Toff Posted March 24, 2016 Share Posted March 24, 2016 Mam problem z matowym lakierem Vallejo: Jakkolwiek bym próbował lakierować (aerograf), to nijak nie wychodzi z tego pełen mat. Dotychczas osiągałem efekty od półmatu do połysku. Próbowałem nierozcieńczonym, a także rozrzedzanym (alkoholem 40%) i matu uzyskać nie mogę. Czy ktoś ma doświadczenia z tym lakierem i może podpowiedzieć jakieś rozwiązanie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Toff Posted March 24, 2016 Author Share Posted March 24, 2016 Dziękuję za konstruktywną opinię. Może jednak ktoś ma radę, która nie wymaga tak drastycznych kroków o fekalnym podtekście? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemek Przybulewski Posted March 24, 2016 Share Posted March 24, 2016 Tego akurat nie używałem więc nie doradzę. Ale skoro nie uzyskujesz satysfakcjonującego efektu, to pewnie nic nie pomoże. Ja tak miałem z lakierem Microscale. Czego bym nie robił to efekt ciężko było nazwać matem. Nawet bym tego satyną nie nazwał. W końcu przerzuciłem się na Alclada i jest rewelka. Wprawdzie nie jest tani bo butelka 120ml kosztuje prawie 40zł ale jest gęsty więc trochę go rozrzedzam w aero i nie idzie go dużo. Pomalowałem kilka modeli i to dużych bo A-10, Mig-23, całego Patriota, Smerch, Type90, Auf1 i zużyłem niecałą połowę butli. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Corsair Posted March 25, 2016 Share Posted March 25, 2016 Kiedyś za radą Erniego spróbowałem mat z Lifecolora. Od lat nic innego do ręki nie wezmę. Matuje bezbłędnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moses Posted March 25, 2016 Share Posted March 25, 2016 Zarówno z pędzla jak i z natrysku? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Corsair Posted March 25, 2016 Share Posted March 25, 2016 Ja tylko tryskałem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts