gucio72 Napisano 28 Lutego 2016 Share Napisano 28 Lutego 2016 Witam. Jak już niektórzy wiedzą z działu powitalnego jestem można powiedzieć początkującym modelarzem. Na pierwszy rzut wziąłem sobie model Kraz 214B firmy RODEN w skali 1/35. Na już dopiero zbieram narzędzia, więc pierwsze malowanie na razie pędzlem. Na początek ograniczę się do wersji pudełkowych ;-) Pytanie. Jak malować koła ? Można podkładem w spraju całe koło, czy opony czymś innym ? P.S. Nie znoszę brutalnej krytyki !! Bo mogę się zamknąć w sobie ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mac09 Napisano 28 Lutego 2016 Share Napisano 28 Lutego 2016 Witam, życzę powodzenia przy KrAZie, sam sklejam 255. Niełatwy model sobie wybrałeś. Co do technik nie pomogę, ale jak będziesz potrzebował zdjęć detali to mogę Ci wysłać (255 ma w większości to samo). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gucio72 Napisano 29 Lutego 2016 Autor Share Napisano 29 Lutego 2016 Wiem. Obserwuję twój warsztat. Moja opinia co do samego modelu jest taka, że jako taki trudny nie jest (na razie tylko wersja pudełkowa mnie interesuje) ale instrukcja daje bardzo dużo do życzenia :-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gucio72 Napisano 2 Marca 2016 Autor Share Napisano 2 Marca 2016 Witam. Prace pomału do przodu. Kolorystyka "moja" ;-) Teraz pytania. 1. Jaka dalej kolejność malowania ? Według mnie: bezbarwny połysk - kalka - bezbarwny połysk - wash - bezbarwny mat ?! 2. Jak pomalować opony ? Zrobiłem tak: podkład - czarny mat Tamiya. Ale jak widać opony nadal się świecą :-( Czy są jakieś inne farby środki do malowania opon ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 2 Marca 2016 Share Napisano 2 Marca 2016 Może się mylę, ale przypuszczam, że opony w tym modelu, jak w wielu innych modelach pojazdów kołowych, są zrobione z gumy i są już w odpowiednim kolorze. Po jakiego grzyba więc, dodatkowo je malować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gucio72 Napisano 2 Marca 2016 Autor Share Napisano 2 Marca 2016 Są z gumy, ale świecą się jak psu "kulki". Kraza chcę nieco umorusanego a nie z defilady :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 2 Marca 2016 Share Napisano 2 Marca 2016 Se Pan wezmą i kupią coś takiego jak weathering pomalują i już będzie umorusany . Pozdrawiam M1A1(HA) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 2 Marca 2016 Share Napisano 2 Marca 2016 Skoro świecą się gumowe opony, to podejrzewam, że nałożyłeś za grubą warstwę farby, lub źle rozmieszaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gucio72 Napisano 3 Marca 2016 Autor Share Napisano 3 Marca 2016 Nakładałem pędzlem, więc na pewno farby było trochę dużo. Jeżeli chodzi o wymieszanie, trudno powiedzieć, bo mieszałem, ale czy wystarczająco długo/dokładnie..... Uczę się dopiero :-) Można ewentualnie farbę jakoś zmyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 3 Marca 2016 Share Napisano 3 Marca 2016 Tamijka to nie jest najlepszy wybór do pędzelka .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 11 Marca 2016 Share Napisano 11 Marca 2016 Tamijka to nie jest najlepszy wybór do pędzelka .... A to dlaczego? Nie pytam by się wymądrzać, czy przekomarzać ale maluję już kolejny model Tamiyą i na tle poprzednio używanych farb uważam je za najlepsze pod pędzel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi