nad silnikiem miał 8 mm grubości; przód, tył i boki kadłuba po 14,5 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 28 Lutego 2016 Autor Share Napisano 28 Lutego 2016 Na drzwi do wnętrza silnika jakiej grubości blachę mm: 0,2/ 0,5/ 0,8/ 1/ 1,5/2 / ? Pancerz nad silnikiem miał 8 mm grubości; przód, tył i boki kadłuba po 14,5 mm. 8mm x skala 0,35 =2,8mm blacha. Takich nie ma więc najlepiej 2mm + farba i będzie cacy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 28 Lutego 2016 Share Napisano 28 Lutego 2016 8mm/35~0,2285..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 28 Lutego 2016 Autor Share Napisano 28 Lutego 2016 Poprawiłem co mogłem. Teraz ślady eksploatacji i będzie lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 28 Lutego 2016 Share Napisano 28 Lutego 2016 Ja bym coś zrobił z przodkiem esdeka, albo pomyślał nad przedziałem silnika albo dał tę pokrywę bo to szpetnie wygląda, druga rzecz to całkowity brak wnętrza pojazdu, brak siedzeń, nic. Poza tym wydaje mi się że dałeś za dużo tego czegoś z vallejo co działa jak lakier do włosów bo kolor bazowy Ci się pomarszczył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 28 Lutego 2016 Autor Share Napisano 28 Lutego 2016 Wnętrze, silnik , gaski itd. dojdą jeśli uda mi się go odpowiedni zrobić. Jak na razie mam mieszane uczucia. Wzoruję się na 1 zdjęciu. Obok to co udało mi się uzyskać i nie wiem czy idę w dobrą stronę. ... nerwy. cały dzień z tym g... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 29 Lutego 2016 Share Napisano 29 Lutego 2016 Wydaje mi się że silnik powinien zostać zamontowany przed przyklejeniem górnego pancerza. Wg mnie nie ma źle jeśli robisz taki wrak pierwszy raz aczkolwiek nie podoba mi się zmarszczona farba i nie wiem, może się myle ale chyba jest jej za grubo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 29 Lutego 2016 Autor Share Napisano 29 Lutego 2016 Jeśli mi się uda to przetrę drobnym papierem ściernym pancerz. Przemaluję go ponownie i tym razem zaopatrzę się w oryginalną panergrau lub inna zielona akryl. (vallejo crackle i chipping medium - nakłada się tylko AKRYL. Żadnych olejnych. Próbowałem na próbce) Zastosuję głównie ciemną rdzę. Nada odpowiedniego kontrastu. Tak jak już mówiłem jeśli efekt mnie i Was zadowoli na ocenę 8/10. - Wówczas dojdzie silnik, i drzwi do górnego pancerza. Nad wnętrzem się zastanowię. Cała podłoga będzie zakryta piaskiem/błotem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 13 Marca 2016 Autor Share Napisano 13 Marca 2016 Pisać czy zostawić dziada czy won! ( dojdzie CHIPPING i kurzenie. Przód- tz.czoło ulegnie zmianie) Mnie osobiście na tą chwile efekt zadowala. Rdze podkreślę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irgr Napisano 13 Marca 2016 Share Napisano 13 Marca 2016 Ciężko będzie zamaskować uproszczenia i te strasznie grube płyty. Razi to szczególnie nad silnikiem. Wraki zdecydowanie się robi lepiej z nowych zestawów =P Nie wiem co planujesz z nim robić dalej, ale uważam że przydałoby się go rozkleić i jakimś narzędziem odchudzić plastik w najbardziej widocznych miejscach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi