karambolis8 Napisano 2 Marca 2016 Share Napisano 2 Marca 2016 Witam. Jestem chyba blisko pobicia rekordu największej ilości rozgrzebanych modeli ;) Ferrari nadpocząłem akurat dawno temu, leży i się kurzy, ale skoro porobiłem już zdjęcia, to czemu nie wrzucić ich na forum. Tym bardziej, że mam parę pytań. Do sedna. Początkowo miał być prosto z pudła, ale jak już pomalowałem kastę, to zaczął mi się nawet podobać i dokupiłem zestaw blaszek HD. Kolor to niebieski metallic z palety VW. Kupiłem kiedyś w mieszalni, żeby przypudrować sypiącą się rdzę z mojego bolidu, Passata 1.9TDi. Paska już nie mam, to Ferrari będzie mi go przypominało ;) Felgi początkowo miały być czarne, ale później pomalowałem Alcladem White Aluminium, zdjęcia wrzucę wieczorem. Kolor zacisków się jeszcze decyduje. Problem mam taki, że do schnącego lakieru (GX100) przyczepia mi się kurz. Trudno jest przed kolejną warstwą usunąć wszystkie drobinki, zawsze coś się zawieruszy. Próbowałem różnych szmatek do kurzu, ale średnio się sprawdzają. Możecie coś polecić? Obecnie przed kolejnymi warstwami muszę całość szlifować papierem 2500, żeby pousuwuwać to, co się poprzyklejało. Pozdrawiam, Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 2 Marca 2016 Share Napisano 2 Marca 2016 Jestem chyba blisko pobicia rekordu największej ilości rozgrzebanych modeli ;) Nie sądzę, ja mam 53 rozgrzebane i 100 na magazynie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 2 Marca 2016 Autor Share Napisano 2 Marca 2016 Witam. Przepraszam za jakość zdjęć, ale padła mi jedna z lampek. Skromny zestaw dodatków I w docelowym kolorze felg. Spasowanie grilla. Jest ciut za niski. Mam nadzieję, że w połączeniu z elementem plastikowym da się to zgubić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabbit666 Napisano 2 Marca 2016 Share Napisano 2 Marca 2016 Jakoś tak zabawkowo wygląda na tych felgach. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 2 Marca 2016 Autor Share Napisano 2 Marca 2016 Myślę, że to kwestia oświetlenia. Postaram się zrobić lepsze fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek.X Napisano 2 Marca 2016 Share Napisano 2 Marca 2016 Problem leży w grubości opon - takie balony w ferrari to byłby grzech! Przez to felgi wydają się malutkie, a przy czarnych tak bardzo się to nie rzucało w oczy. Spróbuj delikatnego łosza + hamulce może jakoś to 'przyćmią'. Powodzenia ;)! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 20 Marca 2016 Autor Share Napisano 20 Marca 2016 Hej. Zabrałem się za polerowanie. Zrobiłem sobie do Proxxona tarcze polerskie z gąbek i pojechałem pastami Tamiya niebieską i białą. Miałem po tym dalej rysy na lakierze, więc pomyślałem, że spróbuję jeszcze raz, ale zacznę od czerwonej. No i stał się dramat, cała kasta do zmycia i polerowania. Przebiłem się do plastiku na krawędziach. Mam nauczkę, następnym razem dłużej popracuję niebieską i białą, czerwonej nie będę ruszał. Na pocieszenie pomalowałem zaciski i poskładałem sobie na próbę tarcze HD. Nie wygląda to najgorzej. Na zaciski położę jeszcze ostatnią warstwę żółtego glossu. Śruby zapuściłem chromem, ale nie wiem czy widać. Pozdrawiam, Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 20 Marca 2016 Share Napisano 20 Marca 2016 Te żółte zaciski nie bardzo pasują do koloru kasty Wiadomo o gustach się nie dyskutuje... PS Twoja strona baaaardzo długo się ładuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 20 Marca 2016 Autor Share Napisano 20 Marca 2016 (edytowane) Wzoruję się na tym Na stronę nic nie poradzę - darmowy hosting ;) Edytowane 18 Lipca 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gadas_75 Napisano 20 Marca 2016 Share Napisano 20 Marca 2016 Przy kolorze niebieskim, żółty akcent jest jak najbardziej na miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Browarek90 Napisano 20 Marca 2016 Share Napisano 20 Marca 2016 Ładnie to wygląda Mam pytanie ile warstw lakieru dawałeś? I jakich tzn 1 mgiełka 2 mokra itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 21 Marca 2016 Autor Share Napisano 21 Marca 2016 Niestety nie powiem, bo nie pamiętam. Kasta wylądowała w Docie, będę malował następny raz, to policzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sushi79 Napisano 21 Marca 2016 Share Napisano 21 Marca 2016 wszystko fajnie ... ale ...zaciski z przodu nie są na tym miejscu co powinny być... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 21 Marca 2016 Share Napisano 21 Marca 2016 wszystko fajnie ... ale ...zaciski z przodu nie są na tym miejscu co powinny być... Sushi ma rację Faktycznie są odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 21 Marca 2016 Autor Share Napisano 21 Marca 2016 To jest sama buda oparta na kołach do przymiarki. Tam przecież nie ma jeszcze zawieszenia ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 21 Marca 2016 Share Napisano 21 Marca 2016 Zabrałem się za polerowanie. Zrobiłem sobie do Proxxona tarcze polerskie z gąbek... Mam nauczkę, następnym razem dłużej popracuję niebieską i białą, czerwonej nie będę ruszał. I nie ruszaj też Proxxona, ani innego tego typu urządzenia. Dla własnego spokoju sumienia, polerowanie kasty lepiej przeprowadzać ręcznie. Za jednym razem Ci się uda, a za drugim już nie. Owszem, polerowanie ręczne trwa dłużej, ale cały proces jest wtedy całkowicie przewidywalny. Dla przykładu, tak wygląda mój ostatni model, jaki popełniłem, gdzie nadwozie wyprowadziłem następująco: kolor Gunze C, lakier Gunze GX100, szlifowanie zestawem papierów Tamiyi, polerka kompletnym zestawem trzech past Tamiyi i na koniec wosk Tamiyi. Oczywiście wszystko polerowane ręcznie- Proxxonów, Dremelów i innych tym podobnych cudów, nawet bym się nie odważył zastosować http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=73&t=51800 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 22 Marca 2016 Autor Share Napisano 22 Marca 2016 Super to Ferrari wyszło Zastanowię się jeszcze nad tym polerowaniem mechanicznym. Może tylko ostatni etap (biała pasta) zrobię Proxxonem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 22 Marca 2016 Share Napisano 22 Marca 2016 Może tylko ostatni etap (biała pasta) zrobię Proxxonem? I potem znowu dopolerujesz się do podkładu? Dawno temu miałem tylko jedną próbę z polerowaniem za pomocą Dremela... i więcej prób nie podejmowałem Wolę posiedzieć dłużej, namachać się łapą, zużyć w cudzysłowiu stertę papieru ściernego i pół tubki pasty polerskiej, niż potem malować wszystko od nowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 22 Marca 2016 Autor Share Napisano 22 Marca 2016 Na niskich ustawieniach prędkości mogłem niebieską pastą jeździć po krawędziach i nic się nie działo. Dopiero czerwona mi zepsuła. Więc co tu mówić o białej ;) Dremel nie ma chyba tak niskich ustawień prędkości jak Proxxon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 12 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2016 Witam. Drobny update. Kasta przygotowywana do ponownego malowania Przeszlifowałem na wiertarce tarcze hamulcowe. Po lewej tylko wycięte, po prawej przeszlifowane. Myślę, że to doda trochę realizmu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kashato Napisano 13 Kwietnia 2016 Share Napisano 13 Kwietnia 2016 Jeśli chodzi o tarcze to robią sporą różnicę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 13 Kwietnia 2016 Share Napisano 13 Kwietnia 2016 Tarcze robione w ten sposób faktycznie lepiej oddają rzeczywistość Przed "ścieraniem" można zapuścić otwory jakimś metalizerem (dawałem tytan albo magnez). Wtedy po dotarciu metalizer zostaje tylko w otworach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 13 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2016 Fajnie, że się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 15 Grudnia 2016 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2016 Hej. Mam pytanko do speców od polerki. Jestem na etapie ścinania skórki pomarańczy z GX100. Używam do tego Mr. Laplos #6000. W dalszym planie jest jeszcze #8000 i pasty jednak zaliczyłem skuchę. Na jednej ostrej krawędzi dotarłem do plastiku. Myślę że zrobię retusz przecierając pędzelkiem i zalakieruję ten obszar jeszcze raz. Pytanie czy mogę kłaść nową warstwę lakieru na poprzednią, obecnie zmatowaną #6000 czy muszę najpierw obecną wypolerować na gotowo? Obawiam się czy mi rysy nie zostaną pod lakierem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 16 Grudnia 2016 Share Napisano 16 Grudnia 2016 Pomiędzy warstwami to się szlifuje 2000, nie wiem skąd ten pomysł ciągle wraca, że farba ma się układać i trzymać na lustrze. Ja bym pędzel odpuścił, zrób to delikatnie aero żeby krawędzie nie powstały. Ale jeśli przy szlifowaniu 6000 się przecierasz to zdecydowanie za cienko malujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi