Pi90R Napisano 16 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2007 OK dzieki za wszystko a czy lakier trzeba jakos specjalnie rozcienczac ? i czy lakieruje sie aeografem czy pedzlem ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pi90R Napisano 16 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2007 Sory ze pytam o wszystko ale ja dopiero zaczynam z modelarstwem... i chce nabrac jak najwiecej doswiadczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pi90R Napisano 16 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2007 Czy ten lakier bylby dobry http://www.mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&przedm=115417 ? no i jak napisalem wyzej czy trzeba rozcienczyc i jak malowac pedzlem czy aerografem z gory dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 16 Grudnia 2007 Share Napisano 16 Grudnia 2007 Pi90R, trzy posty pod rząd, rozstrzał ledwo pół godziny. Netykieta, opcja szukaj - tyle do powiedzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 16 Grudnia 2007 Share Napisano 16 Grudnia 2007 Pi90R, trzy posty pod rząd, rozstrzał ledwo pół godziny. Netykieta, opcja szukaj - tyle do powiedzenia. słusznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek_00 Napisano 16 Grudnia 2007 Share Napisano 16 Grudnia 2007 Po wszystkim mat lub satyna. http://www.mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&przedm=115417 Tu np. satynowy Czy ten lakier bylby dobry http://www.mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=6&przedm=115417 ? Sory ze pytam o wszystko ale ja dopiero zaczynam z modelarstwem... Pi90R, trzy posty pod rząd Pi90R z forum też 1 raz korzystasz ? 5. Użytkownik zobowiązany jest do przestrzegania Netykiety, a w szczególności do ograniczenia odpowiedzi nie wnoszących do dyskusji treści merytorycznych. Więcej dowiesz się TU Świetna opcja ! SZUKAJ ! dostępna na większości for internetowych , pomaga się dowiedziec pewnych rzeczy , jeśli nie wiesz gdzie jest i nie możesz jej znaleźc JEST TUTAJ PS. Dałem ci tyle cytatów , bo ludzie już odpowiedzieli na twoje pytania , czytanie ze zrozumieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pi90R Napisano 16 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2007 No sory macie racje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek_00 Napisano 16 Grudnia 2007 Share Napisano 16 Grudnia 2007 Jeszcze jedna moja porada , pytaj Google ono dużo wie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 16 Grudnia 2007 Share Napisano 16 Grudnia 2007 I tu sie mylisz zawiodłem się na googlach jak szukałem informacji o panzer IV vorpanzer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek_00 Napisano 16 Grudnia 2007 Share Napisano 16 Grudnia 2007 Dumo nie napisałem , że Google jest nieomylne , ale nie powiesz , że w większości przypadków pomaga ... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rubid Napisano 17 Grudnia 2007 Share Napisano 17 Grudnia 2007 (edytowane) To ja sobie pozwole również na małe pytanko Panowie powiedzcie mi jak jest z kolejnością. Po pomalowaniu modelu robie najpierw suchy pędzel, wash, kalki i na końcu lakier czy kolejność jest inna? EDIT Jeszcze jedno ;) Myślicie, ze jest sens klasc lakier na modelu za pomocą pedzla? Nie mam areografu i nie wiem czy nie okaze sie to zasadnicza przeszkodą. Edytowane 17 Grudnia 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek_00 Napisano 17 Grudnia 2007 Share Napisano 17 Grudnia 2007 Przed suchym pędzlem mat lub satyna. Po wszystkim mat lub satyna. A czy samym malowaniu lakierem to wątpie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 17 Grudnia 2007 Share Napisano 17 Grudnia 2007 (edytowane) No to tak: 1. Nakładamy grunt a następnie farbe podkładową. 2. Jak kto woli preshading. 3. Farba bazowa. 4. Lakier bezbarwny błyszczący. 5. Kalkomanie. 6. Znowu lakier. 7. Wash farbami akrylowymi lub olejnymi artystycznymi. 8. Suchy pędzel. 9. Lakier błyszczący. 10. Ostatnie poprawki po malowaniu. 11. Najpierw lakier błyszczący aby utrwalić a następnie 3 warstwy lakieru matowego i gotowe... Edytowane 17 Grudnia 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rubid Napisano 17 Grudnia 2007 Share Napisano 17 Grudnia 2007 Dumo Dzieki sliczne. Wlasnie o cos takiego mi chodzilo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pi90R Napisano 17 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2007 2. Jak kto woli preshading. mam male pytanko bo o washu dowiedzialem sie wystarczajaco duzo a co to jest ten preshading i na czym polega ? z gory dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 17 Grudnia 2007 Share Napisano 17 Grudnia 2007 8. Lakier błyszczący. 9. Suchy pędzel. Moim zdaniem najładniejszy efekt suchego pędzla uzyskuje się na powierzchniach względnie matowych. Na błyszczących jest problem natury takiej, że farba zamiast równomiernie zbierać się na wypukłościach, rozmazuje się na nich. A już na pewno na błyszczącej powłoce nie dałoby się rozjaśnić suchym pędzlem większych powierzchni. Dlatego ja zawsze lakieruje model matem przez tą techniką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 17 Grudnia 2007 Share Napisano 17 Grudnia 2007 Dumo, Twój punkt numer osiem mi sie nie podoba. Lakier błysk przed suchym pędzlem? Przecież pigment nie będzie nigdzie zostawał, porobią się smugi a nie ładne przejścia. Moim zdaniem tu powinien być albo mat, albo chociaż satyna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 17 Grudnia 2007 Share Napisano 17 Grudnia 2007 mam male pytanko bo o washu dowiedzialem sie wystarczajaco duzo Smile a co to jest ten preshading i na czym polega ? z gory dzieki http://www.google.pl/search?hl=pl&q=preshading&btnG=Szukaj+w+Google&lr= search.php?mode=results Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek_00 Napisano 17 Grudnia 2007 Share Napisano 17 Grudnia 2007 A mowa o google i funkcji szukaj już była ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 17 Grudnia 2007 Share Napisano 17 Grudnia 2007 Dumo, Twój punkt numer osiem mi sie nie podoba. Lakier błysk przed suchym pędzlem Oo qrde pomyliłem się, już poprawione... mam male pytanko bo o washu dowiedzialem sie wystarczajaco duzo Smile a co to jest ten preshading i na czym polega ? z gory dzieki Smile Jest to nałożenie na podkład aerografem czarnych lub ciemno szarych smug, które po nałożeniu mocno rozcieńczonego koloru bazowego będa się wyróżniać na modelu. http://www.amv-lilliput.org/modelli/aerei/giordano/Re-2000/Preshading2.jpg Osobiście wole rozjaśniać aerograłem po nałożeniu farby bazowej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek_00 Napisano 17 Grudnia 2007 Share Napisano 17 Grudnia 2007 Zbierając temat do kupy : Kolejnośc malowania : 1. Nakładamy grunt a następnie farbe podkładową. 2. Jak kto woli preshading. 3. Farba bazowa. 4. Lakier bezbarwny błyszczący. 5. Kalkomanie. 6. Znowu lakier. 7. Wash farbami akrylowymi lub olejnymi artystycznymi. 8. Suchy pędzel. 9. Lakier błyszczący. 10. Ostatnie poprawki po malowaniu. 11. Najpierw lakier błyszczący aby utrwalić a następnie 3 warstwy lakieru matowego i gotowe Co to jest Prehading : Jest to nałożenie na podkład aerografem czarnych lub ciemno szarych smug, które po nałożeniu mocno rozcieńczonego koloru bazowego będa się wyróżniać na modelu. Odnośnie lakierów : Dobry lakier błysk - sidolux. Dobry lakier mat - Vallejo i Pactra. Dobry lakier satyna - Vallejo.Przed zaciekami i washem lakierujesz na błysk. Przed suchym pędzlem mat lub satyna. Po wszystkim mat lub satyna. Metalizer a metoda suchego pędzla : Jak chcesz nakładać metalizer metodą suchego pędzla lepiej jak powierzchnia jest pokryta farbą błyszczącą... Troche o suchym pędzlu i washu : Metoda suchego pędzla ma za zadanie uwypuklić wszystkie wystające części modelu żeby nie był taki "jednolity".Ja robie to w sposób następujący: Jeżeli model maluje jednym kolorem to do farby którą malowałem cały model dodaje troszku białego albo jasno szarego.Potem maczam w tym pędzel i wycieram w chusteczkę lub papier toaletowy do momentu aż pędzel na papierze nie będzie zostawia smug.Po tej czynności ze tak napisze "czyszczenia pędzla" przecierasz cały modle Laughing A co do washa to sienna palona to jedna z barw farb olejnych dla artystów a Van Dyck to firma która ja produkuje,takie farby można kupić w sklepie dla plastyków.Nie wiem czy można je dostać poza takimi sklepami Rolling Eyes No i kilka poradników co i jak : http://www.model-klub.pl/artykul-5.html http://www.model-klub.pl/artykul-16.html http://www.model-klub.pl/artykul-14.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pi90R Napisano 17 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2007 Dzieki bardzo pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pi90R Napisano 17 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2007 Mam pytanie a mianowicie czym rozciencza sie farby olejne a czym akrylowe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek_00 Napisano 17 Grudnia 2007 Share Napisano 17 Grudnia 2007 Są do tego odpowiednie rozcieńczalniki ... poszukaj na necie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misio-jedi Napisano 17 Grudnia 2007 Share Napisano 17 Grudnia 2007 Ojej, to co napisal kolega bartek_00 brzmi jak jakas wiedza tajemna ! Naliczylem 14 (slownie: czternascie) warst farby !!! Czy spod tego jeszcze widac pozniej nity i laczenia blach ? Tak pytam bo sie nie znam, sam jak wiele lat temu sklejalem modele to malowalem jedna warstwe od razu na plastik, na to kalkomanie i czesc ! (Teraz znowu sie przymierzam do sklejania i z trudem daje wiare temu co czytam) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi